zondag 17 november 2019

Gevangenis Pointe Blanche: The Devil's Rock van Sint Maarten

De feiten liegen er niet om, gevangenis Point Blanche op de top van een berg op het caribische eiland Sint Maarten is een verschrikking. Geteisterd door twee orkanen, waarvan Irma de meest recente, is het oude beschadigde complex niet meer van deze tijd en zijn de huidige omstandigheden ronduit erbarmelijk te noemen. Onder gedetineerden en in de volksmond wordt Pointe Blanche daarom ook wel the Devil's Rock genoemd, merkte ik tijdens gesprekken met bewoners, verdachten en gedetineerden van Sint Maarten. Gesproken wordt van 'een onmenselijke hel'. Mensenrechten worden hier geschonden. Geen wonder dat de gedetineerden het na vele toezeggingen op verbeteringen het zat zijn en al geruime tijd staken in de hoop de instanties te bewegen eindelijk actie te ondernemen. 'Leugen op leugen wordt gestapeld', aldus een -mij bekende- bron die liever anoniem wenst te blijven, 'en intussen ben je hier je leven niet zeker.'

Gevangenis Pointe Blanche beschadigd door orkaan Irma

Dat het ernstig gesteld is blijkt wel uit een reeks gewelddadige incidenten die zich binnen de gevangenismuren afspeelden. Even terug in de tijd met een kleine greep uit de meest heftige gebeurtenissen van de afgelopen jaren:

  • Zaterdag 2 november jl. nog: Twee Dominicaanse gevangenen, verdacht van mensenhandel, werden onder bedreiging van een mes en een scheermes 2,5 uur gegijzeld in hun cel. De daders eisten betaling van 1500 dollar losgeld van hun familie. Zo niet, zouden zij worden mishandeld of zelfs vermoord. Nadat de daders een video naar de familie stuurden om hun woorden kracht bij te zetten, belden die een advocaat die de politie inschakelde en kwamen bewaarders de slachtoffers bevrijden. Op de noodknop hadden zij die dag echter niet gereageerd en de routineronde had men maar weer eens overgeslagen... Bron: 721 News 
  • Februari 2017: Een gedetineerde werd door een medegevangene gestoken met een geïmproviseerd steekwapen en liep daarbij ernstig en blijvend letsel op (verlamming). Het slachtoffer kreeg in oktober 2019 een voorschot van 100.000 NAf schadevergoeding toegewezen, totdat het exacte bedrag van de schade is vastgesteld. De rechtbank hield Land St. Maarten verantwoordelijk voor de gevangenisveiligheid. 
  • Augustus 2016: Gevangene Omar Jones (41) werd bijna 9:00 uur woensdag neergeschoten en gedood door een medegevangene in de Pointe Blanche-gevangenis. Elf gevangenen zouden betrokken zijn geweest bij de schietpartij, terwijl het pistool dat bij de moord werd gebruikt ver van het plaats delict is gevonden. Jones werd in zijn hoofd en rug geschoten. Hij werd gezien als de leider van de beruchte Bling Bling-bende. Reanimatie door ambulancepersoneel in een poging hem te redden, mocht niet meer baten. Hoe kon een geladen pistool in handen van een gevangene komen? 
  • September 2014: Twee vuurwapens werden gevonden in de gevangenis en de tot 29 jaar veroordeeelde huurmoordenaar Carlos Richardson werd gearresteerd wegens poging tot moord. Doelwit van de aanslag was de destijds 33-jarige Urvin Laurence Wawoe, beter bekend onder zijn bijnaam 'Nuto'. Van Nuto wordt gezegd dat hij de leider is van de Curaçaose bende 'No Limit Soldiers'. Hij zat een straf uit nadat hij was aangehouden met een paar kilo coke. De liquidatie mislukte omdat het wapen van Richardson weigerde en twee, naar verluid bodyguards van Nuto de hitman vervolgens aanvielen met machettes en ernstig verwondden.
  • Hitman Carlos Richardson zwaar gewond.

     Enzovoort...
De steekpartij in februari 2017 vindt overigens twee weken plaats nadat men tijdens een grote celcontrole diverse wapens, drugs en telefoons had aangetroffen binnen de gevangenismuren. (foto's)

Nadat orkaan Irma 6 september 2017 over het eiland raast, enorme schade veroorzaakt aan gebouwen, waaronder ook gevangenis Pointe Blanche zwaar te lijden had, zijn de omstandigheden er allemaal niet beter op geworden. De gevangenis is zwaar beschadigd, muren omver gewaaid en vele cellen raken onbewoonbaar. Een groot deel van de gevangenen wordt overgebracht naar Nederland waar Sint Maarten 120.000 euro per maand voor betaalt aan Nederland ter vergoeding. Een deel wordt ondergebracht op politiebureau's. Later worden er als tijdelijke noodmaatregel 22 celcontainers overgebracht vanuit Bonaire.

De overgebleven gevangenen klagen nu over de erbarmelijke omstandigheden waarin de gevangenen momenteel voortdurend verkeren en brengen eind vorige maand via de 'inmate association -gedetineerdencommissie-)', aldus mijn bron, een lijst met 20 verbeterpunten [toegezonden aan Bondtehond.nl] (zie hieronder) onder aandacht van de gevangenisdirecteur, die daarop reageert met allerlei beloftes (zie brief hieronder). Of de directie nu wél woord houdt, daar is echter op dit moment nog wenig vertrouwen in na eerdere toezeggingen op verbetering van de detentie-omstandigheden. Al vaker bleef het slechts bij loze beloftes...

Lijst van gedetineerdencommissie (klik voor groter formaat):

 


Brief met antwoord van de gevangenisdirectie:




Afgelopen week publiceerden journalisten Wil Thijssen en Kees Broere het volgende artikel in De Volkskrant. Zij schrijven onder meer:

'De Raad voor de Rechtshandhaving concludeerde afgelopen oktober in haar rapport dat Pointe Blanche ‘zowel qua humane detentie als qua werkplek volledig ongeschikt is’. Ook voorzitter Remco Stomp van de Orde van Advocaten op Sint Maarten stelt dat er sprake is van een ‘onaanvaardbare’ situatie.
Uit protest tegen de omstandigheden weigeren de gedetineerden al sinds 23 oktober om hun afval in te zamelen en hun cellen schoon te maken, waardoor het personeel dat nu zelf moet doen en de situatie wegens vuil- en stankoverlast verergert.'


Mijn bron vult aan: 'Uit protest moet het personeel het vuil opruimen en maaltijden uitdelen. Dat wordt normaliter door de gedetineerden gedaan, maar die staken nog steeds. Door de staking is de hygiënische toestand binnen Devils Hell vreselijker dan het was.' 

Bondtehond.nl wist via een bron buiten de gevangenis ook de hand te leggen op een reeks exclusieve foto's van binnenuit de Pointe Blanche-gevangenis. Om u enig idee te geven van hoe die omstandigheden dan wel zijn hier enkele van die foto's:


 

 

Kortom: een verouderd, onhygiënisch (krioelend van de kakkerlakken), en onveilig zooitje...

Je zult er maar zitten. Het is bijna onvoorstelbaar. Sint Maarten valt nl. onder het Koninkrijk der Nederlanden. Weliswaar heeft het een andere status dan Bonaire, Saba en Sint Eustatius, dat zijn zogeheten openbare lichamen (een soort bijzondere gemeentes), maar Sint-Maarten, Curaçao en Aruba blijven aparte landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Alleen daarom al is het bijna onvoorstelbaar dat aan het schenden van mensenrechten geen einde lijkt te komen, althans niet op korte termijn.

De stakingen duren intussen voort en gedetineerden hopen op deze wijze verbetering van de omstandigheden af te dwingen. Wel het minste dat je mag verwachten als gedetineerde is dat je veiligheid gewaarborgd is en er wat gedaan wordt aan hun abominabele omstandigheden. Intussen klagen zij echter over pesterijen in verband met hun stakingsactie. Zo werden afgelopen week de cellen in bajes nog maar weer eens helemaal op z'n kop gezet en cellen overhoop gehaald door leden van de Koninklijke Marine tijdens een driedaags controle op contrabande en/of dat soort zaken.

De hoop is nu gevestigd op Den Haag, dat de politiek een einde maakt aan schendingen van EVRM (Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens). Hoe lang duurt deze situatie voort en sluiten politici hun ogen voor deze toestand?

Bondtehond

Geen opmerkingen :

Een reactie posten