woensdag 5 november 2014

Eerste verhoor kroongetuige Fred Ros een feit

Kroongetuige Fred Ros is afgelopen weken met veel bombarie geïntroduceerd in de media. Dat kan bijna niemand ontgaan zijn. Zo ook het boek De Ros Tapes, van collega- blogger + misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink, die met een integrale uitwerking van de verklaringen van deze "nieuwe" kroongetuige. Daar kunnen we inmiddels vanwege het (tijdelijke) verbod ook niet meer omheen. We zullen het als toeschouwers dus voorlopig even moeten doen met flarden uit de verklaringen die Ros heeft afgelegd en hetgeen naar voren zal komen in verhoren ter zitting, waarmee het Hof gisteren reeds een aanvang maakte. 

(vlnr) Raadsheren Mrs. Hoekstra, Veldhuisen en Steinhaus

Onder leiding van voorzitter-raadsheer Mr. Ruud Veldhuisen en de twee andere raadsheren Mrs. R.P.P. Hoekstra en R.M. Steinhaus wordt Ros nu ter inleiding twee dagen aan de tand gevoeld. De verdediging kon aan het einde van deze zittingsdag eveneens een beginnetje maken met het horen van Fred Ros. Mrs. Meijering en Janssen beten de spits af.

Het was als vanouds, zoals in de Bunker te Osdorp voorgaande jaren, eindelijk weer een drukte van belang gisteren in het nieuwe JCS-complex. De Nederlandse pers was in grote getale naar Schiphol gekomen om deze eerste verhoren mee te maken. Fred Ros zat naast zijn raadsman in de beschermde gepantserde ruimte aan de zijkant van de rechtszaal en was slechts zichtbaar op een grote flatscreen-TV. Nou ja "slechts", dat had nog even wat om handen omdat het OM verzocht namens het TGB om de getuige slechts zichtbaar te laten zijn voor de aanwezige verdachten met hun raadslieden, OM en raadsheren en niet voor de aanwezige journalisten. Het Hof ging daarover in beraad en besloot Ros uiteindelijk toch zichtbaar, naast zijn raadsman Mr. Onno de Jong, aan de media te presenteren. En terecht, want Ros was reeds in vermomming met blauw-glazige bril en een ander korter model kapsel. En mogelijk ondergaat hij na het proces nog meer uiterlijke veranderingen om zijn identiteit te verhullen in zijn leven na Passage.

In tegenstelling tot wat u wellicht een beetje gewend bent van mijn blogartikelen, ga ik aankomende weken, zoals overigens eerder aangekondigd, wat minder uitgebreid en gedetailleerd verslag doen, maar wil wel de algemene gang van zaken blijven verslaan in wat kortere vorm. Terug naar de basis, zeg maar. (lees hier: mijn eerste Passage-artikeltje) Mezelf kennende zal dat wel niet altijd lukken, want er komen toch bijna iedere zitting wel weer opmerkelijke zaken boven, en we staan nu eenmaal aan de vooravond van wederom een enorm spannend gevecht tussen aan de ene kant het Openbaar Ministerie met z'n kroongetuige(n) en aan de andere kant het enorme advocatenteam, dat ik afgelopen jaren van behoorlijk dichtbij heb kunnen en mogen volgen.

De verdachten zullen samen met hun raadslieden opnieuw strijd moeten voeren tegen volgens hen onterechte beschuldigingen die deze tweede kroongetuige over sommige verdachten heen stort. Waren Passage-zittingen in eerste aanleg soms een regelrechte uitputtingsslag, de (getuigen-)verhoren die komende zijn, beloven al niet veel beters. Voor crimewatchers echter bijzonder interessant vanwege het goede inkijkje dat men krijgt in een onderwereld waarvan we het bestaan kennen, maar zelden zoveel details aan onze neus voorbij zagen trekken, dan in dit enorme grote en langdurigste onderwereldproces ooit in de Nederlandse rechtsgeschiedenis: PASSAGE

Prettige bijkomstigheid is (voor mij althans) dat ik niet alleen (of met maar heel weinig journalisten) meer bij zittingen zit en dat de professionals (in mijn ogen) nu weer tijd vinden om zelf aanwezig te zijn en verslag te doen, is het niet op TV, dan in de reguliere papieren-, dan wel in de digitale-media. Zo kan ik wat beter afstand nemen, maar toch stug doorgaan met het verzamelen van informatie om daar op een later tijdstip mee te voorschijn te komen. Althans, plannen zijn volop in de maak en het moet er nu ook maar eens van komen. Ik heb altijd een co-writersschap geprefereerd, aangezien ik te weinig ervaring heb in het uitgeven van boeken en een project als het 'Liquidatieproces Passage' tot zulke enorme proporties is uitgegroeid inmiddels, dat ik al gauw het gevoel kreeg: Eric, dit groeit je boven je kop...

Wat vele van mijn vele duizenden lezers niet weten, is dat ik in principe ook geen journalist was toen ik hieraan begon. De grap is dat ik eigenlijk een carrière als (abstracte) kunstschilder ambieerde. Wel was ik al fervent crimewatcher. Maar tijdens het schilderen kreeg ik min of meer een bepaalde ingeving dat er iets heel anders stond te gebeuren en dat de aankomende (nu afgelopen) jaren een grote impact zouden gaan hebben in mijn leven. Destijds was ik nog als redactielid bij de misdaadsite Crimesite.nl en probeerden we reeds met enkele crimewatchers van een soort hobby een professie te maken in de online misdaadverslaggeving. Of dat gelukt is, moeten anderen maar bepalen. In ieder geval richt ik mij met het weblog 'Bondtehond' voornamelijk op dit proces en mag ik sinds 2 maanden mezelf, zelfs gerechtelijk vastgelegd na een positieve uitspraak van een commissie van wijze mannen, officieel vrijwilliger noemen. Ook dat verhaal komt ooit eens aan de orde...

Maar genoeg over mezelf. Het proces gaat nu ongetwijfeld een zeer cruciale fase in en we zullen zien of Fred Ros zich staande weet te houden, of dat de advocaten reeds in een vroeg stadium gaten in zijn verklaringen weten te schieten, een woordspeling die Mr. Nico Meijering gisteren bij Pauw en Peter R. de Vries bij DWDD ook gebruikten. ("Je mag het eigenlijk niet zeggen, 'schieten' in dit verband, maar eh...") Hahaha! Je moet er soms ook maar een beetje luchtiger tegenaan proberen te kijken, hoe ernstig dit proces ook is, zo hou je het voor alle (professioneel) betrokkenen ook enigszins te doen. Want wat we niet moeten vergeten, is dat er mensen dadelijk rond de 10 jaar met zo'n uitputtingsslag bezig zijn en dat er naast de strijd in de rechtszaal en allerhande achterhoede-gevechtjes, vaak in de media uitgevochten, wel mensen aan het werk zijn die na Passage in eerste aanleg de eindstreep reeds zagen gloren aan de horizon, maar nu dus opnieuw hun fileergereedschap uit het vet zullen moeten halen, voor zover dat niet reeds gebeurd is.

Wat me leuk en tevens nuttig lijkt, is om na iedere zitting (na een korte inleiding) een soort portal-artikel te maken, waarmee ik bedoel dat er genoeg zal worden geschreven door voornoemde profs en dat ik daar een selectie uit wil maken, uit zowel tekst, beeld als geluid, dat toch reeds verschijnt in de media. Iets anders dan u van me gewend bent, maar gezien bepaalde beperkingen van medische aard, voor mij een stuk beter vol te houden. Ook is het zinniger gezien de intensievere samenwerking die deze week is beklonken tussen mijn gewaardeerde collega (en inmiddels meer dan dat) Hendrik Jan Korterink, en mezelf. Echter teleurstelling dat u wellicht veel minder details ter ore en ogen zullen komen, is dus vooralsnog niet nodig. Alleen de vorm hoe deze tot u komen zullen dus onder meer om deze reden iets veranderen.


***


De eerste selectie:


De Misdaadjournalist (Hendrik Jan Korterink):De Telegraaf-rechtbankverslaggeefster (Saskia Belleman):


LEES HIER 
(via: Blendle)Saskia Belleman in RTL Late Night Show:


DWDD - en RTL Boulevard -verslaggever (Peter R. de Vries):Twitter-timeline #FredRos (verschillende Twitteraars):


Drie Passage-Advocaten bij (Jeroen) Pauw:
***


klik voor groter
Passage - 'The Light' - by Bondtehond


Bondtehond