dinsdag 21 september 2010

Rechters in ontnemingszaak Greg Remmers gewraakt

Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag het wrakingsverzoek van Greg Remmers gegrond verklaard. Het verzoek was gericht tegen de raadsheren van de strafkamer van het hof die het hoger beroep behandelen in de ontnemingszaak. In deze zaak vordert het Openbaar Ministerie de ontneming van het voordeel dat Greg Remmers zou hebben genoten van strafbare feiten waarvoor hij eerder is veroordeeld. De raadsman van Greg Remmers, Mr. Sjoerd van Berge Henegouwen, had kenbaar gemaakt dat hij een nieuwe zitting wilde omdat volgens hem  inmiddels was gebleken dat zijn onderzoekswensen waren afgewezen op grond van een onjuist feitelijk uitgangspunt. 

Bron foto: Camilleri.nl 

De strafkamer had in reactie schriftelijk laten weten dat zij geen aanleiding zag wijziging te brengen in het voorgenomen behandelprogramma. In die brief stond niet dat op de zitting het verzoek van de raadsman aan de orde kon komen. Het hof oordeelde dat er geen aanwijzingen zijn dat de betreffende raadsheren vooringenomen zijn, maar meent wel dat de vrees die Greg Remmers daarvoor heeft objectief gezien gerechtvaardigd is. Greg Remmers heeft uit de brief van de strafkamer volgens het hof kunnen afleiden dat de strafkamer zonder Greg Remmers te horen en zonder motivering het verzoek van Greg Remmers om opnieuw naar zijn onderzoekswensen te kijken heeft afgewezen.

Geen rol in de beslissing van het hof speelde de niet onderbouwde opmerking van de raadsman dat een van de raadsheren in het verleden als officier van justitie mede betrokken was geweest in het onderzoek ‘Hollands Netwerk’ waarin Greg Remmers ook  werd genoemd.  Dat het wrakingsverzoek gegrond is verklaard, betekent dat andere raadsheren verder gaan met de behandeling en zullen oordelen over het verzoek van Greg Remmers om opnieuw naar de onderzoekswensen te kijken.

Een bescheiden meevaller dus voor Greg Remmers. Het gaat hierbij om een plukze-zaak waarin het Openbaar Ministerie circa vijf miljoen euro van Remmers wil vorderen naar aanleiding van zijn veroordeling in de zaak ‘Speed’ in 1999. Remmers zei daar zelf tijdens de zitting op 3 september het volgende over: ‘Van de 22 zaken ben ik van 18 vrijgesproken. Ik word in de media steeds geassocieerd met harddrugs, terwijl ik daar niets mee van doen heb.’

Het is nog onduidelijk wat dit precies betekent voor de overlevering van Remmers aan Italie. Afgelopen vrijdag oordeelde de rechter dat de Amsterdamse godfather mag worden overgeleverd aan Italie in het kader van ’Operatie Tamanaco’, een groot onderzoek naar cocainesmokkel. (foto's)

Bondtehond

Dino Soerel in cel aangehouden voor liquidaties

De 49-jarige Dino Soerel is vanmorgen in zijn cel aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op Thomas van der Bijl in 2006 en Kees Houtman in 2005. Daarnaast verdenkt het Openbaar Ministerie Amsterdam hem van deelname aan een criminele organisatie. Binnen enkele dagen zal de 49-jarige Amsterdammer worden voorgeleid bij de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam.Na de voorgeleiding maakt het OM bekend of hij in het kader van het liquidatieproces Passage als verdachte wordt gedagvaard of niet. Soerel is in 2008 door de rechtbank in Haarlem bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. Op 27 augustus werd hij hiervoor aangehouden in Amsterdam, waarschijnlijk na een tip van een goede bekende. Hij was al jaren voortvluchtig, en werd eind 2009 veroordeeld tot acht jaar cel wegens drugshandel.

Bron: OM

Bondtehond