vrijdag 9 november 2007

'Ik doe het niet uit rancune'

Hoe klein ook, er is vandaag een sucsesje geboekt voor de hoofdverdachte Willem Holleeder in deze afpersingszaak. De Officieren Koos Plooy en Saskia de Vries vroegen vrijspraak voor Holleeder in wat betreft het Dossier Wijsmüller. Even later wees de Rechtbank het schorsingsverzoek van Senol Tuna, één van de Turkse verdachten, af. Op de vraag aan Plooy hoe die er over dacht zei de Officier dat hij, gezien hoe de schorsing de laatste keer is verlopen, er niet zo'n vertrouwen meer in heeft dat Senol Tuna zich zonder meer weer meld, mocht het zover komen. Daarom wees hij het verzoek af en de Rechtbank sloot zich daarbij aan.


Kees Houtman

Vandaag werden de afpersingen van Friedländer, Kees Houtman en John Wijsmüller behandeld.Één voor één kwamen deze dossierstukken aan bod. In de zaak Friedländer had iedereen zo zijn eigen rol, volgens Officier De Vries.

Endstra had gezegd, er is er nog eentje die ook gaat praten, die van dat IJshockey-team. Natuurlijk doelde hij op Friedländer zelf, echter Friedländer praatte nergens over. De enige verklaringen die er waren, werden later weer afgezwakt, of ingetrokken. Welliswaar niet officieel, maar er bleek ineens weinig motivatie over te zijn om over zichzelf of een rol van Holleeder te verklaren.

Bepaalde verklaringen van Holleeder zelf werden wel in twijfel getrokken, zoals de bewering dat John Mieremet een jongen zou doodschieten van buiten de penoze, daar werd weinig waarde aan gehecht. Dat Johnnie Mieremet "Nou en?" had gezegd toen Sam Klepper hem waarschuwde dat Holleeder op zijn achterbank zat terwijl Mieremet ziedend van woede had geroepen dat die Pel nou dood moest, geloofden ze niet. En dat Holleeder bang was voor Klepper en Mieremet ook niet.

Hij was juist de tussenpersoon, verklaarde hij zelf eerder al. Ieder had zo zijn eigen taak. Holleeder voor het aanbrengen van een probleem, een Klepper kwam dan bv dreigen. Friedländer en zijn vrouw hadden nog nooit zo'n paranoia figuur gezien, zo schreeuwen en dan schudden met zijn jasje alsof ie een pistool had. Die mensen zijn doodsbang geweest, aldus Sakia de Vries.

Jesse Remmers kwam nog voorbij in deze zaak. Ook deze had een conflict gehad met Pel, de zoon van Friedländer. Jesse's vriendin werd verliefd op Pel en dat vond Jesse niet leuk. Er schijnt toen twee ton cash betaald te zijn via Moppie Rasnabe aan Jesse Remmers om dit 'probleem' af te kopen.

Ook de getuigenis van Bas van Hout was even onderwerp van het requisitor. Aan zijn getuigenis hecht het OM weinig waarde. "We kunnen er niet op bouwen" zei Officier De Vries. "Holleeder en Bas van Hout zouden samen aan een boek werken, als je dat mag geloven", ging De Vries verder. "De verklaring van Bas van Hout is echter niet bruikbaar, het is drijfzand, en kan niet gebruikt worden", sloot ze het onderwerp Friedländer af.

Het volgende dossier was dat van Kees Houtman. In deze zaak hebben toch veel mensen een verklaring afgelegd, waarbij die van Maria Houtman de opvallendste is. Niet zo zeer wat zijn heeft verklaard, maar dat zij überhaupt heeft verklaard, daar hadden veel mensen die ik sprak in de Bunker vandaag veel respect voor. Kees Houtman was de laatste weken voor zijn dood een krijzende zenuwlijder, in plaats van de relaxte, vrolijke vent zoals iedereen en zijzelf haar Kees kende voordat Sjors van Kleef, Renee van Deene, Richard Geisterfer en Willem Holleeder zich met hem bezighielden om hem af te persen.

"Ik word gek van die gasten, die teringlijers, dat tering-geld, ze willen enkel mijn geld", had Kees eens gezegd in Café de Hallen. Dat was nadat ze hem weer eens hadden opgehaald uit of geslagen in Café de Hallen van Thomas van der Bijl.

Vele mensen, of het nou stamgasten waren, bevriende collega's, een boezemvriend of familieleden, hebben wel degelijk wat waardevolle verklaringen afgelegd, volgens het OM. En het is niet zoals de verdachte verklaarde dat deze geruchten onbruikbaar zouden zijn. Alles bij elkaar gelegd en vergeleken, komt men toch tot een kloppend verhaal. Kees Houtman zelf zei al gauw dat alles goed was of goed kwam, maar heeft ook wel es gekookt van woede, waarbij hij Jappie (George van Kleef)en Richard 'gevaarlijke gekken' had genoemd, en dat hij als het nodig zou zijn dat zelf ook wel kon zijn.
 
De conclusie was : Houtman is afgeperst en heeft angsten doorstaan. Niet aannemelijk is dat iemand ook maar iets een ander in de schoenen wou schuiven.

Maria Houtman was eerder bedreigde getuige A. Ze is echter uit de anonimiteit getreden om te verklaren wat er is gebeurt. Niets staat in de weg haar verklaringen als bruikbaar te onderschrijven, volgens het OM. Ze voelt zich desondanks als een verrader in het milieu. Code is altijd geweest: Je praat niet met de politie. Ze heeft daarom grote drempels moeten nemen. Daarnaast heeft Maria Houtman ooit eens gezegd: 'Ik doe het niet uit rancune'

(Mark Geisterfer moet worden vrijgesproken volgens De Vries)
Door Bondtehond