zaterdag 13 december 2014

Willem Holleeder aangehouden voor opdrachtgeven moord

Het zat er al een tijdje aan te komen. Vanmorgen was het dan zover: Willem Holleeder is gearresteerd op verdenking van het medeplegen van moord en deelneming aan een criminele organisatie.Het Openbaar Ministerie meldt het volgende:

Willem H. aangehouden voor opdracht-geven moord
Op zaterdag 13 december 2014 is Willem H. aangehouden op verdenking van het medeplegen van moord en deelneming aan een criminele organisatie.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de 56-jarige H. ervan samen met anderen opdracht te hebben gegeven Kees Houtman (in 2005) en Thomas van der Bijl (in 2006) te vermoorden. De schutters van de moord op Van der Bijl zijn reeds onherroepelijk veroordeeld.

Willem H. werd al eerder in verband gebracht met de moorden op Houtman en Van der Bijl in het kader van het Passage-onderzoek dat gaat om een aantal liquidaties en pogingen daartoe. Kroongetuige Peter la S. heeft over de rol van Willem H. bij de rechtbank in Amsterdam verklaard.

Het OM heeft met een nieuwe kroongetuige een overeenkomst gesloten. Deze getuige, Fred R., is door de rechtbank veroordeeld in het Passageproces. De verklaringen van R. zijn ingebracht bij de behandeling van het Passage-proces in hoger beroep. Fred R. heeft onder meer verklaard over de betrokkenheid van Willem H. bij moorden. Deze verklaringen hebben de verdenkingen tegen hem sterker gemaakt. Na bestudering en analyse van deze verklaringen is door het OM besloten H. aan te houden.

Het onderzoek naar Willem H. is een samenwerkingsverband tussen de landelijke eenheid en de eenheid Amsterdam van de Nationale Politie onder leiding van het Amsterdamse parket en het Landelijk Parket. Politie en OM zetten stevig in op ondermijnende criminaliteit zoals deze liquidaties in het publieke domein waarbij het risico bestaat dat onschuldige slachtoffers vallen. Politie en OM blijven daarom langdurig en vasthoudend onderzoek doen naar plegers en opdrachtgevers van dergelijke misdrijven.

Bron: Openbaar Ministerie


***

Ja, wat moet je hier op dit moment aan toevoegen? Maandag beginnen de regiezittingen in het Justitieel Complex Schiphol. Één van mijn gedachten is dat het OM Holleeder nu aanhoudt om op z'n minst meteen de verdediging in de gelegenheid te stellen onderzoekswensen mee te laten nemen, om later niet dubbelop te moeten werken. Dat Holleeder op een moment aangehouden zou worden, was wel zo goed als zeker. De vraag was wanneer. Kennelijk denkt het OM genoeg feiten te hebben verzameld om nu dan tot aanhouding te kunnen overgaan. De centrale vraag aankomende tijd zal zijn of kroongetuige Fred Ros de waarheid spreekt, of niet. 

Wordt dus vervolgd...

Bondtehond