Jan Hein Kuijpers was niet zo te spreken over het nieuwe pak papier wat het OM net een half uurtje voor de zitting weer had ingebracht. Het is niet eerlijk dat die stukken zo laat binnenkomen, zei de Advocaat. De Rechter schorste ook meteen een half uur om de Advocaat en zijn cliënt de tijd te geven de stapel papier door te nemen. Holleeder grapte richting de Officier "Ja, dat moet hij me nu allemaal voorlezen."


'Grasduinen' in oude stukken noemde Jan Hein Kuijpers de nieuwe inbreng van het OM. Oude rommel in een nieuw jasje. En waarom is dat ? Het OM heeft duidelijk bewijsproblemen. Wat doet het OM?......'Grasduinen in oude stukken.' Alleen al die oude stukken met Rob Grifhorst, de Achterdam Hallen-stukken die raakvlakken hebben met de Amsterdamse Wallen-stukken, alles wordt even opnieuw aangezwengeld. Een gros van de stukken hadden we echter al lang.

Er is nooit een financiële lijn gevonden met de heer Grifhorst. Kuijpers wil precies weten wat is verklaard. Desnoods moest Rob Grifhorst maar ter zitting verschijnen, ook al zou dat vertraging opleveren zo'n getuige uit Spanje laten komen. De erven-Van Hout die raakvlakken zouden hebben met de erven-Heineken, alles moet zo compleet mogelijk zijn, niet van die hapklare brokken van het OM, die vertrouwd hij niet. Eerder op de dag had Mr Jan Hein Kuijpers ondervragingen door de Nationale recherche 'sturend en verkokerend' genoemd met als enige wens Dhr Holleeder op te knopen.
De verdediging was al fel, maar vandaag leek wel of er nog een tandje hoger ingezet werd om hun cliënten te verdedigen.

Mr Jan Hein Kuijpers bracht ook het artikel ter sprake wat deze week in de Panorama stond. Het stuk van Bas van Hout over Ron Nyqvist zou een onderlegging kunnen betekenen van wat getuige Y eerder verklaarde voor de Rechtbank, volgens de Advocaat.
Officier Plooy: Zijn er onderzoekswensen?
JHK: "Ja, nu wel na zo'n artikel"
Plooy: Kunt u daar iets over zeggen?
JHK: Nee, een verklaring van Nyqvist is wel nodig, maar die hebben we niet, dus die zou wel op papier moeten worden ingebracht.
Officier Plooy vroeg waarom er eerst geen wens was tot inbreng van een tap-verslag tussen Nyqvist en zijn vriendin en nu ineens wel?
JHK "Ik zag dat artikel en dacht dat moet ik laten zien. Verder niets. Wat de rechtbank daarmee doet, moet ze zelf weten", zei de Advocaat.

Advocaat Mr. Arthur van der Biezen had ook wel wat wensen ivm met zijn cliënt Marcel Kaatee. Hij wilde NU de echte boekhouder van Holleeder wel eens spreken, Dhr Rietbroek, maar ook de broer van Willem, Dhr Gerard Holleeder. Deze zouden nou eens kunnen vertellen dat niet Marcel Kaatee de boekhouder is maar Dhr Rietbroek.
Ook wil hij dat de computer eens onderzocht wordt bij het TNO. Zo zou kunnen worden aangetoont dat de computer niet alleen door Marcel gebruikt wordt middels Office-documenten die niet alleen aan Marcel gekoppeld hoeven te zijn. Anderen konden net zo goed van die computer gebruik maken, volgens hem.

Dat zou bij uit een TNO-onderzoek moeten blijken. Dit verzoek is overigens afgewezen. Het OM vond dat er geen toegevoegde waarde aan zo'n onderzoek zou kunnen worden gegeven aan verklaringen van de nieuwe opgeroepen getuigen. Inmiddels is wel bekend gemaakt dat beide getuigen Donderdag-ochtend ter zitting zullen komen getuigen.

Holleeder zelf was ook aan het woord, daarover schrijf ik morgen.
Één uitspraak viel wel op.
Volgens Officier Saskia de Vries viel het op dat Willem altijd rondjes ging lopen buiten, om niet afgeluisterd te worden, was haar indruk....
"Dat mis ik wel, ja" zei Willem treurig, maar met een knipoog.
Daar moest wel om gelachen worden, hij zit dan ook al bijna twee jaar binnen.
Door Bondtehond