Ali Akgün kreeg in de middag het woord van de rechtbank-voorzitter. Wat hier volgt zijn Ali Akgün's woorden, letterlijk opgeschreven. Het was een emotioneel betoog recht uit het hart, geschreven in zijn cel in de EBI te Vught. Het zijn van verschillende pagina's voorgelezen stukjes. Daarom lijkt het of Akgün van de hak op de tak springt steeds, maar het was duidelijk voor iedereen wat hij bedoelde.
Mijnheer de Rechter, ik heb altijd gezegd dat ik er niets mee te maken heb. La Serpe heeft dat zelf ook bevestigd. Het is gewoon lulkoek. Als het de waarheid was, had ie dat gewoon kunnen herhalen. Ik ben volgens mij de enige gedetineerde in Nederland die al 1 jaar op de verklaringen van 1 persoon in voorarrest zit. Moppie Rasnabe is in dezelfde situatie naar huis gestuurd. De Hoge Raad had al beslist dat zoiets niet kon.

Uit alles blijkt dat ik er niks vanaf weet. Waarom 1 jaar EBI? Jesse heeft dat verhaal ontkracht. Waarom moet dit doorgaan? Je kunt niet veranderen wat niet waar is. Je moet wel de waarheid zoeken. Je kunt niet zoeken wat er niet is. Mijn advocaat heeft alles naar voren gebracht wat er maar te zeggen is. Gaan die twee officieren het goedmaken? Er staat in de krant 'opdrachtgever tot moord'. Wie kan dat nog goed maken?

Op de vraag hoe vaak hij (La Serpe - red.CS) die Kalashnikov in zijn handen heeft gehad heeft u hem nog geholpen. En op de vraag over die hulzen, of ze zijn opgerapen? U kunt het lezen in de verklaring. Op pagina 24 gaat het over de hulzen. Op de laatste vraag van de politie: Over de hulzen. Ze zijn toch heet als ze net uit het wapen komen?, antwoordt hij : Ja, als ik ze geraapt heb..... En tegenover u : We hebben ze zeker niet opgeraapt. We hebben een hulzenzakje gebruikt.
Ali: Hoe zijn die hulzen daar dan gekomen? Zat er een gat in? Als je 15 hulzen afschiet, hoe kunnen dan 6 hulzen daar komen? Dat kan toch niet? 6 wegschieten, de rest in het zakje? Ze zijn neergelegd. De NFI zegt 'Ze hebben lang in de grond gezeten.'

Waarschijnlijk zijn het die in Wilnis in de grond zijn geschoten. Dat waren er 6. Nu weer 6 hulzen. U vroeg 'De Kalashnikov was niet automatisch?' Dan antwoordt hij "Ja mijnheer de Rechter, als ik daar antwoord op geef dan zegt u dat heb je uit het dossier." De Politie vraagt: "Is de AK een automatisch wapen? Weet je of je je vinger steeds moet aanspannen?", antwoordt ie "Nee, het is 1 keer indrukken."

Zekerheidjes.... Of hij die wist terug te halen? Dat wist hij niet, want dan moest hij zijn verklaringen naast elkaar leggen. Maar mijnheer de rechter, als ik dat had gedaan, had u me figuurlijk om de oren geslagen. Jullie weten toch hoe het zit? U bent de enige die mij begrijpt, hoorde ik. Die mensen ken ik niet. Die zijn zo oud als mijn ouders. Van der Bijl, Houtman, Bosnië, ik ken die mensen niet die doodgeschoten zijn.
Ze zitten helemaal vol 'zekerheidjes' die kluisverklaringen. Later verklaard hij: 1 zekerheidje in de verklaringen over Houtman. Als hij wordt geconfronteerd met tegenstrijdigheden zegt hij dat het 'zekerheidjes' zijn. Maar als je de waarheid zegt, weet je dat over een jaar nog. Twee pagina's lang ging hij praten. De rechter-commissaris zei: "Wat voor 'zekerheidjes' bouw je dan in als je het hebt over 2 of 3 salvo's?" De looproute is dan ineens een 'zekerheidje'. De salvo's: sporen achterlatende munitie. (lichtspoormunitie - red.CS) Opeens waren dat ook 'zekerheidjes'?! Hij mocht toch geen 'zekerheidjes' inbouwen? Hoezo mag hij dat doen? De mensen waarmee hij de deal heeft afgesloten zeiden toch dat het alleen in de kluisverklaringen mocht, die 'zekerheidjes'?

Niks klopt! De auto, de hulzen, mevrouw Houtman. Dan hoor ik dat hij al vanaf zijn 18e bezig is. Niks is kwalificeerbaar. Maar de Baja wel? De Bunker wel? Niks is kwalificeerbaar. Hij heeft toch de oudste rechter voor de gek proberen te houden? 2004 was de eerste keer dat hij een liquidatie deed? Mijnheer had al 8 jaar daarvoor vuile handen gemaakt. Welke is nou betrouwbaarder? Alles wat mevrouw Houtman zei klopt niet. Wat Mevrouw Houtman zei niet, maar mijnheer wel?!

Het moordwapen: Waar is het gebleven? Het is weggezogen of vermalen?! Niemand kan dat zeggen. Maar La Serpe zegt het, dus het is zo. Wat is uw laatste beeld van die Glock? Als ik een fles Spa blauw in mijn hand heb, weet ik het later. Zelfs een aansteker is gevonden uit de Amstel. Een schip met een grote magneet is gaan zoeken. Maar geen Glock. Van de zes hulzen zijn er vier mogelijk en twee waarschijnlijk afgeschoten. Niemand kan zeggen of die Kalashnikov is gebruikt?? Maar mijnheer de rechter, ik heb twee kinderen van drie en een jaar en heb ik nog maar 3 uur vast kunnen houden. Ik mag mijn eigen kind amper vasthouden. Schandalig! (Op de tribune klonken instemmende geluiden uit de vriendengroep van Ali Akgün.)
Ik vraag mij af of die feiten niet worden gecheckt? Wat moet er nog meer komen om mij naar huis te laten gaan? Hij (La Serpe - CS.red)kan op vragen van mij geen antwoord geven. Als er geen bewijzen zijn, zeg dan, kom over een half jaar op de zitting en laat me dan gaan. Mijn familie en vrienden worden ook gek. Steeds weer hoop, steeds weer teleurstellingen.....

Ik ken die mensen niet, die Bosnie en Adjoeba. Önder ken ik wel. Hij heeft Dino nooit gezien, en mij wel ? Bij de flat? Ook bij mij thuis? Dan moet-ie een keer ingebroken hebben zeker?
Rechter: Maar Dino kent u toch wel?
Ali: Dino is een vriend van me, dat heb ik ook nooit ontkent. Ik kom al twaalf jaar in de Baja, maar ben ik daarom een crimineel? Jesse had een vriendin in Rotterdam, zodoende kwam hij daar ook, ook met La Serpe, die reed dan. Ik had ook geen problemen met Nedim Imaç. 
Rechter: U wordt daar wel in genoemd.
Ali: Ja, er is nou een dader gepakt, ik ben blij, gaan we zien of ik er wat mee te maken heb. Ik wil niet dat er zand in uw ogen gestrooid wordt. Ga maar naar die Joegoslavische vrouw van Imaç. Die kan u precies vertellen wat er aan de hand is. U wordt zand in de ogen gestrooid.

Ali had daar ook wat over te zeggen: Mevrouw de Wind (Officier v Justitie - CS.red) heeft niet verteld wat ze heeft gedaan. Er werd gezegd dat ik 16 liquidaties gepleegd had in de hoop dat een karrevracht informatie terug zou komen van de Turkse Justitie. Maar ik ken die man niet. Önder heeft een probleem gehad met Holleeder en Deene. Hij heeft gezegd: "Ik had ruzie met Willem Holleeder en van Deene." Ali gaat in op wat Turkse teksten uit tapverslagen die hij wel kan lezen, maar waar nog niet iedereen over beschikt. Er komen onbekende namen in voor. Ali leest voor uit tapverslag: Mijn vrienden geloven me niet. Zijn vrouw begrijpt hem niet. Dan zegt ie, begrijp je? Hij heeft een probleem met zijn eigen organisatie. Een vriend zegt: Door jou zijn er doden gevallen.

Vervolgens: Ali heeft toen een huurmoordenaar in de hand genomen. Ali: Ik ben zo net een Dartbord, gooi er maar een paar pijlen in en ik vang ze wel op. Verder ging Ali nog in op wat verschillende tapverslagen in welke door een tolk vertaald dienen te worden. Advocaat Nico Meijering vroeg nog de officier of alle tapverslagen nou vertaald waren en of hij die nou eindelijk eens allemaal kon krijgen. Daar bleef de Officier vaag over, maar deed wel een toezegging dat daar aan gewerkt werd en dat die binnenkort beschikbaar zouden zijn. Daarover horen we ongetwijfeld meer op 14 April. Dan dient het vervolg. De officieren hadden tijd nodig deze zitting voor te bereiden, als reactie op de raadslieden van Ali Akgün, Sjaak Burger en Mrs. Nico Meijering en Marnix van der Werf.

Door Bondtehond