De grote vraag die vandaag speelde in het grote liquidatieproces was wat er nou precies gebeurd is in de periode vlak voor en vlak na 8 Mei 1993, de dag waarop de liquidatie op Henie Shamel en diens vriendin Anne de Witte in Antwerpen plaatsvond. Van de verdachten Siegfried Saez, Jesse Remmers en Mohammed 'Moppie' Rasnabe moest men het vandaag kwa spraakzaamheid weer niet hebben. Deze beriepen zich grotendeels op hun zwijgrecht. Dit tot ongenoegen van de rechtbank. De rechters lieten dat vandaag een aantal malen duidelijk merken. Steeds benadrukten de rechters dat de verdachten niet verplicht zijn te antwoorden, echter het zou nou wel es handiger zijn als de verdachten dat toch zouden doen. Als zij zoals zij meerdere keren beweerden niets met de liquidatie te maken hebben, zouden zij op zijn minst kunnen reageren op sommige toch vrij sterke aanwijzingen en vertellen hoe het volgens hen dan wel zit. Het was vergeefse moeite. De verdachten bleven op enkele momenten na zwijgen.


Na het oplezen van de beschuldigingen waarbij rechtbankvoorzitter Lauwaars opmerkte dat Cobra om verschillende reden een ingewikkeld dossier vormt, oa omdat het dossier is overgedragen door de Belgische aan de Utrechtse politie. Daar het een dossier betreft rond problemen met Henk Orlando Rommy, is het vanwege diens woonplaats verhuist naar Utrecht. Voor het gemak sprak Lauwaars van Cobra-oud en Cobra-nieuw. Er is ook een misverstand ontstaan doordat een relaas is toegevoegd aan ' Passage' uit het onderzoek 'Partanon' uit 1994 waarbij het Hof bewijs uit tapgesprekken onrechtmatig had verklaard aangezien deze opgevangen waren met een scanner. Deze waren niet door de rechter geautoriseerd en was er vanaf gezien deze tapgesprekken te gebruiken. Er bleven nadat de tapgesprekken gewit waren, van de 6 mappen nog zo'n 3 mappen over.

Er zijn verklaringen van diverse mensen. Enkele genoemde personen: Jesse Remmers, Moppie Rasnabe, Henk Rommy, Lonneke T. (een vriendin van Henk Rommy), Siegfried Saez, Kenny Rampenburg (overleden), Lesley Verkaart, de ouders van Verkaart, Stanley Kai Esser, Huib Noorlander, Robert Kouffeld, Estrella Verbaan (toenmalige vriendin Moppie Rasnabe), Pauline N.(toenmalige vriendin Jesse), Reginald Bosnie aka Jake Bosnie, Gerry van Hilten en June Allen. Peter La Serpe kon er vandaag niet bij zijn. Morgenochtend wordt hij wel gehoord. Door hem is het dossier opnieuw geopend op 2 April 2007. Met spreekt ook van het oude dossier en het nieuwe dossier. De oude dossiers bevatten onder anderen die van Siegfried Saez uit 1996, het ASA-onderzoek uit Rotterdam en het Antwerpse dossier. De nieuwe dossiers bevatten het nieuwe passage 2007/2008, tapgesprekken, OVC-gesprekken (opnamen vertrouwelijke communicatie), het verhoor Saez 2008 en de verhoren Remmers en Rasnabe. Henk Rommy zit in de VS en wilde niets verklaren. Verkaart is geseponeerd. Rampenburg is overleden.

De oudste vrouwelijke rechter hield de verdachten voor wat er die avond gebeurd was. 'Om 23:50 is er een schietpartij gemeldt. Dhr Henie Shamel en diens vriendin Anne de Witte zijn neergeschoten. Beide slachtoffers zijn door het hoofd geschoten. Anne de Witte is op 12 Mei overleden, Henie Shamel op 15 Mei. Er worden drie 9 mm hulzen aangetroffen op het plaats delict. Ook drie bierflesjes, echter DNA-tests zijn negatief. De hulzen zijn waarschijnlijk afkomstig uit een semiautomatisch pistool merk TEG, met een loop die vervangen is dmv een schroefdraad. Zo'n vier a vijf getuigen zien 2 negroïde mannen van maximaal 30 jaar weglopen, waarvan 1 ongeveer 1.90 lang was. Eén getuige heeft het over een lange neger '1.98 is niet overdreven'. Een andere spreekt over een geluidsdemper en hoort sissende geluiden. Ze zouden Duits hebben gesproken, en anders was het Nederlands met een vreemde tongval.'


De rechter las voor uit verklaringen: 'Henie Shamel kwam vaak in Café Italia '90, hij was daar een frequent bezoeker. Hij was een bekende figuur van de politie, ooit veroordeeld voor poging tot doodslag op Stanley Kai Esser. Ook zou hij ene Carlos hebben neergeschoten wegens een ruzie over een geripte partij Hasj. Stanley Kai Esser noemde deze Carlos. Henie Shamel deed zaken met Henk Rommy. Er zijn bij huiszoeking bescheiden aangetroffen met een reisroute naar het woonhuis van Rommy. Ook Geurt Roos komt voor in aantekeningen. Op 6 of 7 Mei zou Henie Shamel gebeld hebben met Huib Noorlander. Het gesprek zou gaan over een mislukte drugstransactie. Rommy had veel geld schuldig aan de heer Shamel. De kroongetuige spreekt over 1,3 miljoen gulden. Er zijn in die tijd een aantal kleine betalingen gedaan aan Shamel en Anne de Witte. Dit om 'van het gezeur af te zijn' De druk werd opgevoerd. De zoon van Shamel had ook al meerdere keren kleine bedragen opgehaald. Er was een keer 6000 gulden afgegeven door Molukkers en Surinamers bij de Belgische grens. Ook had Jesse Remmers een keer 10.000 gulden afgegeven in het Waldorf hotel. Dat was van zijn vader. Jesse, een Indisch ogende jongeman, is hierbij herkend. Dit was in 1991.'

Tussendoor vroeg de rechter of hetgeen ze oplas klopte, echter het antwoord was steeds weer: Ik beroep me op mijn zwijgrecht.
Ze ging verder: 'Dhr Huib Noorlander verklaarde dat er een partij hasj uit Libanon zou worden binnengebracht. Shamel organiseerde het transport en regelde Antwerpen daarvoor. Het ging om 2 miljoen. Het transport liep mis. Noorlander zou garant staan voor Rommy. Shamel zette Rommy daarna onder grote druk. Rommy was slecht van betalen en legde zijn zakenpartners liever om, om maar niet te hoeven betalen. 150.000 gaf hij daar dan voor.'

'Ene Robert Kouffeld verklaarde in 1994 dat Rommy hem wilde laten liquideren door Jesse Remmers. Volgens hem was het opvallend dat Rommy mensen, bij wie hij schuld zou hebben, omgelegd zouden worden. Rommy ontkent. Hij weet niets van een opdracht en weet verder van niets. Shamel kent ie wel. Die zit in de heroïne-handel en Rommy zou veroordeeld zijn voor iets dat Shamel gedaan zou hebben in België. Ene Kaale verklaarde dat ie van Rommy gehoord zou hebben dat Jesse klusjes voor hem regelde. Kijk maar uit met die Remmers, had hij gezegd, die heeft eens een klusje voor me gedaan in Antwerpen. Die schiet je gewoon voor je pot en dan kucht ie erbij...' Kaale: Dit is iets wat ik van Rommy zelf heb gehoord.

Siegfried Saez leek er niet echt bij te zijn met zijn hoofd en twee keer deze dag vroeg de rechter hem of hij nog wel wakker was. Hij zat met gesloten ogen. Voorzitter Lauwaars sprak hem op een gegeven moment weer toe: Mijnheer Saez, blijft u wel wakker? Vervolgens merkte de voorzitter op dat hij Saez niet kon dwingen te luisteren, maar dat het toch wel dringend gewenst is dat hij oplette wat er gezegd werd. Saez noemde iedereen die wat belastends over hem vertelde 'fantasten'. En belastende verklaringen waren er veel tegen hem. Bijna iedereen die iets wist te verklaren over de Antilliaan zette Saez neer als een gevaarlijke hitman, die meerdere moorden op zijn geweten heeft. Ene Coby Kroes (of Cruz) bv had in 1996 Jake Bosnie verteld over Saez, dat die was aangehouden in Duitsland met een hoop geld bij zich. Saez zou toen verteld hebben dat hij 2 Colombianen en die mensen in Antwerpen had doodgeschoten. Op de vraag hoe het toch kwam dat al die mensen zo over hem verklaren, had Siegfried wel een verklaring voor: Allemaal fantasten. Ik hoorde iemand in de gevangenis vertellen, die Siegfried Saez ken ik en is levensgevaarlijk, terwijl ik er notabene naast stond...

Als belangrijke verklaring wordt gezien de verklaring van Lesley Verkaart, die Jesse heeft weggebracht op de avond van de liquidatie. Verkaart verklaart samen met Jesse Remmers naar Antwerpen te zijn gereden. Later heeft hij Jesse om 23:45 weer ergens opgehaald in Antwerpen en is doorgereden naar het Hilton in Den Haag. Daar bleef Jesse een half uurtje binnen. Verkaart wachtte daar buiten op Jesse. Onderweg moet Jesse volgens de politie gebeld hebben. Verkaart verklaarde dat hij moest stoppen van Jesse die belde met een ATF (autotelefoon). Jesse kwam in Antwerpen met een blauwe Opel Vectra aan. Mogelijk zaten er donkere mensen in de auto. Donkerder dan Jesse. De politie trok dit na. Er is een blauwe Opel Astra gehuurd en het het contract is later door Rasnabe verlengd.

Moppie Rasnabe was ten tijde van de moord gewoon thuis in Den Haag, volgens hemzelf. Het OM had daar wel een vraag over: 'Mijnheer Rasnabe, als u zegt dat u thuis was in Den Haag, geldt dat dan voor de hele dag?' Moppie: Ik zeg helemaal niets tegen het OM. Geen enkele vraag. Het OM gaf niet op en probeerde later weer: Waar was dat thuis dan? Moppie: Dat was gewoon in Den Haag. Rechter: U sliep op de Maysstraat? U vertelde ook dat u wel is in de woning van Rommy was? Moppie: Zwijgrecht. Rechter: Die plak hasj, weet u nog, daar draaide Dhr. Rommy toen voor op? Moppie: Zwijgrecht. Mr Jan Hein Kuijpers: Ik adviseer hem te beroepen op zijn zwijgrecht. Hij heeft afdoende verklaard daarover.

Morgen verder met La Serpe en de telecompresentatie van het OM.

Bondtehond