woensdag 27 februari 2013

'Dino Soerel nu echt snel overgeplaatst naar normaal regime'

Dino Soerel wordt zo snel mogelijk overgeplaatst naar een normaal regime binnen gevangenis Nieuw Vosseveld te Vught. Dat heeft zijn advocaat Mr. Marnix van der Werf woensdag bekendgemaakt. Mr. Van der Werf kreeg woensdag eindelijk bericht van het ministerie van Veiligheid en Justitie over de aanstaande overplaatsing. De raadsman van Dino Soerel heeft drie procedures bij de Raad voor Strafrechts- toepassing en Jeugdbescherming (RSJ) gevoerd om staatssecretaris Fred Teeven te bewegen tot overplaatsing van Soerel. Op 14 februari besliste de RSJ opnieuw dat Soerel uit het zwaarbeveiligde afdeling waarin hij in Vught verbleef moest worden overgeplaatst naar een normaal gevangenisregime.


Woensdag stuurde Van der Werf nog een persbericht de wereld in waarin hij zich beklaagde over de opstelling van Teeven. De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie negeerde in de ogen van de advocaat stelselmatig uitspraken van de RSJ en reageerde niet op klachten van Soerel's raadsman. Op 14 februari gaf de RSJ de bewindsman een week om iets aan de situatie van Soerel te doen, maar die liet deze termijn verstrijken. Van der Werf noemde Teevens werkwijze woensdag 'onzorgvuldig, onbetrouwbaar en onfatsoenlijk'.

De strijd tussen Teeven en Soerel sleept al veel langer. Reeds enkele malen gaf de commissie van rechters aan dat Teeven een nieuw besluit moest nemen. Soerel werd daarom al een keer eerder overgeplaatst. Aanvankelijk zat hij in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) van gevangenis Nieuw- Vosseveld in Vught, waar de gevaarlijkste en/of meest vluchtgevaarlijke criminelen zitten opgesloten. Vervolgens ging hij naar een afdeling voor agressieve en moeilijk beheersbare gevangenen, maar ook dat vindt de commissie een te zware afdeling voor Soerel.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat via een woordvoerder weten dat Teeven binnen een week met een nieuw besluit zal komen.

In januari sprak de rechtbank in Amsterdam Soerel vrij van betrokkenheid bij liquidaties in de onderwereld, in het grote liquidatieproces Passage. Het OM tekende inmiddels Hoger beroep aan. Soerel zit nu vast in verband met drugshandel, waarvoor hij in hoger beroep 8 jaar cel kreeg opgelegd.

Bondtehond