zaterdag 10 januari 2015

Hervatting liquidatieproces Passage 2015 met afscheid van Ali Akgün

Vrijdag vond in het JCS de eerste (regie-)zitting van 2015 plaats in het liquidatieproces Passage. Het duurde allemaal niet zo lang, even na half twee sloot voorzitter Mr. Ruud Veldhuisen de zitting al weer af. 's Morgens stond de voorzitter na opening van de zitting allereerst even stil bij de geweldadige dood van verdachte Aliekber 'Ali' Akgün, die op 24 december jl. in Istanboel - Turkije in zijn Bentley werd geliquideerd terwijl hij voor een stoplicht stond te wachten. Volgers van het Passage-proces zullen ongetwijfeld de schokkende beelden voorbij hebben zien komen in de media. Mr. Nico Meijering gaf op vragen van het Hof te kennen dat hij volgende week vrijdag komt met een reactie en een daaraan gekoppeld betoog met mededelingen en wellicht ook wat verzoeken. Het wachten is op informatie vanuit Turkije.

De stoel waar Ali Akgün ruim 3 jaar zat in de Bunker

Zelf heb ik Ali na de eerste zitting die hij vanuit zijn kort daarvoor herkregen vrijheid even ontmoet voor de Bunker in Osdorp en had twee korte gesprekje met hem. De precieze inhoud daarvan kan en wil ik op dit moment weinig over zeggen, maar in het kort kwam het er onder meer op neer dat hij na het proces wel mee zou willen werken aan een eventueel boek. Ik zeg twee gesprekjes, want even later op de weg naar huis stond ik in een korte file voor een rotonde richting de A9 en hoorde ik plots iemand luid claxoneren. Toen ik in de spiegel keek, zag ik dat Ali in een Volvo achter me reed. Hij zwaaide breed lachend en stak zijn beide duimen omhoog boven z'n stuur. Ik zwaaide terug. Achter Ali reed de vermeende wapenhandelaar Sjaak Burger in zijn eigen auto, maar dat zag ik op dat moment nog niet. Sjaak was al een tijdje daarvoor in vrijheid gesteld.

Na de rotonde claxoneerde Ali nogmaals en beide auto's sloegen linksaf. Ik realiseerde me op dat moment dat ik niet in contact kon komen met Ali en op mijn beurt claxoneerde ik en seinde even met mijn lichten. Beide verdachten hoorden me en stopten in een zijstraat, waar ik ook in afsloeg. Daar heb ik een paar honderd meter verderop een tweede kort gesprekje gehad met Ali, terwijl Burger in zijn auto bleef zitten. Ik had die dag al iets opgevangen dat Ali mogelijk voorlopig even niet in de Bunker zou komen. Dus ik vroeg hem voor de zekerheid zijn telefoonnummer. Maar Ali vertelde dat hij op advies van zijn raadsman Nico Meijering al zijn telefoons 'in de ban had gedaan'. "Als je me wat wilt vragen, kun je dat wel via Meijering doen", zei Ali. Zover is het echter nooit gekomen. We namen afscheid op die stille weg van een bedrijventerreintje, Ali reed weg met in zijn kielzog Sjaak Burger. Kort daarop vertrok Ali voorgoed naar Turkije...

Tot slot wil ik nog zeggen dat ik Ali's vechtlust in de rechtszaal enorm bewonderde. Als er iemand regelmatig van zich afbeet was Ali het wel. Volgens hem was Peter La Serpe een 'kroonleugenaar' en fantast', of als hij kwaad op hem was, of op het OM, liet hij dat merken ook. Maar Ali was tegelijkertijd ook een warm persoon als het zijn familie en vrienden betrof. Er ging geen zitting voorbij, zodra het gordijn omhoog ging, keek hij achterom en zwaaide hij lachend naar zijn vrouw Claudia, zijn broers Baris en Arif en vaak verschillende (voetbal-)vrienden die hem kwamen opzoeken in de Bunker. Met Ali's familie heb ik gedurende de eerste jaren wel vaker gesprekjes gehad in de pauzes tussen de zittingen door. Ik begreep daaruit dat Ali ook een heel aardige jongen en goede vader voor zijn kinderen moest zijn, anders kun je ook niet verklaren dat hordes vrienden pal achter Ali bleven staan.

Wat Ali erg, zo niet het meeste, dwars zat, was het feit dat hij zijn nog erg jonge kinderen niet kon vasthouden gedurende de lange periode van 3,5 jaar dat hij in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in PI Nieuw-Vosseveld in Vught moest verblijven op informatie die niet klopte, volgens hem.

Ali begon zijn 'laatste woord' in december 2012 dan ook met: '5 jaar en 7 maanden en 9 dagen geleden werd ik gearresteerd. 23 maanden geleden ben ik door u vrijgelaten waarvoor ik nog steeds heel dankbaar ben. Ik heb die dag namelijk eindelijk mijn kinderen weer kunnen zien en knuffelen. 3 en een half jaar heb ik hun in de EBI niet gezien. Dat was volledig onmogelijk. Ik ga niet lopen zeuren over de EBI. Maar niemand, maar dan ook niemand weet wat het is om in de EBI te zitten totdat je er zelf hebt gezeten. Niemand weet hoe het is om 3 en een half jaar daar te zitten'.

Ali's vrouw Claudia vindt het jammer dat het Hof hem niet heeft leren kennen, liet ze weten via raadsman Mr. Nico Meijering, die namens haar een grote foto overhandigde aan het Hof. Deze werd toegevoegd aan het Passage-dossier, meldde de voorzitter. Ik weet het niet 100% zeker, maar van een afstandje leek het deze foto te zijn:

Aliekber 'Ali' Akgün  1974 - 2014 (RIP)

***

Over de voortgang van het liquidatieproces Passage + (nieuw) Holleeder-proces 'Vandros'.

Voor de aanhouding van Willem Holleeder waren er reeds geluiden dat het liquidatieproces Passage tot minimaal het voorjaar van 2016 zou duren. De NOS was destijds kennelijk niet bij die zitting aanwezig. Nu waren er wel twee medewerkers. De conclusie dat het Passage-proces daarom dus forse vertraging oploopt omdat nu tegelijktijd de Holleeder-zaak, genaamd 'Vandros' (naar een planeet in het 4e kwadrant uit de serie Star Trek) gaat lopen, is mijns inziens feitelijk wat te snel getrokken. Je kunt er wel vanuit gaan dat er enige vertraging zal plaatsvinden, maar dat bleek onder meer uit het gegeven dat Mr. Stijn Franken aangaf er zeker niet eerder dan na het zomerreces van 2015 aan toen zou komen getuigenverhoren te beluisteren. Op zich was 2016 reeds eerder voorzien. We moeten ook niet vergeten dat Mr. Franken in Passage figureert als de advocaat van verdachte Pinny Song en dus voor de zware taak staat dat hij twee verdachten bijstaat. Dat belangen door elkaar lopen in beide processen is evident.

Ik kom daar nog op terug aankomende week. Het OM had een ingewikkeld verhaal in mijn ogen (oren), maar we zullen zien hoe zich e.e.a. voltrekt in beide processen tezamen. Mr. Nico Meijering bracht een reeks onderzoekswensen en getuigen-verzoeken naar voren. Later meer dus...

Bondtehond