zondag 22 mei 2011

Kroongetuige Peter La Serpe klaagt misdaadsite Camilleri aan

Donderdag viel er een dagvaarding op de deurmat bij de redactie van Camilleri met een verrassende inhoud. De advocaat van kroongetuige Peter La Serpe, Mr. Jan Peter van Schaik, laat de redactie van Camilleri op z'n zachtst gezegd doorschemeren not amused te zijn dat de misdaadsite een afbeelding van zijn cliënt La Serpe ongebalkt in een artikel vertoont. Na eerdere sommaties aan het adres van de redactie de foto te verwijderen, waaraan zij geen gehoor had gegeven, bleek de maat nu vol voor Mr. Van Schaik. Zie hier de dagvaarding.


De mannen van Camilleri denken echter sterk genoeg te staan en weigerden gehoor te geven aan twee eerdere dreigbrieven. Camilleri zal zich dus niet zomaar gewonnen geven en heeft zich door een team van specialisten laten voorlichten, waaronder Mr. ir. Arnoud Engelfriet, gespecialiseerd in internetrecht en Peter Oltshoorn, die in de Raad voor de Journalistiek zit.

De ongebalkte versie van het gezicht van Peter La Serpe is overigens nog bij verschillende bronnen te zien, oa in deze uitzending van talkshow Pauw en Witteman (minuut 4:14) op het officiële Pauw en Witteman Youtube-kanaal. Ook misdaadblog Sueme vertoont al sinds tijden de afbeelding. Op het forum van Crimesite heeft de foto ook gestaan, echter is daar inmiddels wél verwijderd.

Persoonlijk begrijp ik de commotie niet zo goed. Peter La Serpe zal tenslotte een geheel andere identiteit en een door middel van plastische chirurgie veranderd uiterlijk krijgen. Er gaan al geruchten dat het veranderingsproces reeds is ingezet en de kroongetuige al een vlot bekkie met mooie nieuwe tanden heeft mogen ontvangen van het TGB. (Team Getuige Bescherming) Voor het overige zit hij al sinds tijden zelfs in zijn beschermde getuigenhokje vermomd met pruik en andere atributen  in de rechtszaal. Ik kan me dan ook niet aan de indruk ontrekken dat het een soort van muggezifterij betreft in dit geval en dat het Peter La Serpe (wederom) om het geld te doen is. Je weet immers nooit. Opvallend is met name punt 30 waar de raadsman van La Serpe op een voorschot van 10.000 euro aanstuurt.

Camilleri ziet de rechtszaak met vertrouwen tegemoet en laat zich bijstaan door Mr. Yehudi Moszkowicz, gespecialiseerd in media- en internetrecht van het kantoor Vissers & Moszkowicz. We zullen nog even moeten wachten: 6 Juni speelt de zaak voor rechtbank Den Haag.

Bondtehond