dinsdag 22 september 2009

Moppie Rasnabe op praatstoel

Het deeldossier Tanta, ook wel de barbecuemoord genoemd, stond vandaag op het programma in de Bunker te Osdorp. De moord op de 22-jarige Salim Hadziselimovic en 19-jarige Djordje Ilic vond plaats in de nacht van 31 Maart op 1 April 1993. De politie vond op 1 April de lichamen van de twee Joegoslaven in een uitgebrandde auto op een parkeerplaats bij de Oudekerkerplas in Ouderkerk aan de Amstel. Jesse 'Jessy' Remmers, Mohammed 'Moppie' Rasnabe waren als enige verdachten aanwezig en zaten vooraan in de beveiligde rechtszaal naast hun raadslieden. Raymond Verbaan, de derde verdachte, is vrijgelaten vanwege detentieongeschiktheid omdat hij zeer ziek is. Hij lijdt nl aan de ziekte van Huntington en heeft constant verpleging nodig. 's Middags kwam ook Peter La Serpe voor de rechtbank om te getuigen vanuit het gepanserde getuigen-hokje. Als vanouds hield Jesse Remmers zijn kaken stijf op elkaar, echter Moppie Rasnabe zat vandaag duidelijk wel op zijn praatstoel, maar daarover later.Allereerst las een van de rechters bijzonderheden en verklaringen op over de liquidatie van de twee vrienden, ook wel 'Sjors en Sonny' genoemd. Zij hadden tegelijk met Raymond Verbaan in detentie gezeten, daar kenden zij elkaar van. Aanvankelijk had Raymond Verbaan hen na die detentie alleen hotelovernachtingen aangeboden bij de familie Verbaan in huis.

Samengevat: Er worden daarover door een aantal getuigen/betrokkenen verschillende verhalen verteld. Zo is er ene meneer Kok, een man die al 10-12 jaar bevriend is met Raymond Verbaan, die beweert dat Raymond met de twee Joego's in zaken zou gaan. Een grote inbraak, overvallen en drugshandel werden genoemd. Verbaan zou de twee Joegoslaven echter bedrogen hebben. Sjors en Sonny zouden daar de zus van Raymond, Estrella Verbaan, de schuld van hebben gegeven. Ze zouden van plan geweest zijn haar te verkrachten en in elkaar te slaan. Raymond zelf, die de dubbele moord geheel op zich heeft genomen en daarover verklaarde dat hij in zijn eentje de twee zou hebben doodgeschoten, maar overigens niet geloofd wordt door het O.M, zegt hierover: Sjors en Sonny wilden mij doodschieten, mijn zus terroriseren en pesten. Het had niets met geld of drugs te maken. Ze zouden mijn zus aanranden, maar het is hen niet gelukt mijn zus te verkrachten. Ik heb Sonny toen in elkaar geslagen. Moppie en Jesse waren toen ook boos en sloegen ook.

Dan is er een ex-vriendin van Raymond, ene Malika Nasri, een verslaafde prostitué, die beweert dat Jesse Remmers en Moppie Rasnabe Sjors en Sonny hebben doodgeschoten. Ze zou dit gehoord hebben, als eerste van Raymond, als tweede van Moppie. Deze Malika komt hier donderdag over getuigen voor de rechtbank. Ene Willem Peters, ook een ex-vriend van Malika, verteld zelfs dat Malika waarschijnlijk ook bij de barbecue-moord is geweest. Ze kon hem nl. zoveel details vertellen dat Peters dat dan maar aannam. Malika, Estrella en Raymond Verbaan hadden een keer een rollenspel gespeeld bij Verbaan thuis. Malika zou hebben voorgedaan hoe ze deden vlak voor de liquidatie. Malika ging liggen en Raymond had boven haar gestaan en zogenaamd geschoten. Volgens Peters was Raymond samen met een 2e man. Die 2e man wou 'er ook een doen'.

Malika is volgens hem 'knettergek geworden' nadat het gebeurd is. Ze was agressief, had nachtmerries en kon niet meer slapen. Peters heeft ooit een gesprek gehad met Peter R. de Vries, echter die wilde niets doen met dit verhaal zonder dat Malika daarover gehoord kon worden. Uiteindelijk zijn Peters en Malika op slechte voet uit elkaar gegaan, aldus de rechter. Volgens Malika waren Raymond, Moppie en Jesse met z'n drieën geweest. Raymond en Moppie hebben geschoten. Jesse weet ze niet zeker. Ze zegt: 'Raymond liegt als ie zegt dat ie alleen was.' Het ging over een geldtransport of drugs. Over haar wordt gezegd dat ze fantaseert door de moeder en de zus van Raymond. Ze is zwaar verslaafd, en is er vandoor gegaan met het kind van Raymond en haar.

Moppie kon reageren op Malika haar beweringen. Dat deed hij tot ieders verbazing uitgebreidt en las voor uit eigen aantekeningen: In 1991 heb ik Estrella leren kennen. Ik kwam erachter dat ze een broer had die vastzat. Ik vroeg mij af 'Wat is dat voor verhaal?' Ben toen eens achter haar aangereden en heb gezegd 'Luister je werkt gewoon als straatprostitué...' Er is toen ruzie geweest tussen de moeder van Raymond, Malika en Estrella. Malika was toen zwanger geraakt van Raymond in 1994. Daarvoor had ik haar nooit ontmoet. Malika werkte als straatprostitue. Dat was de reden dat ik haar niet wilde ontmoeten. Ik kwam in (sex-) clubs over de hele wereld, maar zij was de eerste straatprostitué die ik leerde kennen. Een moslim-vrouw die verslaafd was en als prostitué werkte, ik had dat nog nooit eerder meegemaakt. Ik heb, omdat ik geen keuze had, uit respect voor haar vader en moeder die mensen ontmoet omdat ze zwanger was. Ik kwam wel op nr. 64, maar nooit als Malika daar was. Dat vermeed ik. Ik wilde niet met een moslimvrouw die de hoer speelde en drugs gebruikte in een huiskamer zitten.

Op deze manier probeerde Moppie de verhalen van Malika over zijn betrokkenheid in 1993 te ontkrachten simpelweg omdat hij Malika nog nooit had ontmoet voor 1994. Malika horen we dus donderdag daarover getuigen. Zo had Moppie ook een alibi voor de avond van de dubbele moord. Samengevat komt dat op het volgende neer: Ik ben goed bevriend met Gilbert Rommy. Die reed in die week een knalgele Porche van 300.000 euro total loss tegen een muur in Utrecht. Hij was toen 19-jaar. Dat is nog op tv geweest. Hij belde mij daarover en ik weet zeker dat ik toen in Rotterdam was bij de wedstrijd Feyenoord-Ajax in de Kuip. Ik ging naar bijna alle wedstrijden toentertijd. Daar moeten beelden van zijn. Mijn advocaat Mr.Kuijpers is daar nu mee bezig. Dus zo herinner ik mij voor 100% dat ik toen in Rotterdam was. Dat lag ik te prakizeren in mijn cel. 2 April was Gilbert nl. jarig en zo weet ik het nog. Gilbert kreeg op zijn verjaardag een wijnrode BMW 325 van 150.000 als kado van zijn vader, Henk Rommy. In Rotterdam kom je niet na de wedstrijd zomaar weg, zeker niet als er iets gebeurt na de wedstrijd. Ze laten supporters niet meteen het stadion uitgaan.

De rechters en de officieren vroegen stevig door over deze avond. Het O.M had haar huiswerk ook gedaan, aangezien er lijsten waren opgevraagd bij de KNVB met tijden van wedstrijden in de Kuip. Op 31 Maart was de wedstrijd om 17:00. Dit verschilde veel met de herinneringen van Moppie, die zich ongeveer 19:30 - 21:00 in herinnering had. 'Dat scheelt maar liefst 4 uur', merkte voorzitter Lauwaars op. 'Ik begrijp werkelijk niet goed waarom u daar dan niet over doorvraagt, dus doe ik het dan maar' vervolgde hij min of meer gepikeerd tegen de officier van justitie. 'Dit was 's middags, roept dat andere herinneringen bij u op? ' Moppie: Ik hoor het u zeggen, maar dit herinnerde ik mij zo, als het vroeger is geweest zal dat wel. Maar je bent sowieso niet snel Rotterdam uit, ook al was het eerder dan ik mij herinnerde. Ik ben ook bij een club geweest na de wedstrijd, waarschijnlijk Mayfair of White's. Dat deed ik wel vaker na de wedstrijd, dan nam ik 3 vrouwen vandaar mee naar een hotel...... Ik ben ook blijven overnachten bij een vriend, ene Bob.

Daar had de officier van justitie wel wat vraagjes over na de pauze. Mijnheer Rasnabe, u verteld over exclusieve club-bezoekjes, waar betaalde u dat eigenlijk van?
Moppie: Daar zit ik hier niet voor. Sorry, ik word beschuldigt van moord.
Officier: Heeft u in drugs gehandeld?
Moppie: Ik heb geen drugs gehandeld.
Officier: Heeft u geld wit gewassen?
Moppie: Als ik witwassen ten laste krijg, beroep ik mij op mijn zwijgrecht.

Jesse bleef stil. Op de vraag of hij nog wat op te merken had antwoorde hij: 'Ik wil alleen zeggen dat ik mij op geen enkele wijze aan een misdrijf heb schuldig gemaakt en wens mij te beroepen op mijn zwijgrecht.'
Moppie zat een keer aardig klem tijdens een ondervraging over een tapgesprek. Daarbij kwam hij bijna niet meer uit zijn woorden.

Daarover, de getuigenis van Peter La Serpe, en de keer dat Moppie Crimesite noemde in de rechtszaal, morgen meer....

Door Bondtehond