dinsdag 3 juni 2014

'Er werd in een pot geroerd en het werd steeds natter'

Deze week vinden in het Justitieel Complex te Schiphol (JCS) de verhoren plaats van kroongetuige Peter La Serpe in Hoger beroep van het liquidatieproces Passage. Maandag stond het proces echter nog in teken van enkele andere eerder geplande verhoren, te weten van getuigen Ariën Kaale sr., de Belg Patrick de Maere en Dwight Saro, die vorige maand in gijzeling werd genomen door het Hof. De eerste twee waren beiden niet verschenen vorige maand.

Arïen  Kaale sr. (RIP) - Remmers - Rasnabe - Peter La Serpe

Advocaat-generaal Mr. Frits Posthumus deelde de aanwezigen mede dat Arïen Kaale helemaal niet meer zal verschijnen omdat hij kortgeleden is overleden. (R.I.P) Het was bekend dat Arïen Kaale al een tijd leed aan longkanker... Groot deel van de dag kon daarom worden besteed aan het verhoor van Patrick de Maere.

Tussendoor werd in de loop van de dag nog wel even Dwight Saro binnengeroepen en zijn advocaat nam dit keer wel in toga plaats naast haar cliënt. Saro bleef zich echter beroepen op zijn verschoningsrecht, maar kon/wilde niet uitleggen waarom hij nu dacht dat hem verschoningsrecht toekwam. Het OM wees erop dat weigering om mee te werken aan zijn plicht om te getuigen gevolgen zou kunnen hebben voor zijn VI, maar wilde allereerst dat Saro nog gewoon in gijzeling bleef. De advocaat van Saro Mr N. Harlequin las daarop een betoog voor van slechts 4 a 5 zinnetjes, wat er op neerkwam dat Saro geen antwoorden wilde geven. Na een kort beraad besloot het Hof dat het zo dus geen zin had, ook niet om Saro nog langer in gijzeling te houden. De prikkeling van gijzeling heeft geen effect bij Saro, aldus voorzitter Mr. Ruud Veldhuisen. Het Hof verwacht niet dat Saro wel zal meewerken als hij nog langer in gijzeling zou blijven. Wel deelde het Hof mede dat het OM een dagvaarding zal sturen aangaande de VI van de onwillige getuige. Saro zet hiermee dus zijn voorwaardelijke invrijheidstelling op het spel.

Patrick de Maere was nu dus wel aanwezig en nam plaats vooraan in de rechtszaal. De 53-jarige Belg Patrick is (tegenwoordig) een administratief bediende uit Antwerpen, klein van postuur, die een tijd met Moppie Rasnabe is omgegaan. Hij zou een tijdje allerhande klusjes voor Moppie hebben gedaan, van kleding naar de stomerij brengen tot schilderswerk. De Maere heeft een tijd in Nederland gewoond en ook in de bajes gezeten wegens oplichting. Hij kon kennelijk makkelijk aan plasmaschermen en andere elektronica komen. In België had hij in totaal ongeveer 10 jaar gezeten vanwege gelijksoortige misdrijven. De reden dat hij vorige keer niet was verschenen, kwam omdat de oproep op zijn oude adres was bezorgd. Hij woont nu ergens anders, maar wegens een aantal bedreigingen zou hij zijn inschrijving op dat adres intact hebben gelaten. Waar hij nu over gehoord werd: Op Schiphol zou hij een Ford Mondeo hebben gehuurd en die heeft De Maere toen aan Moppie Rasnabe uitgeleend. Moppie woonde destijds nog in Osdorp. De Opel Vectra waar Moppie in reed, moest nl. terug naar verhuurbedrijf AVIS. Dat heeft De Maere nog diezelfde dag gedaan. De Mondeo zou later buiten zijn wetenschap zijn gebruikt bij de liquidatie van Jan Femer op de Haarlemmerdijk, zegt hij. De Maere is daar een aantal keren over gehoord en heeft daar verklaringen over afgelegd. Onder andere op bureau Sarphatiestraat in Amsterdam tijdens een video-verhoor met geluid op 13 december 2000.

Kennelijk in het geheim, want daarna had hij nog steeds contact met Moppie Rasnabe. De Maere werd gearresteerd omdat hij op winkelcentrum Gelderlandplein liep waar kort daarvoor Sam Klepper was geliquideerd. Hij was aan het klussen in het nieuwe appartement van Moppie Rasnabe. Moppie zou nl. in het appartement onder dat van Sam Klepper gaan wonen. Sam Klepper was in die tijd een keertje komen kijken bij Moppie, aldus De Maere. Na de liquidatie van Sam Klepper was er politie bezig met onderzoek en zag een politieman De Maere lopen en herkende hem omdat hij gesignaleerd stond voor oplichting die kort daarvoor had plaatsgevonden in het Novotel. Daar waren camerabeelden van. De Maere werd daarop gearresteerd en op bureau Van Leijenberglaan in de cel gezet. Het was volgens hem nogal hectisch op het bureau omdat daar tegenover dus net Sam Klepper was doodgeschoten.

Het Hof vroeg gedetailleerd naar wat er is gebeurd is in die periode. De getuige vertelde dat hij veel mensen kende uit het milieu. De 'entourage van Moppie', noemde De Maere deze mensen. Noem ze maar op: Mink Kok, Jan Femer, Etienne Urka, Moppie Rasnabe, Greg Remmers, Henk Rommy, Jesse Remmers, Mark Burbach, etc. De Maere vertelde ook dat hij vast kwam te zitten in Lelystad en hoorde van verschillende mensen dat die Ford Mondeo gebruikt was bij een liquidatie. Hij hoorde steeds meer geruchten. Zo merkte hij op: 'Er werd in een pot geroerd en het werd steeds natter'. Met andere woorden: Hij hoorde links en rechts verhalen, en er ontstond zo naar eigen zeggen veel verwarring bij De Maere. Daarop ging hij bellen met Moppie, maar die deed volgens De Maere een beetje raar aan de telefoon en beloofde bij hem op bezoek te komen. Moppie zei alleen: "Nee, er is niks aan de hand, maar ik kom bij je op bezoek". Dat is exact hetgeen hij weet, aldus de Maere, maar tot op de dag van vandaag weet hij niet wat er precies met die auto is gebeurd: "De een zegt dat er een liquidatie mee is gebeurd, de ander zegt dat er niks aan de hand is"...

Naderhand is de Maere naar eigen zeggen van verschillende kanten bedreigd. Het Hof vroeg voorbeelden.
Een keer was in België op een Antilliaans feest in Hoogstraaten, waar hij achter de bar werkte. Daar waren mensen aan de bar komen staan en hadden in het bijzonder aandacht voor hem gehad. De Maere wist toen meteen: 'Die komen voor mij'. Het ging allemaal heel netjes. Diegene zou gezegd hebben dat hij een vriend was van Greg Remmers en dat hij niet naar Nederland moest komen. "Dat schiet niet op, je krijgt daar problemen door"... "Je weet toch wel dat Greg Remmers een penthouse heeft en in een Lamborghini rijdt?", had diegene gezegd. Ook zou zijn moeder een andere keer telefonisch zijn bedreigd. Een ander voorbeeld was 4 jaar geleden tijdens het verhoor in het Paleis van Justitie te Brugge. Hij vond het vreemd dat de advocaat van Moppie, Mr. John Mul, keer op keer naar zijn moeder had gevraagd tijdens het verhoor waar hij bij aanwezig was. Juist omdat hij en zijn moeder al eens anoniem waren bedreigd. En over Greg Remmers, de vader van Jesse zelf, vertelde hij dat hij eens samen met Greg Remmers had vastgezeten, maar die had enkel gevraagd: "Patrick, vertel eens, wat is er gebeurd met mijn zoon?' Toen heeft hij met de heer Remmers gesproken. Greg Remmers had daarna alleen gezegd: "Ach Patrick, je moet gewoon niks zeggen tegen de politie". Meer niet. Greg Remmers had hem niet bedreigd en was er ook nooit meer op terug gekomen, terwijl ze toch vaak samen hadden gekookt, aldus De Maere.

Jaren later, in 2005 heeft hij (kennelijk weer) een tijdje in P.I. Lelystad gezeten waar op dat moment Jesse Remmers ook zat. Dat was in 2005 nadat Jesse in 2004 een maandje ontsnapt was en daarna weer opgepakt. De Maere vertelde dat hij Jesse daar tegenkwam in de bibliotheek waar Jesse zat te lezen. (dat bleek eigenlijk het onderwijslokaal te zijn) Hij vond Jesse 'goed benaderbaar'. Daar zou hij even hebben zitten praten met Jesse, aldus De Maere. Later vertelt Jesse zelf dat het wel anders is gegaan. Jesse wilde sowieso wat dingen voorhouden waar De Maere nog bij was. O.a. het feit dat De Maere in 2010 nog heeft verklaard dat hij Jesse Remmers zou hebben leren kennen op een verjaardag 12 jaar geleden bij Rommy. Dat kan volgens Jesse niet kloppen omdat hij teruggerekend vanaf 2010 toen gedetineerd zat. 'Ik weet niet wie hij toen gezien heeft op die verjaardag? Zo zijn er wel meer tegenstrijdigheden in de verklaringen De Maere', aldus Jesse.

Jesse wilde daarop het volgende verhaal even voorhouden:
Moppie Rasnabe werd begin 2001 gezocht voor xtc-handel waarvoor hij voortvluchtig was. Hij verbleef toen afwisselend in Spanje en Marokko. Jesse kreeg in die periode verklaringen in handen via Mark Burbach, die hij moest meenemen voor Moppie Rasnabe, waarin De Maere onder meer vertelt dat Gilbert Rommy, Jesse Remmers, Mark Burbach en Moppie Rasnabe aanwezig zouden zijn geweest bij een vergadering om de liquidatie van Sam Klepper te bespreken. Toen Jesse naar Moppie ging in Marokko toentertijd wilde Moppie een kaartje sturen naar De Maere die toen vastzat. Hij vroeg daarbij de hulp van Jesse omdat Moppie niet zo goed Nederlands kon schrijven, aldus Jesse. Jesse kende de verklaringen inmiddels en vroeg aan Moppie: "Wat is dat voor een mafkees?" Jaren later zat Jesse dus in PI Lelystad en daar zag hij Patrick de Maere dus echt voor het eerst van zijn leven, aldus Jesse. Hij had eerst niet eens door dat er iemand tegen hem zat te praten omdat hij toen een beetje slechthorend was. Toen zag hij deze man die in het Belgisch vroeg: "Jij kent toch Moppie Rasnabe?" Het duurde nog even voor hij doorhad dat dit die Patrick was die zulke leugenachtige dingen over hem en zijn vrienden had verteld, maar toen hij het doorhad vroeg hij meteen aan jongens daar: "Hou die vent bij me uit de buurt", terwijl iedere gedetineerde die zoiets hoort hem waarschijnlijk meteen een paar flinke rossen voor zijn kop zou hebben gegeven...

Op dit punt vroeg voorzitter Mr.Veldhuisen of De Maere wilde reageren of dit klopte.
De Meare zei: Nee, dat klopt niet. Dat klopt helemaal niet.
Voorzitter: Dat is niet gebeurd zegt u?
De Maere: Nee.

Jesse Remmers: Ja zie, misschien was het toch beter geweest, ook al druist dat finaal in tegen mijn principes, (geen gewelddadige confrontaties aan gaan met anderen) dat ik hem wel een flinke afranseling had gegeven, dan was het nu geloofwaardiger geweest.
Voorzitter: Goed meneer Remmers, u heeft uw punt gemaakt en meneer De Maere heeft daarop gereageerd. Meneer De Maere u kunt gaan.

Patrick de Maere verliet de zaal nadat hij eerst de tijd nam het Hof uitgebreid mede te delen vragen 'naar eer en geweten te hebben beantwoord' en er nog een schepje bovenop deed door het Hof uitvoerig te bedanken. Iets wat ik nog niet eerder had meegemaakt tijdens de getuigenverhoren van afgelopen weken...

Het getuigenverhoor door de advocaten-generaal en de raadslieden duurde overigens de hele middag. Pas rond 18:45 was de zitting afgelopen.

Vandaag maakte het Hof een begin met het verhoor van kroongetuige Peter La Serpe die weer behoorlijk op zijn praatstoel zat. Er is in totaal 6 dagen uitgetrokken voor het horen van La Serpe. De eerste indruk van vandaag leek het of La Serpe op punten minder stellig was dan in eerste aanleg. Het Hof is ook behoorlijk kritisch. Daar kom ik natuurlijk zeker op terug deze week.

Donderdag kunnen de raadslieden van de verdachten van de '93-zaken vragen stellen aan de kroongetuige.

Later meer dus.

Bondtehond