Crimesite was zoals gewoonlijk weer aanwezig op deze eerste procesdag van het Hoger Beroep van Willem Holleeder. Ik las ergens dat mensen zich hadden geërgerd aan halverwege binnenkomende collega's, maar daar merk je meestal niets van. Ik kwam rond 12:00 binnen. John van den Heuvel had net plaatsgenomen in het getuigenbankje. Het viel me op dat de tribune wat breder is na de verbouwing en herkende veel bekenden van vorig jaar, ook nu weer met hun blocnotes in de aanslag. 


Peter Elberse van ANP, Paul Vugts van Parool, Harry Lensink van VN, Bert Huisjes van De Telegraaf, Bas van Hout van Panorama, tja wie niet eigenlijk? In de eerste pauze liepen ook de al vrijgelaten verdachten tussen de journalisten in de verbouwde wachtruimte. Paja, Maike Dijhuis, Marcel Kaatee met vriendin en her en der natuurlijk hun raadslieden.

Het verhoor was vrij saai. Een herhaling van de al eerder gepubliceerde verhalen, vooral uit de Mieremet-artikelen van John van den Heuvel. Het was mooi te zien hoe de journalist zich strak aan de feiten hield en in niets afweek van zijn artikelen. Alsof ie de adem van de Nederlandse pers in zijn nek hoorde hijgen. Je probeert je als toeschouwer toch voor te stellen hoe het is om voor de beweerde Godfather van de Nederlandse onderwereld te moeten getuigen over de voor Holleeder niet allervrolijkste gebeurtenissen uit zijn loopbaan. John deed dat overigens zonder blikken of blozen.

Holleeder schoof wat heen en weer, boog soms voorover en sprak zo nu en dan met zijn nieuwe advocaat, Mr. Stijn Franken. Aan zijn rechterzijde zat Mr. Chrisje Zuur. Stijn Franken klonk rustig en overtuigend. Na het O.M, die 'de film' nog een keer herhaald wilden hebben schijnbaar, was mr. Franken aan de beurt om John te ondervragen. Ik had niet echt de indruk dat het John te heet onder zijn voeten werd door toedoen van de verdediging van Holleeder.

Tijdens het verhoor maakte Stijn Franken wel een soort stekende opmerking richting John van den Heuvel. Op de vraag of er intensief contact was met de politie over de dreiging die uitging richting John antwoordde John dat ze hem wel hadden gewaarschuwd voor bepaalde dreigingen vanuit het milieu, maar dat zijn contact nou ook weer niet zo close was met bepaalde politiemensen dat ze hem maar van alles mededeelden over lopende zaken en onderzoeken. Daarop zei Stijn Franken als een soort sneer richting John van den Heuvel, tenminste zo klonk het...: "Dat zult u vast wel jammer vinden hè?" Waarop John zweeg..... Holleeder leek wat te grinniken....

Iedereen die de Telegraaf-artikelen van John van den Heuvel kent, weet ook wat er zo ongeveer gezegd is vandaag. John bij Johnnie Mieremet thuis, geweer op tafel. Bij latere gesprekken waren Barry Mieremet en Ferry de Kok ook wel eens toehoorders. Die zwegen meestal. Johnnie was voornamelijk aan het woord. Hij wilde openheid van zaken geven aan de politie. Niet in ruil voor strafvermindering voor hemzelf maar wel met de toezegging dat ze Ria Eelzak en haar bezittingen met rust zouden laten.

Soms was Johnnie erg emotioneel en woedend dat zijn vroegere vrienden hem dit kunstje flikten aan de deur bij Toenbreker Advocaten toen Hingst de deur achter zijn rug in het slot had gedraaid en Johnnie meteen werd neergeknald op de stoep. Hij wist dat het uit de hoek van Endstra moest komen, dus van diezelfde mensen die met zijn kinderen bij hen op schoot bij hem thuis op verjaardagen hadden gezeten. Hij zat nou ook weer niet te snotteren zei John, maar erg kwaad en soms emotioneel was Johnnie Mieremet wel geweest. John van den Heuvel had driftig zitten pennen die eerste keer, later had ie zijn laptop meegenomen en daarop zitten typen.

Door Bondtehond