vrijdag 7 juni 2013

Jesse Remmers overgeplaatst naar PI De Marwei

Jesse Remmers zit niet meer in de EBI. Dat bevestigen meerdere bronnen rondom de tot levenslang veroordeelde 45-jarige gedetineerde. Remmers is overgeplaatst naar een ‘gewone’ gevangenis, PI Marwei in Leeuwarden. In januari van dit jaar kreeg Remmers levenslang opgelegd omdat de rechtbank hem schuldig achtte aan een hoofdrol in de reeks liquidaties die in het Passageproces aan de orde zijn gekomen. Vrijwel vanaf zijn aanhouding zit Remmers in het extreem zware EBI-regime. Justitie gaf eerder nog te kennen niets in overplaatsing naar een lichter regime te zien. Dit schrijft Crimesite Camilleri.nl.


Remmers zou extreem vluchtgevaarlijk zijn en de gevolgen van een eventuele ontsnapping waren niet te overzien. Justitie voerde ook aan dat Remmers na een eerdere ontsnapping in 2004 vrijwel onmiddellijk nieuwe opdrachten voor liquidaties zou hebben aangenomen. Ook zouden er voorbereidingen zijn geweest in zijn familie om hem met geweld uit een gevangenis in Marokko te bevrijden. Remmers werd in 2007 in het kader van het Passage-onderzoek opgepakt in Marokko.

De EBI hanteert het zwaarst mogelijke regime van alle gevangenissen in Nederland. Het regime staat al jarenlang bloot staat aan veel kritiek. Zo bestempelde het Europees comité ter voorkoming van folteringen het EBI-regime als ‘een onmenselijke behandeling’. Remmers heeft tegen zijn verblijf in de EBI bezwaar gemaakt bij de RSJ, de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming. Zijn advocate Hettie Cremers heeft, met succes dus, betoogd dat justitie verlenging van Remmers’ verblijf in de EBI baseert op verouderde informatie. De RSJ heeft dat als gegrond beoordeeld. Dat betekent dat de zogenaamde selectiefunctionaris van justitie binnen drie weken de verlengingsbeslissing moet herzien. Waar justitie bij Dino Soerel maandenlang hardnekkig de poot stijf hield, heeft Remmers dus wel op relatief korte termijn succes gehad.

Het EBI-regime
De minister van Justitie besluit tot plaatsing in de EBI op basis van informatie van het zogeheten Gedetineerden recherche informatiepunt. Als deze politieafdeling meent dat een gedetineerde extreem vluchtgevaarlijk is – wat getoetst wordt door de landelijk officier van justitie – dan gaat hij naar de EBI. Veertig pagina’s lang wordt tot in elk detail beschreven aan welke voorschriften de bewoner zich dient te houden. De EBI-gedetineerde mag in zijn cel onder meer twee pyjama’s, zeven paar sokken, drie paar schoenen en ‘een broekriem met kleine gesp waarbij de grootte van de gesp niet groter mag zijn dan die van de riem welke door de inrichting kan worden verstrekt’. Maximaal mag hij op cel vijftien foto’s bezitten ‘waarbij de totale grootte de grootte van het foto- of ophangbord niet mag overschrijden’.

Lees verder: Crimesite Camilleri.nl

Bondtehond