zaterdag 29 maart 2008

‘Ik ben blij dat ik Jesse niet gebeld heb die avond'

Donderdag was ik vroeg op pad, om zo niet het risico te lopen voor een volle Bunker te staan. Dat was niet nodig geweest want het was vrij rustig. Toen ik aan kwam, zag ik een aantal 'stillen' in de straat lopen. Ze hadden oortjes in en liepen link om zich heen te staren. Meteen toen ik parkeerde, kwamen drie SUV's met de verdachten langssuizen.Twee daarvan reden de kelder van de Bunker in, een derde bleef staan en schermde de ingang af.Zoals gewoonlijk maak ik dan een fotootje van dit beveiligde transport, maar op het moment dat ik uit mijn auto stapte met mijn mobieltje met camera in de aanslag, dook meteen één van die stillen, een dertiger met kale kop en norse uitdrukking op zijn gezicht, voor me op.

"Wilt u weer plaatsnemen in uw auto!" droeg hij me op, op sjachereinige toon, om meteen daarop te vragen: "Wat doet u hier eigenlijk?" Ik antwoordde rustig dat ik namens Crimesite het proces wat in de Bunker plaats zou vinden kwam bezoeken als verslaggever. "Oh ja? "Heeft u een identiteitsbewijs?" Ik liet het zien, eigenlijk te overrompeld om dwars te gaan liggen, want iedereen mag natuurlijk een foto maken op de openbare weg. Die foto van het transport maken, zat er dus niet meer in want de SUV's ware inmiddels al binnen. Ik stond dus wat verdwaasd te kijken hoe de stille mijn ID aan een grondig onderzoek onderwierp.

Hij gaf mijn ID-bewijs terug en liep weg terwijl hij mijn sofi-nummer hardop liep op te noemen, alsof hij zeggen wou, ik weet nu wie je bent en zoek later wel uit, hoe of wat. Ook dit proces is dus zwaar beveiligd, alhoewel, als mijn mobiele telefoon een afstandsbediening van een plastic-explosief was geweest, eerder ingegraven in de stoep waarover de SUV's de Bunker in reden, hadden ze het toch echt kunnen schudden... *kuch*.... maar goed.

Het OM meldde als eerste dat er nog voldoende gronden aanwezig waren om de verdachten in voorlopige hechtenis te houden. Het "Passage-onderzoek" is een groot onderzoek met verschillende deeldossiers, dus er is nog tijd nodig om bepaalde zaken te onderzoeken. Er worden goederen onderzocht, zoals de rugtas van Sjaak Burger waarin briefjes met verschillende types vuurwapens zijn aangetroffen, maar ook zeven briefjes met telefoonnummers in PowerFlush-code geschreven, toebehorende aan de groep Remmers.

Het alibi wat Sjaak Burger heeft gegeven, diende verder onderzocht te worden. De data's wanneer hij naar Disneyland in Parijs is geweest en naar de wintersport. Volgens de Officieren is er nog voldoende tijd geweest tussendoor om de wapens te leveren. Nog steeds zijn er ernstige bezwaren en gronden aanwezig volgens het OM om de zaak voor nog eens 90 dagen aan te houden. Ook kwamen zij met enkele aanvullingen op eerdere verklaringen van La Serpe, zoals dat August Adjoeba, die een vriend van Ali Akgün geript heeft, doodgeschoten moest worden. Volgens La Serpe had Ali er 80.000 voor over gehad om die Lange om te leggen, maar dat is uiteindelijk nooit gebeurd.

August Adjoeba is verhoord, maar deze scheen niets te hebben willen verklaren uit angst voor Akgün. Wel zegt deze nooit iemand te hebben geript, maar deze bewering klopt niet met zijn strafblad, aldus Officier van Justitie mevrouw de Wind. Verder is Atilla Önder verhoord in 2007 en is ie veelvuldig getapt in Turkije. "De persoon Ali Akgün wilde mij afpersen. Toen dit niet lukte heeft hij mijn naam op internet tussen die van anderen gezet." aldus Atilla Önder. "Nedim Imac was als voorbeeld." Tapverslagen van hem worden nog door een tolk uitgewerkt. Ene Ramazan Özazan, verdacht van het smokkelen van honderden kilo's heroïne, wil ook niets verklaren totdat Ali Akgün is veroordeeld tot een lange straf, maar vult nog wel aan op de vraag of hij is afgeperst: 1 + 1 = 2.

Daarna was het de beurt aan de verdediging. Advocaat Mr. Marnix van der Werf, de raadsman van verdachte Sjaak Burger beet de spits af. Er is deze week al veel over de betrouwbaarheid van La Serpe als kroongetuige geschreven, en ook Van der Werf ging daar verder op in Donderdag. Echt objectieve informatie is er niet bijgekomen, volgens de raadsman. Uit niets blijkt dat Sjaak Burger de wapens heeft geleverd: "Het staat nl. niet op het wegdek aan de Johan Braaksiekenhof." Alles komt van 1 getuige, een onbetrouwbare getuige. Zelfs Jesse Remmers heeft nog niets gezegd, behalve dit : "La Serpe liegt dat ie barst, en: "Elke junk zou 1,5 miljoen aannemen en een nieuwe identiteit willen nemen om te verklaren." Jesse scheen ook gezegd te hebben dat hij het zelfs wat zielig voor zijn oude vriend vond, en begreep het wel een beetje.....

La Serpe zegt dat ie aanwezig is geweest, maar dat zegt niets over Sjaak Burger. De Glock is niet gevonden in de Amstel. Verder is er geen onderbouwing gegeven. Het OM komt met een aantal punten o.a : Het Alibi ontbreekt, en het contact van Sjaak Burger met Jesse Remmers wat er geweest is. "Ik ben blij dat ik Jesse niet gebeld heb die avond." grapte Marnix van der Werf, hahaha.... Maar wat zegt dat over de levering van een vuurwapen? Niets...! He-le-maal niets! En dan nog, indien de wapens geleverd zijn door Burger moet eerst nog maar bewezen worden dat hij wist dat er een moord mee gepleegd zou worden.

Van der Werf ging zo een tijdje door, op rustige en heldere wijze formulerend. Volgens hem dient de voorlopige hechtenis van Sjaak Burger met onmiddelijke ingang te worden opgeheven. Het onderzoek naar de gaten in het geheugen van La Serpe kan pas in Augustus worden gedaan. De lengte van het voorarrest komt zo, mocht Dhr Sjaak Burger al veroordeeld worden op verklaringen van deze onbetrouwbare kroongetuige, waarschijnlijk boven de duur van de op te leggen straf uit. Daarom dient zijn cliënt volgens de advocaat nu op vrije voeten te komen. Daarover heeft het OM nu tot 14 April gekregen om er op terug te komen.

Door Bondtehond