Vanavond zijn dan eindelijk de eisen bekend geworden. Het was weer een drukte van belang bij de Bunker vanavond. Verschillende zend/schotel-wagens met TV-teams stonden voor het zwaarbewaakte gerechtsgebouw te Osdorp. Zelfs Maike Dijkhuis had er niet op gerekend vandaag dat er al camerateams in de wachtkamer stonden, en ze schrok zich dan ook wezenloos. Normaal doet ze er alles aan haar gezicht te bedekken, echter nu stond ze recht in beeld.

                                          Target OM: HOLLEEDER


Meteen doken de teams op Advocaat Jan Hein Kuijpers af. Iedereen was natuurlijk nieuwsgierig wat hij had te zeggen over de eis van 12 jaar voor zijn cliënt Willem Holleeder? Hij had Willem natuurlijk wel even gesproken na afloop van de zitting, maar daar wou hij, behalve dat Willem Holleeder teleurgesteld was dat men niet naar zijn verhaal heeft geluisterd, niet veel over kwijt. Het enige wat de advocaat te melden had, was dat hij hoopte dat er Recht gesproken wordt. Maar dat zou dan natuurlijk zijn na zijn pleidooi volgende week Maandag.

De pleidooien van zijn confrères komen eerst aan bod. Wat ik heb kunnen noteren:
Dinsdag :
Mr. Spong, advocaat van Renee van Deene
Mr. Nooitgedacht, advocaat van Mark Geisterfer
Mr. Van der Horst, advocaat van Ozan Turfanda + Senol Tuna
Donderdag:
Mr. David Moszkowicz, advocaat van Maruf 'Paja' Mrzic
Mr. Lonterman, advocaat van Richard Geisterfer
Mr. Slijters, advocate van Maike Dijkhuis + Orminda Soerel
(uitgesteld tot nader order ivm ziekte)
Vrijdag: in Haarlem Mr. Arthur van der Biezen verdedigd zijn cliënt Marcel Kaatee
Maandag: Mr. Jan Hein Kuijpers verdedigd Willem Holleeder in de Bunker.

Requisitoir conclusie:
De onderwereldfiguren als Klepper, Mieremet, Mink Kok en van Essen wilden juist niet dat Endstra iets zou overkomen. Hij was 'hun' bank. Ze hadden er alle belang bij dat er iemand was die goed met hun geld omging. Iemand die niet in het oog van Justitie liep. 'Stille Willem' was de perfecte figuur daarvoor, aldus Koos Plooy in de slotconclusie van het requisitoir.

Willem Holleeder ging met die belangrijke onderwereld-bankier om, sterker nog, het waren vrienden. Holleeder heeft dan ook een innemende kant, volgens Plooy, en die heeft ie afgelopen weken in de Rechtszaal een aantal keren getoond. Daarnaast is er zijn dwingende kant, en daar hebben meerdere mensen over verklaard of wat over gezegd uit de directe omgeving van Endstra. Ook Mink Kok heeft daarover eens iets gezegd. Deze vertelde in een gesprek met de CIE dat die dwingende kant van Holleeder zeker wel conflicten heeft veroorzaakt in de Amsterdamse onderwereld.

Zoals Willem Holleeder het zelf heeft verteld is volgens Plooy totaal ongeloofwaardig. Hij heeft op geen enkele wijze aannemelijk kunnen maken dat Willem Endstra zijn bedrijf wilde redden. Dat zou ook niet gelukt zijn, vervolgde Plooy, dan zou ie wel zo consequent hebben moeten liegen in zijn verschillende gesprekken en verklaringen. Dat zou onmogelijk zijn geweest. Nee, Willem Endstra wist dondersgoed dat hij zichzelf zou belasten, en dat deed ie om zo een einde te maken aan de voortdurende afpersingen. Voor de achterbank-gesprekken begonnen had Bram Zeegers al gepraat met de CIE. Daarom twijfelden ze niet het waarheidgehalte van de Tapes. Veel kon worden vergeleken met wat men al wist.

Dat Holleeder dicht bij Endstra in de buurt was, baarde sommige criminelen wel zorgen. Hij had zicht op de bank. Er werd ook zijdelings nog maar even gezegd dat er nog onderzoeken lopen naar de liquidaties, echter daar kon Plooy in dit stadium nog niets over zeggen. Familieleden, kennissen en personeel van Willem Endstra hebben uitgebreidt verklaard over de laatste maanden toen Willem Endstra nog in leven was. Endstra schijnt vaker gezegd te hebben dat ie niet bang was dat hem wat zou overkomen, zolang hij maar zou betalen. Te veel belangrijke onderwereld-figuren hadden belangen bij hem 'veiliggesteld' Niemand zou het durven hem wat aan te doen.

Er is ook wel gesproken over een definitieve verlossing van zijn belagers en 'kwelgeest' Willem Holleeder, echter verder dan ideeën die besproken werden tussen Willem Endstra en zijn adviseur Bram Zeegers is het volgens het OM niet van gekomen. Wel heeft ie het ooit over 'die jongens op die motors gehad', volgens een familielid en Bram Zeegers. Veel verklaringen kloppen met elkaar. Onafhankelijk van elkaar verklaarden mensen bijna hetzelfde. Zo heeft het OM in dit Kolbak-dossier een goed beeld gekregen met genoeg bewijskracht meent men.

Willem Holleeder was de onbetwistte leider.
Mrzic kon moeilijk artikel 140 ten laste worden gelegd, omdat niet zonder meer hand- en spandiensten ten laste konden worden gelegd. Endstra had hem nooit gezien, behalve een keer waarbij hij dreigde met een wapen op het kantoor van Bram Moszkowicz.
Kaatee heeft met zijn deelname geld aangenomen en moet het geweten hebben van de afpersingen.
Tuna heeft zich tijdens dit proces wel van zijn dwingende kant laten zien. Hij heeft Wijsmuller afgeperst.
Maike Dijkhuis heeft met meer dan 1 gedragingen zich ook strafbaar gemaakt en wordt ook deelname ten laste gelegd.
Turfanda komt er redelijk goed vanaf. Het is meer het type wat in aanraking komt met verkeerde vrienden en gebruikt is om de Villa veilig op naam te zetten door Tuna, aldus Plooy.
Deene en Geisterfer werden echt gezien als meelopers. Ze liepen eerst mee in de periferie van Kees Houtman, maar werden later de loopjongens van Holleeder.

De camera's van de NOS werden geïnstalleerd in de Rechtszaal vlak voordat officier Saskia de Vries de eisen oplas:

Willem Holleeder: Eis 12 jaar.
Maruf Mrzic: Eis 2 jaar
Marcel Kaatee: Eis 3 jaar.
Ayhan Tuna: Eis 4 jaar.
Maike Dijkhuis: Eis 240 uur dienstverlening + 1/2 jaar voorwaardelijk.
Ozan Turfanda: Eis 2 jaar
Renee van Deene: Eis 3 jaar.
Richard Geisterfer: Eis 3 jaar.
Mark Geisterfer:Vrijspraak

Morgen de eerste pleidooien.
Door Bondtehond