donderdag 18 februari 2010

'Hoorde deze getuige nu takke takke tak, takke takke tak, of eerder Trrrrrrrrrrrrrrrrrr ?'

Vandaag was een zogenaamde 'uitloopdag' in de bunker betreffende alle zaaksdossiers in het Passage-proces. Een van de rechters las alle nog toegevoegde onderzoeksresultaten, verzoeken van de verdediging en andere punten op die nog van belang zijn. De verdachten Fred Ros, Jesse Remmers, Moppie Rasnabe en Sjaak Burger waren aanwezig met hun raadslieden, zo ook kroongetuige Peter La Serpe met zijn raadsman Mr. van Schaik. Ook raadslieden van afwezige verdachten zaten in de zaal en luisterden mee. Ali Akgün bleef vandaag nog in de EBI ivm met de laatste dag van zijn rouwperiode van 40 dagen. Geen van de verdachten is vandaag aan het woord geweest. Een aantal opvallende passages uit de voordracht van de rechter zal ik hier samenvatten. Soms lopen de zaaksdossiers wat door elkaar. Het duurde ongeveer tot 12 uur. De rechter begon met: Ik moet even invallen. We nemen de stukken door die zijn binnengekomen.


Agenda (Houtman)
Rechter:
- Een NFI-rapport ontbreekt over het ontbreken van bloedsporen op de hulzen in de zaak Agenda. (zaak Houtman) Het stuk wordt eind Februari verwacht.
- Carolina Houtman is erbij geweest dat Maria Houtman een briefje overhandigd kreeg. Maria vertelde nl dat er een briefje was gegeven. Ene Sander H. was later nog gekomen. Die had meteen de namen van Jesse en Burger in zijn telefoon gezet toen Thomas van der Bijl deze noemde. Later kon hij zich niet herinneren of hij met Thomas aanwezig was. Wel zegt hij dat Carolina aanwezig was toen Maria in de huiskamer het briefje liet zien. Er stonden 3 namen op. Burger, een Turkse naam en een Nederlandse naam.
- Er zijn printlijsten onderzocht mbt het telefoonverkeer van Sjaak Burger. Daaruit kon niet worden opgemaakt waar het toestel was.
- Transavia heeft een vliegreis kunnen traceren, maar niet in November 2005.
- Deskundige-rapport: De kogel-DNA matched met het slachtoffer.
- Getuige J. kon zich herinneren een zwarte SUV te hebben zien wegrijden van de Funke Kupperstraat naar de Johan Braaksiekenhof.
- Hoorde deze getuige nu takke takke tak - takke takke tak of eerder Trrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr ? Hij dacht dat het takke takke tak was.

Advocaat Mr. Meijering had hierbij een opmerking: Een getuige, Dhr S., verklaarde ook dat hij een scooter met twee personen voorbij zag komen rijden.

De rechter vervolgens:
- De lichtspoormunitie is onderzocht. Het gebruik van lichtspoormunitie. Als deze patronen worden afgeschoten, ontbranden er twee stoffen die de kleur veroorzaken. Er zijn 2 patronen afkomstig  uit de Amstel afgeschoten. De baan van de kogel neemt een heel andere baan.
- Een Kalashnikov kan afgeschoten worden vanuit de heup of de schouder. Houdt men deze links vast, wijkt ie uit naar rechts. Als men deze rechts vasthoudt, wijkt ie uit naar links.
- Opvallend: Twee semafoons worden beide in Augustus 2005 geactiveerd op de Bilderdijkstraat in een telefooncel. Dit is vlak nadat Jesse in vrijheid is gesteld.
- De bedoeling van de semafoons is een gesloten netwerk te vormen om elkaar te contacteren. Op de computer van Francis K. worden aantekeningen gevonden. Het nummer van Jesse en een aantekening met het nummer van 'Chemie', gecodeerd in powerflush.

Perugia (Thomas van der Bijl):
Er is een tap van Fred Ros met Siem Wulfse waarin Ros zegt: Het wapen is schoongemaakt met wapenolie. Hoe kan het dat iedereen dat wapen in handen heeft gehad en er alleen sporen van hem op worden gevonden? Die jongen heeft nooit opdracht gehad, waarom ga je je dan belasten?
Rechter vatte een deel van de tap samen: Hij zou openstaan voor een deal.
Wulfse verderop in tap: Als je nu levenslang krijgt?
Ros: Daar moet ik voorlopig niet aan denken. Als ik weg moet, moet er een hoop geregeld worden. Dan ga ik iedereen een hele tijd niet meer kunnen zien.

Nicht (Uitlokking poging tot liquidatie Atilla Önder)
Gwenette Martha is gehoord in November 2009 ivm het lokken van Atilla Önder naar de Heinekenhoek. Martha wil niet zeggen of hij Akgün, Remmers of Soerel kent. Önder beschouwt hij als een vriend. Önder vroeg aan Martha of hij had meegewerkt met mensen die rondliepen met een plan hem te vermoorden. Martha zegt dan: Önder dacht al dat het onzin was omdat de plaats niet klopte. De verklaring van La Serpe klopt niet. Ben nooit in de Heinekenhoek geweest. Wel eens in The Bulldog, nooit in de Heinekenhoek.
Gwenette Martha wordt eens geobserveerd tijdens een gesprek van een kwartier met Önder in de auto. Hij ontkent voor Soerel te werken en ook niet onder hun beschermende paraplu. Hij heeft ooit eens met Fred Ros in een P.I. gezeten en werden toen naast elkaar gezet met luchten. Hij vertrouwde het toen niet.

Tanta (Salim Hadziselimovic en Djordje Ilic)
- Rond Malika Nassri is er onderzoek gedaan ivm met de aangifte tegen Raymond Verbaan. Onderzoek in Oosterbeek heeft niets opgeleverd. (zou ze ondergedoken hebben gezeten, naar eigen zeggen)
- Er is onderzoek gedaan door het NFI naar de gebruikte wapens. De hulzen rondom de auto zijn mogelijk van een Semi-automatisch pistool, merk Beretta - 9mm Parabellum. Niet waarschijnlijk is dat de hulzen zijn afgeschoten met een Browning. Die hebben wel pistolen op de markt gebracht met een parabellum systeem, echter dat deze gebruikt zou zijn is onwaarschijnlijk, anders waren deze wel aangetroffen door het NFI in Nederland.
- Wendy M. heeft nooit met Malika Nassri over moord of mishandeling gesproken.

Opa (Tonny van Maurik)
-Ter aanvulling, inhoudende de vernietiging geheimhoudersgesprekken. OVC-gesprekken met Nampaul de B. en zijn raadsman zijn abuisievelijk bij de recherche beland.
- Een gesprek van Pinny Song met geheimhouder in de auto in Sept 2009 zijn in het archief beland.
Pinny Song zegt: Er kwamen twee jongens bij me toen. Dat waren gewoon vrienden van Tommy en Paultje (zonen). Moppie woonde toen bij me en de jongen die ik kende had hij doodgeschoten dacht men. Ze zaten in de gevangenis daarvoor. Heb me toen een tijdje teruggetrokken.
- De DNA-match op de peuk was van Nampaul de B. Een haar op een wit T-shirt is mogelijk niet van Nampaul de B.
- Paul V., de zoon van Pinny, zegt dat hij een tijdje in het tuinhuis woonde van de woonboot en dat Moppie een tijdje bij hem woonde. Kan niet aangeven of hij Moppie sprak op de dag van de liquidatie en weet niet meer of hij een nummer had.
Het OM merkte hierover op: Vorige week heeft hij verklaard dat de telefoontjes gingen over eten en de was etc etc. In '93 heeft hij gezegd dat hij in het tuinhuisje woonde. De RC confronteerde hem: Hoe zit dat dan met die telefoontjes, want de periode dat Moppie daar woonde was jaren daarvoor?

Cobra (Henie Shamel en Anne de Wit)
-Op verzoek van Mr. Waarts wordt Lesley Verkaart toegevoegd.
Deze verklaard dat Jesse geen vriend meer is. Hij vond dat Jesse zijn advocaat had moeten betalen.
Hij zei: Ik heb geen geld meer.Ik ben in een lastig parket gebracht. Iedereen is Oh zo bang voor Jesse. Ik ben nooit ergens bij betrokken geweest. Sjaak is te labiel voor 20 liquidaties. Dat zijn hersenspinsels. Ik zie hem ook geen wapens handelen.
- Er zijn geen machtigingen gevonden mbt taps van Siegfried Saez, ene R. en ene N. uit 1993.

Bilbao (Wapenhandel)
- Er zijn 200 - 300 lopen gekocht.
- Burger, Peter T. en de W. zijn niet herkend op foto's.
- Rodriguez G. kende Marco van de B. als Michael.
- Peter T. en Michael waren bij de wapens geweest die bij de douane zijn gevonden.
- Sjaak Burger komt Rodriguez G. niet bekend voor.

Indiana (Russel Jones)
-Toevoegingen op dit dossier volgen later nog.

Het proces-verbaal van Peter R. de Vries op zitting werd ook nog besproken.
Personeel van Het Arsenaal verklaart: Holleeder kwam lunchen. Er was maar 1 gang, een salade. Holleeder betaalde cash. Hij wilde speciaal tafel 15, een kleine tafel in de hoek. De Vries kwam binnen en maakte een gehaaste en ietwat nerveuze indruk. Er stonden twee kleerkasten voor de deur die na het gesprek op motors vertrokken.
Ander personeelslid verklaard: Holleeder en M.M. (Maruf Mrzic?) zaten aan tafel 322 en later ook aan een kleine tafel. Dat vond hij irritant.
De Kok: Het moet in 2006 geweest zijn. Voor een snelle lunch begreep hij van Vincent, de bediende. Het duurde +/- 45 minuten. Zag ook twee mannen, type beveiliging. Dacht toen ook meteen aan onderwereldfiguren. Er was er een bij die was 10 keer breder dan mezelf. De Vries liep telefonerend heen en weer, hij maakte een nerveuze indruk. Steak tartaar en Tournedos werd besteld volgens hem. Wist niet of tafel 15 is gebruikt.

Het OM had wat mededelingen, oa over twee brieven waarover zij op een later tijdstip willen reageren.
- 9 Maart wil men Nassri nog horen op verzoek van de verdediging. Remmers en Rasnabe worden dan verwacht.
- 11 Maart wil men Song, Saro, Habes, de B. en La Serpe horen.
- 15 Maart de overige verdachten. Ook de F-getuigen worden dan besproken.
Mr. Nico Meijering had enkele vragen aan het OM.
- Kan ik eens met mijn cliënt op een locatie buiten de Bunker spreken?
- Een vraag die iig bij mijzelf al een tijdje brandt, is dat er door de jaren heen stukken beschikbaar zijn gesteld. Mijn vraag aan het OM is of dat op gelijke wijze aan Dhr. La Serpe is verstrekt of dat Dhr. La Serpe een soort voorkeurspositie heeft gehad en eerder kennis heeft genomen van deze stukken?
- De geluidsdragers. Ik wil deze op de zitting eens ter gehore brengen.
Rechter: Tijdens het pleidooi?
Meijering: Nee, eerder, dat lijkt mij handiger.
- Dhr. Stuart wil ik nog beschikbaar gesteld hebben aan mijn client.
- Ons is gebleken dat sommige verhoren niet helemaal goed zijn uitgewerkt.

Rechtbankvoorzitter Lauwaars geïrriteerd: U weet toch dat dit van grote invloed kan zijn op de planning? Ik kan er geen touw meer aan vastknopen wat betreft de planning.
Mr. Nico Meijering vond deze opmerking niet op zijn plaats en reageerde fel: U gooit mij nu allerlei dingen voor de voeten. De irritatie is weer naar mij toe. Ik wens die irritatie niet over mij heen te krijgen. Ik zou het gevoel willen krijgen dat ik alleen tegen het OM en niet ook tegen u moet vechten. Dit gaat mij niet aan. De manier waarop.....
Lauwaars onderbrak de gepikeerde raadsman: Laten we het nou niet hebben over de manieren, want dan zijn we uren bezig.
Mr. Meijering liet het hierbij en ging verder: Ik weet niet wat er precies gebeurt. Ik ga het met mijn cliënt Akgün bespreken. Ik ben afhankelijk van mijn cliënt. Ik zou het fijn vinden als de camera ook eens wat die kant op wordt geplaatst. (Meijering keek richting OM) Wij zeggen Akgün dan aan voor 9 Maart.
Lauwaars: Ros, Akgün, La Serpe, Burger en Remmers zullen we dan aanzeggen.

OM: Wilt u ook onze reactie horen?
Lauwaars: Jawel.
Officier Betty Wind: La Serpe neemt geen andere positie in. Hij krijgt de stukken niet eerder. Hij krijgt precies dezelfde behandeling als de andere verdachten.
Stuart is een zakelijke weergave en ik heb geen aanwijzingen of argumentatie. Met deze argumentatie voel ik daar weinig voor.
Mr. Meijering: Het was geen verzoek aan uw rechtbank, maar een vraag aan het OM.
Voorzitter Lauwaars sloot hierna de zitting. 9 Maart dus verder.

Door Bondtehond