donderdag 19 augustus 2010

'Kroongetuige Peter La Serpe pleegde meer moorden'

Na het zomerreces wordt op maandag 23 Augustus het liquidatieproces hervat. Natuurlijk ben ik daarbij om verslag te doen van de zittingen. NOS weet reeds te melden waar het maandag over zal gaan. Bij Bondtehond zijn de twee zg rompverklaringen online te lezen van de nieuw ingebrachtte getuigen F1 en F3, die nog vlak voor het zomerreces de status 'anonieme bedreigde getuigen' kregen toegewezen. Deze twee getuigen zijn opgespoord door de verdediging. Het had nogal wat om handen om deze getuigen tot het proces toegelaten te krijgen aangezien zij alleen anoniem, dus niet onder naam, wilden getuigen. Een lange procedure ging hieraan vooraf, waarbij de getuigen twee keer door de rechter-commissaris werden afgewezen. Uiteindelijk besliste de raadkamer op woensdag 14 Juli anders in hoger beroep. De twee getuigen, die onafhankelijk van elkaar kunnen verklaren dat Peter La Serpe bij meer dan een levensdelict is betrokken, werden alsnog toegewezen.


Dit tot genoegen van het advocatenteam, die met de getuigenis van deze F-getuigen kunnen aantonen dat La Serpe niet de waarheid heeft gesproken over zijn betrokkenheid bij liquidaties in bijzijn van zijn oude vriend Jesse Remmers, wiens betrokkenheid door La Serpe kennelijk zwaar overdreven is, terwijl hij zijn eigen rol juist minimaliseerde.

De getuigen komen uit de directe kennissenkring van Peter La Serpe. Tot zover is bekend over hen. Zij hebben La Serpe horen opscheppen over een moord die gepleegd zou zijn ergens in een loods. Volgens getuigen F1 en F3 ging het om een grote man. Ze noemen geen naam, maar hoogstwaarschijnlijk gaat het om de liquidatie uit 2002 van hasj-handelaar Gerrie Bethlehem, ook wel 'Boedha' genoemd.

Gerrie Bethlehem (foto) was een grote, mollige man die sinds 1995 voornamelijk in Malaga aan de Spaanse Costa del Sol woonde. Vlak voor zijn dood was Gerrie naar Nederland gekomen. Hij onderhield in het verleden wel contacten in het criminele milieu. Wat hij vlak voor zijn dood deed, is weinig over bekend. Volgens bepaalde bronnen zat Bethlehem echter nog in de hasj-handel. Gerrie werd op 9 April 2002 gevonden in het Amsterdam-Rijnkanaal, tussen Loenen en Nigtevecht en ter hoogte van hectometer-paal 18. Vlakbij het lichaam dreef een blauw/groen dekzeil van 2 bij 3 meter. Vermoedelijk was hij in dat zeil gewikkeld, voordat hij in het water terecht kwam.

Getuigen F1 verklaard dat La Serpe hem (of haar?) in een neerslachtige bui het verhaal vertelde dat hij in bijzijn van Jesse een moord pleegde omdat Jesse niet dufde te schieten. Dit was in 2003 of 2004. Het ging om een liquidatie enkele jaren daarvoor.

F1 zegt: "De man die hij had neergeschoten, was een man die terugvocht, die er niet in één keer onder te krijgen was en die dus nog een keer beschoten moest worden. Een grote kerel, een beer van een vent in een loods. In ieder geval was er een conflictsituatie ontstaan in een loods waarin La Serpe op die man geschoten heeft. In ieder geval heeft La Serpe verteld dat er twee keer is geschoten."

Volgens F1 is La Serpe bij nog een liquidatie betrokken geweest: "Zo heeft hij ook verteld dat hij na een liquidatie waarbij de wapens in de gracht of in een kanaal zijn gegooid de fout heeft gemaakt zijn kleding en alles weg te gooien en dat zijn trouw- of verlovingsring met naam erop nog in zat. Dat was volgens mij een andere liquidatie."

Ook tegen getuige F3 heeft La Serpe verteld over de moord in de loods: "In mijn aanwezigheid heeft La Serpe verteld dat hij een man in een loods heeft doodgeschoten. La Serpe vertelde dat hij en Jesse Remmers de man hadden meegenomen naar die loods. Het was een grote vent. Hij stond weer op of kwam overeind of zo en wilde die loods uit naar buiten lopen of zoiets. Jesse Remmers kon of wilde hem niet neerschieten en toen heeft La Serpe het gedaan. Hij heeft de man toen doodgeschoten."

Intressante ontwikkelingen dus in het reeds zeer langdurige liquidatieproces, dat hierdoor ongetwijfeld weer vertraging op zal lopen. Of toch niet? Zou het proces juist zeer snel afgelopen kunnen zijn, nu de geloofwaardigheid van de voor het Openbaar Ministerie zo belangrijke getuige nu wel erg onder druk komt te staan. We gaan het allemaal zien aankomende tijd vanuit de extra beveiligde bunker-rechtbank te Osdorp.

Bondtehond