maandag 20 april 2015

'Moet je kijken hoeveel lariekoek ie vertelt'

Interessante verhoordag vandaag in het het Hoger beroep van het liquidatieproces Passage. De vrienden Danny Kuiters en Dick Vrij waren beide aanwezig in het JCS en werden afzonderlijk gehoord door het Hof. We kennen de heren van het Andes-proces. Ze zitten momenteel vast voor die zaak. In Passage zijn de beruchte heren opgeroepen om te getuigen over verklaringen van Fred Ros. De kroongetuige kwam er maar bekaait af vandaag, want zowel Kuiters en Vrij verklaarden dat zij Ros wel kenden, maar dat Ros Dino Soerel reeds in 2002 zou kennen, klopt volgens hen niet. Ook het Diemen-verhaal van Ros klopt niks van. 'Klinklare onzin' noemde Kuiters de verklaringen van Fred Ros. Hoe hij dan wist dat Ros Dino Soerel nog helemaal niet kende in 2002? Kuiters: 'Ja, ik zie toch als iemand op bezoek is en die groet hem niet'...


Fred Ros had gezien wie er allemaal bij hem op bezoek kwamen en vond dat kennelijk wel interessant blijkbaar, aldus Kuiters. Het was in elk geval reden genoeg voor Ros om zijn bezoekuur te verzetten naar hetzelfde uur als Kuiters had destijds in open kamp Zuyder Bos in Heerhugowaard. Ros had o.a. Holleeder en Dino Soerel op bezoek gezien bij hem. Ros sprak Kuiters daarover aan en ze spraken elkaar daarna wel eens vaker. Hij zou Kuiters onder meer hebben verteld dat hij betrokken was bij de liquidatie van Cor van Hout.

Kuiters: 'Hij had de motor gedumpt of zo en maakte zich zorgen dat er misschien DNA op zat van hem, daar was hij heel erg mee bezig. Er was ook een vrouw, in het parkje waar de motor in het water werd gedumpt, die hem recht in z'n gezicht had gekeken en Ros was bang te worden herkend'.

Holleeder zou blij zijn geweest over dood van Cor van Hout, maar volgens Kuiters, die Holleeder sprak in die tijd, was hij toch best wel aangeslagen, dus dat klopt al zo niet, aldus Kuiters. Ook het proosten aan de bar op de dood van Cor van Hout is volgens Kuiters complete onzin.

George van Dijk kent hij wel. Daar had Ros het ook over. Kuiters: 'Ik zei: acht laat gaan man. Hij zei dat het een vuile informant was en hij kwam ook met een dossier'. Kuiters kent George echter wel en vind George een aardige gozer. Hij mag hem wel.
Kuiters: 'Dus ik zeg: nee man, zo ken ik George niet. Toen wou hij me overtuigen en pakte dat dossier erbij van zijn cel. Dat ging hij boven halen. Normaal zou ik me dat niet kunnen herinneren, maar ik herinner me dit nog goed omdat de naam 'Bloemenstein' bovenaan het dossier stond. Mijn banketbakker heet nl ook zo. Ros was in elk geval bang dat hij daar nog voor vervolgd zou worden'.

Het OM (AG mr. Cynthia de Jong) vroeg of Kuiters Martin Kok ook kent?
Kuiters: Nee totaal niet.
OM: Weet u dat zeker?
Kuiters: Ja, ik zag hem voor het eerst op TV en op één of andere crimesite.
OM: Wat dacht u toen?
Kuiters: Ik dacht, wat is dat voor een gek?
OM: 'De Stotteraar', zegt u dat wat?
Kuiters: Nee.

Charles Zwolsman, een vriend van Danny Kuiters, waarschuwde Kuiters een keer voor Ros dat hij maar beter kon uitkijken met Ros. Zwolsman kende de familie van Arturo Ritfeld goed. Ritfeld was een goede jongen die wat handelde in kleinere partijtjes hasj, van om en nabij de 100 kilo. Bij een zo'n deal was Ros zomaar gaan schieten op Ritfeld en zijn compagnon (Marcel Koekoek - red.). Ritfeld heeft die rippartij door Ros, zoals we weten, destijds niet overleefd.

Danny Kuiters had eens tegen Holleeder gezegd: er zit hier een gozer en die zegt dit en dat. Holleeder had gezegd: 'Ga eens vissen'. De raadsheren vroegen of het klopt wat Ros vertelt dat Kuiters hem verteld zou hebben dat een klein druk mannetje 200.000 zou hebben ontvangen voor de tip waar Cor van Hout verbleef de dag van de liquidatie. 'Complete onzin', zegt Kuiters, 'ik heb daar niks over gezegd'.

OM: U heeft dus van Ros gehoord dat hij iets met de dood van Cor van Hout te maken had?
Kuiters: Ja, in mijn cel.
OM: In uw cel?
Kuiters: Ja.
(Ros had een baantje waardoor hij kennelijk ook op andere afdelingen kon komen.)
OM: Kent u Cor van Hout?
Kuiters: Ik heb hem wel eens ontmoet, maar kennen is een groot woord. Ik was bij Charles Zwolsman en daar was hij even.

Het ging ook even over de aanvaring tussen Holleeder en M.B., de ex-vriend van een vriendin van Holleeder op dat moment. Kuiters zou volgens Ros bemiddeld hebben. Maar dat hield volgens Kuiters niet zoveel in. Holleeder had lopen schreeuwen tegen deze B. over alimentatie, dat hij meer moest betalen, en die was daar niet zo tegen opgewassen en doodsbang geworden voor Holleeder. Toen heeft Kuiters daar wat van gezegd, want B. is een vriend van hem. Dat is gewoon een rustige aardige jongen, aldus Kuiters. Holleeder was een keer onverwacht binnengekomen op zijn bezoekuur in Zuyder Bos terwijl Dino Soerel en Dick Vrij er al zaten. Kuiters was er toen over begonnen. Dino Soerel, die er ook bij zat, was al niet zo goed meer met Holleeder omdat hij had gehoord dat Holleeder met zijn naam had lopen schermen, o.a. tegen Willem Endstra.

Het OM wees Kuiters op een tapgesprek waarin Holleeder later tegen hem zegt dat hij zich toen als een klein kind behandeld voelde. Kuiters merkte op: 'Ach ja, Holleeder voelt zich al snel als een klein kind behandeld'. Dat was dus tijdens dat bezoek. Mensen die op bezoek wilden konden destijds in Zuyder Bos gewoon binnenlopen op bezoekuur. Er waren geen bezoekerslijsten. Die zijn pas later gekomen. Hoe Kuiters wist dat Soerel en Holleeder niet zo goed meer met elkaar omgingen? Dat had Soerel zelf aan Kuiters verteld. Verder is hij nooit zo met buiten bezig als hij vastzit, aldus Kuiters.

Ook Dick Vrij, die Holleeder eerst vaak 'Hollie' noemde, was dat schermen met zijn naam later ter ore gekomen. Het terras-incident bij Café Joffers was het gevolg: de bekende kaakslag van Dick Vrij waarbij hij Holleeders kaak brak.

Ali Akgün (RIP) was een vriend van Danny Kuiters en tijdens een bezoek aan Turkije had Ali hem verteld dat Ros steeds geld van hem wilde hebben, anders zou hij gaan verklaren. 'Maar ik laat me niet afpersen', had Akgün gezegd.
Voorzitter: Dat zei hij? Waarom zou het afpersen zijn?
Kuiters: Ja, als iemand zegt: anders ga ik verklaren...

Na de pauze wees het OM op de aanwezigheid van Greg Remmers, de vader van Jesse Remmers, op de publieke tribune. Men verzocht Greg Remmers, die binnenkort ook moet getuigen, van de tribune te verwijderen, ook voor de middag als Dick Vrij zou komen getuigen. Het Hof ging daar even over in beraad, maar wees het verzoek af: Het verhoor van de heer Greg Remmers ligt nog ver weg en er zijn ook veel andere bezoekers geweest die u ook niet heeft laten verwijderen. Het zou een beetje ridicule maatregel zijn om de heer Remmers nu wel te laten verwijderen van de tribune.

Aan het einde kregen ook Ros en zijn raadsman gelegenheid vragen te stellen. Echter toen Ros een vraag stelde, gaf Danny Kuiters aan dat hij niet met Ros wilde praten.
Kuiters: Laat hij zijn vragen maar via zijn advocaat stellen. Ik geen zin om met zo iemand te praten.
Ros klonk hard over de speakers: Nou dat bepaal ik zelf, denk ik!
Voorzitter: Nou nee, dat is niet helemaal waar, want dat bepaalt de voorzitter...  Meneer Kuiters, wat u ervan vindt is totaal onbelangrijk. U beantwoordt gewoon de vragen.
Kuiters: Oh u wilt me gijzelen of zo? Ik heb er niks op te zeggen. Hij kan zijn vragen gewoon via zijn advocaat vragen stellen. Het is ook een principezaak.
Voorzitter: Wat zegt u?
Kuiters: Het is een principezaak en daar wil ik het bij laten. Klaar.
Voorzitter: Meneer Ros, stelt u maar een vraag.
Ros: Kende u het autobedrijf 'Cool Cars' inNaarden in de jaren '90?
Kuiters: Ik heb er niks op te zeggen. Hij kan ze via zijn advocaat stellen.
Voorzitter: Volgende vraag:
Ros: Heeft u mijn naam voor 2005 wel eens gehoord?
Kuiters: (zwijgt)...
Voorzitter: Zeg meneer Kuiters, ik begrijp u niet heel goed en dat is vervelend, want dan kunnen er misverstanden ontstaan. U bent hier opgeroepen om als getuige vragen te beantwoorden.
Kuiters: Dat weet ik we...
Voorzitter: Even luisteren. Dat is plezierig of onplezierig, daar kun je van alles bij denken. Vragen komen van links, van rechts en van achteren. En u weet het, u bent verplicht om te antwoorden. Over meneer Ros heeft u verklaard: ik ken die hele man niet, ik weet dat hij uit zijn nek kletst. Meer is het niet, een dikke vriend van u is het niet, maar ik heb tot nu toe ook niet veel gehoord dat hij u heeft misdaan. Dan kost het mij moeite te begrijpen waarom deze houding nu door u wordt ingenomen.
Kuiters: Moet je kijken hoeveel lariekoek ie vertelt.
Voorzitter: Dat moet u toch eens uitleggen.
Kuiters: Ik heb hier geen zin in. Het is een principe.
Voorzitter: Wat is dan het principe? Legt u dat eens uit dan.
Kuiters: Gewoon een principe. Als hij vragen wil stellen, moet hij dat maar via zijn advocaat doen. Meer heb ik er niet over te zeggen.
Voorzitter: Ok, we onderbreken even kort de zitting.
Kuiters: Is goed.

Na een kort beraad besloopt het Hof dat Kuiters morgen om 14:00 dan maar terug moet komen met zijn advocaat Mr. Jan Hein Kuijpers.

Kuiters zei nog dat er toch niets zal veranderen. Hij zou bij zijn principe blijven, daar verandert een advocaat verder ook niets aan: 'Want anders kan ik morgen weer hier komen'
Voorzitter: Zo is het. We zien u morgen.
Kuiters werd afgevoerd naar zijn cel. (Hij leek niet erg blij...)

's Middags was de beurt aan Dick Vrij. Daar kom ik misschien later op terug. Er was op het eerste gezicht eigenlijk niet iets waarin Kuiters en Vrij elkaar tegenspraken. Wel ontkende Dick Vrij dat hij John van den Heuvel in elkaar wilde slaan, zoals Ros beweert.

Morgen komen John van den Heuvel en Bas van Hout. Wellicht gaat het onder meer hierover.

Bondtehond