zaterdag 2 juni 2012

Over justitiële blunders en opmerkelijke veroordelingen


'MEESTERSCHRIJVERS'

Topadvocaten beschrijven hun meest geruchtmakende strafzaak

Het zal je maar overkomen! Dat is het gevoel dat je bekruipt bij het lezen van de verhalen van 25 bekende en gerenommeerde strafrechtadvocaten in het boek Meesterschrijvers. Ongelooflijke verhalen en bizarre zaken, vaak met onverwachte afloop.


Meesterschrijvers leest als een thriller, maar de verhalen zijn stuk voor stuk waar gebeurd. De bundel, samengesteld door Simon Vuyk, verscheen 1 juni in het kader van de maand van het Spannende Boek 2012.

Mr. Peter Plasman
legt in zijn bijdrage al direct een dilemma bloot waar iedereen mee te maken kan krijgen: wat als je in je eigen huis bruut wordt overvallen, mag je geweld gebruiken om jezelf te verdedigen? Ja, in principe wel, zeggen de premier en de bewindslieden van Veiligheid en Justitie. Maar in de praktijk bieden die uitspraken geen enkele garantie dat het Openbaar Ministerie en de rechter daar hetzelfde over denken.

Mr. Geert-Jan Knoops stond oorlogsheld Marco Kroon bij toen hij als verdachte in een drugsproces terechtkwam. Hij beschrijft hoe zijn cliënt een speelbal van het Openbaar Ministerie werd, met medewerking van het Nederlands Forensisch Instituut. Knoops onthult praktijken die een overheid onwaardig zijn; een parlementaire enquête zou eigenlijk niet mogen uitblijven.

Ieder van de 25 verhalen raakt een gevoelige snaar op strafrechtelijk gebied. Zoals de ongelofelijke politieblunder in het onderzoek naar een professionele inbreker die wordt verdacht van maar liefst zeshonderd misdrijven. Zoals de amateurwielrenner die tijdens een trainingsrit per ongeluk een bejaarde vrouw doodrijdt of de autodief die al rijdende ontdekt dat op de achterbank een baby in een Maxi-Cosi zit. En de bijna vriendschappelijke band tussen een advocaat en zijn cliënt, een brute moordenaar.

Meesterschrijvers biedt een unieke inkijk in de wereld van de strafadvocatuur.

Samensteller Simon Vuyk (1960) is misdaadjournalist. Hij was jarenlang eindredacteur van het tv-programma van Peter R. de Vries en publiceerde verschillende boeken, o.a. over kindermoorden, doodstraf/levenslang en de vuurwerkramp in Enschede. Zie ook www.vuykenco.nl/


Boekgegevens

Paperback,
256 pagina’s
ISBN 97890 8975 2147

Meesterschrijvers verscheen 1 juni 2012


prijs € 18,95.

Bestellen kunt u bij:

   
(klik)

Bondtehond