zaterdag 26 mei 2012

'Dan kom ik nu toe aan de strafeisen'

De langste straffen mogelijk in het Nederlandse strafrechtsysteem zijn vrijdag geëist door het Openbaar Ministerie in het grote liquidatieproces Passage, dat al meer dan 4 jaar aan de gang is in de Bunker te Osdorp. De zes verdachten Jesse Remmers, Dino Soerel, Ali Akgün, Fred Ros, Siegfried Saez en Mohammed Rasnabe hoorden kort na het middaguur ieder levenslang tegen zich eisen. Het liefst ziet het OM deze 6 vermeende leden van een criminele organisatie, die als oogmerk het plegen van liquidaties zou hebben, nooit meer in de samenleving terugkeren.


Tegen de overige verdachten zijn straffen geëist, variërend van 15 jaar voor Sjaak Burger, 12 jaar voor Pinny Song, 8 jaar voor Nanpaul de B., tot vrijspraak voor Freek S. Tegen kroongetuige Peter La Serpe eiste het OM zoals afgesproken in zijn deal 8 jaar, een halve strafeis in ruil voor zijn verklaringen tegen deze hele groep.

Het was al vroeg druk bij de Bunker. De Nederlandse pers was in grote getale aanwezig om de eisen aan te horen die het OM in petto had voor de verdachten. Alleen de verdachten Dino Soerel en Jesse Remmers waren op komen dagen op deze belangrijke dag voor zowel hen als het openbaar ministerie. De advocaten waren er wel bijna allemaal. Toen het gordijn omhoog ging, zag de zaal zwart gekleurd van de vele toga's. Ik telde er 9: Mrs. Nico Meijering, Marnix van der Werf, Sander Janssen, Robert Malewicz, Stein Franken, Jan Hein Kuijpers, Leon van Kleef, Menno van Gaalen en de heer P.J. Silvis.

De aanwezigen op de tribune, die ook weer eens redelijk gevuld was dit keer, moesten uiteindelijk nog aardig wat geduld hebben voor Mr. Betty Wind de eisen bekend maakte. Eerst droeg Mr. Michiel van IJzendoorn het requisitoir voor ivm Art. 140 - 'De criminele organisatie'. Het OM zegt ruimschoots voldoende bewijs te hebben gevonden om tot een bewezenverklaring te komen dat er sprake is van zo'n organisatie die is gericht op het plegen van moorden.Verder besprak Mr. Betty Wind de Holleeder-weglatingen. Dat ging over de rechtmatigheid van het weglaten van toch wel, zeker uit oogpunt van de verdediging belangrijke passages over Willem Holleeder in de verklaringen van Peter La Serpe.

Na enen kon het voordragen van het slotbetoog eindelijk beginnen. Meteen daarna volgden de eisen.

Mr. Betty Wind: Dan kom ik nu toe aan de strafeisen.

Lees hier integraal het SLOTBETOOG en de EISEN

De verdediging zei niet onder de indruk te zijn en deze eisen wel te hebben voorzien. Nu ligt de bal echter bij hen. Er zullen aankomende maanden heel wat pleidooien volgen in Passage. Als het goed is bijt Mr. Jan Hein Kuijpers in samenwerking met zijn confrère Mark Nillesen de spits af namens zijn cliënt Moppie Rasnabe. De eerste dag van de pleidooien is op 4 juni.

Later kom ik nog wel terug op deze dag van de strafeisen. U heeft nu even genoeg te lezen.

Bondtehond