woensdag 8 december 2010

'Met Fred Ros gaat het naar omstandigheden redelijk goed'

Kortgeleden  heb ik bezoekje gebracht aan het kantoor van Mr. Geertjan van Oosten, de nieuwe advocaat van Fred Ros. Mr. Peter Plasman heeft sinds kort de verdediging overgedragen aan zijn confrère. De reden waarom werd nogal schimmig over gedaan door Plasman, en zoals het een goed raadsman betaamt, bleef ook Mr. Van Oosten zich op dit onderdeel beroepen op z'n zwijgrecht. Nou was dit bezoekje er niet zozeer op gericht om aan de raadsman te ontlokken wat journalisten nog niet gelukt was, maar het was het proberen waard natuurlijk.


Mr. Geertjan van Oosten is de tweede in de rij advocaten-bezoeken. Niet in de laatste plaats omdat Van Oosten - Advocaten sinds begin november bij Bondtehond adverteert, maar eerder een beleefheidsbezoekje en uit nieuwsgierigheid vanuit welke en wat voor locatie deze nieuwe procesdeelnemer nu werkt. Sinds ik bij Mr. Jan Hein Kuijpers op bezoek ben geweest, had ik mij voorgenomen ook de andere advocaten van de hoofdverdachten in het liquidatieproces 'Passage' eens op te zoeken.

Om maar meteen met de deur in kantoor te vallen, het kantoorpand Van Mr. Geertjan van Oosten ligt aan de Overtoom 296 te Amsterdam. En ook dit kantoor ziet eruit als door een ringetje te halen. Pas verbouwd, vers geschilderd in overwegend wit-tinten, en strak ingericht. Een mengeling van modern met hier en daar klassieke elementen. Een sfeer die uitnodigt om er lekker te werken. Die indruk kreeg ik ook meteen bij binnentreden, ruim na 17.00: hier wordt nog hard gewerkt. Na ons gesprekje leidde Geertjan van Oosten me nog even rond door andere kantoorruimtes en zowaar zaten daar zelfs na 18.30 nog twee advocaten volop met de neus in de pleitnota's en/of verdedigingstactieken. Een 9 to 5 mentaliteit heerst er dus absoluut niet bij dit kantoor. Fijn om te weten, als je als crimineel achter de stalen deur zit en de enige waar je vaak nog op kunt bouwen niet om 17.00 de wetboeken er al bij neergooit.

De Raadsman ontvangt me ontspannen en haalt koffie voor me terwijl ik de iPhone klaarleg om ons gesprekje op te nemen. We hadden al even kennisgemaakt in de Bunker, en mijn eerste indruk was dat het een man is zonder veel poeha, (zeg maar je en jij) wat overigens van de meeste advocaten gezegd kan worden die ik heb leren kennen in de wachtkamer van de extra beveiligde rechtbank. In de zaal scherp, daarbuiten gewoon sympathieke mensen.


Mr. Van Oosten maakte vanaf dag één kennis met iedere betrokkene en trad op bijna natuurlijke wijze toe tot dit voor hem toch nieuwe werkdomein. Het besloten domein der advocaten van de bunker tijdens dit grootste onderwereldproces sinds jaren. Ook op dagen dat cliënt Fred Ros niet aanwezig is, en zelfs dagen dat alleen zaken van medeverdachten spelen, is de raadsman steeds aanwezig. Over de achterstand in dossierkennis die de raadsman nagenoeg zeker moet hebben in vergelijking tot zijn confrères, vanwege zijn late toetreding tot het toch al langdurige proces, heb ik de raadsman dan ook een vraag gesteld. Er ontstond een ongedwongen gesprekje.

Bondtehond: Fijn dat u me even wilde ontvangen.
Mr. Geertjan van Oosten: Graag gedaan. Zeg maar jij hoor, trouwens.

Bondtehond: Ok, dank u.....eh....je. Het is wel even wennen. Ik zal maar meteen beginnen met de hamvraag, en die is natuurlijk: Hoe is het met Fred op het ogenblik?
Mr. Geertjan van Oosten: Met Fred Ros gaat het naar omstandigheden redelijk goed. Het is wat lastig dat ie helemaal in Vught zit en op een afdeling zit waar je gewoon heel moeilijk contact met hem hebt. Alles speelt zich achter glas af....

Bondtehond: Ok, maar hij zit toch niet in de EBI te Vught nu?
Van Oosten: Nee, dit is weer een andere afdeling, de Landelijke Afzonderingen, dat is een afdeling voor beheersgevaarlijke gedetineerde. Dat is normalgesproken voor mensen die een psychiatrisch verleden hebben, maar ja, ze kunnen hem gewoon niet kwijt. Ze laten hem daar zitten en wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat het is om hem zo zwaar mogelijk onder druk te zetten.

Bondtehond: Ja, die indruk had ik ook. Dat had ik er tenminste wel uit begrepen. Ze zeggen dat mensen zo'n beetje naar Ros zijn pijpen gaan dansen op de (bajes-)afdeling, toch?
Van Oosten: Tja, dat zeggen ze, ze zijn aan de ene kant heel dubbel daarin. Aan de ene kant zeggen ze: "Wat fijn dat de heer Ros er is, alles is netjes, gezellig en rustig". Dat is dan positief, dat kunnen ze wel gebruiken, maar precies dezelfde omstandigheden leggen ze ook negatief uit. Dan zeggen ze van: "Ja, nee uh, dat klopt niet want iedereen danst naar de pijpen van mijnheer Ros". Dat is heel vervelend. Dat is gewoon niet eerlijk. Dat is niet sterk...

Bondtehond: Daar had ik trouwens ook een vraagje over. Fred zit dus eigenlijk niet meer in de carrousel, hè, die vraag had ik.
Van Oosten: Met de carrousel bedoel je dat ze....

Bondtehond: Ja, dat ze dus van de ene naar de andere bajes overgeplaatst worden steeds, dat noemen ze toch de carrousel?
Van Oosten: Nou ja, er ligt wel een uitspraak hoor van de RSJ daarover. Ik hoop dat hij binnenkort weg is daar.

Bondtehond: Ok... Ja, enne, dat je nou de zaak van Ros hebt overgenomen van mijnheer Plasman, die vraag slaan we dan verder maar over, de reden waarom daar was iedereen wel benieuwd naar natuurlijk, maar daar ben je duidelijk in, je zegt die vraag beantwoord ik niet.
Van Oosten: Ja, begrijpelijk, maar ik kan er helaas niets over zeggen.

Bondtehond: Nee, nou ja, dat begrijp ik, maar goed, je hebt Fred Ros dan nu overgenomen van Dhr. Plasman. Er zijn twee veroordelingen in die zaak van Thomas van der Bijl, die Saro en Habes zijn veroordeeld. Valt er dan nog wel eer te behalen in de zaak van Ros, zou je zeggen...?


Van Oosten: Ja, dat is nog te vroeg voor mij om te beoordelen want het dossier is nog maar net binnengebracht. Het is natuurlijk een immense klus. Die zaak van Van der Bijl ligt natuurlijk wat anders dan de andere zaken, want daar is meer dan alleen de verklaringen van La Serpe. Daar moet ik dus nog goed naar kijken. Dat gaat gebeuren.

Bondtehond: Dan ben ik meteen bij mijn volgende vraag. Ervaar je dat nou als een nadeel, dat je pas laat aansluit in het proces?
Van Oosten: Ja, tuurlijk, kijk normaal is het het fijnste als je in een proces echt meegroeit. Dat je vanaf moment één de sfeer en de inhoud van het proces goed meekrijgt. Tja, die achterstand die heb ik, dus dat betekent dat we gewoon veel en goed moeten lezen. Daarom zit ik nu ook bij deze zittingen.

Bondtehond: Je moet dus ook het reeds voorafgaande nog goed doorworstelen, zeg maar?
Van Oosten: Ja, precies.

Bondtehond: Je bent al een paar zittingen aanwezig geweest. Heb je het idee van je rolt ergens in?
Van Oosten: Jaah, een beetje. Ik verbaas me er wel eens over de zittingen, over wat voor sfeer er heerst. Een beetje een geagiteerde sfeer...

Bondtehond: Oh ja, vind je dat, een geagiteerde sfeer?
Van Oosten: Nou ja, soms wel....  Bij de voorzitter bemerk ik soms enige agitatie. Je kan merken dat het een proces is waarin al een hoop gespeeld heeft. Dat mensen soms wel es een beetje metaal-moe dreigen te worden soms van elkaar.

Bondtehond: Ja... nee, af en toe merk je wel es dat er een bepaald sfeertje hangt. Maar soms is er ook best wel een heel goede sfeer.
Van Oosten: Oh jawel...

Bondtehond: Het is in ieder geval niet alleen maar kommer en kwel, laat ik het zo zeggen.
Van Oosten: Nee, nou ja goed, het is ook een spannend proces. Het zijn van die momenten, we gaan zien wat La Serpe allemaal te vertellen heeft over de F1 en de F3. Daar gaan we nog nader vragen aan stellen. Ik begrijp, mijnheer Remmers wordt nu nader gehoord bij de politie, naar aanleiding van de F1 en F3. Dus ik ben heel benieuwd.

Bondtehond: Oh ja? Met Jesse? Dus Jesse wordt nu nader ondervraagt?
Van Oosten: Ja, ik ben heel benieuwd wat hij daar nu over gaat zeggen. Wat F1 en F3 zeggen.... als hij zegt dat het klopt, dan heeft mijnheer La Serpe toch een groot probleem.

Bondtehond: Precies.
Van Oosten: Ja, dan is ie niet betrouwbaar. Dan is het een meervoudigere moordenaar dan ie al blijkt te zijn.

Bondtehond: Dat komt dan wel sterk naar boven, ja....
Van Oosten: Ja...

Bondtehond: Dus eh, dus Jesse wordt nu verhoord bij de... eh...
Van Oosten: Ja, op zijn eigen verzoek.

Bondtehond: Op zijn eigen verzoek?!
Van Oosten: Ja, op zijn eigen verzoek.

Bondtehond: Oh... ok. Das interessant.  Dat wist ik nog niet, das een nieuwtje voor mij. (23-11)
Van Oosten:  Ja.

Bondtehond: Nou, dat gaan we afwachten dan. Maar eh...  Fred....  Nou ja, ik wil nou ook niet al veel over uw cliënt vragen, maar hij zit nog wel vol goede moed?
Van Oosten: Nou ja, hij is natuurlijk uiterst sceptisch over deze rechtbank. Die twee, die Saro en die Habes, die zijn natuurlijk al door deze zelfde rechtbank, door dezelfde voorzitter tenminste, al veroordeeld.

Bondtehond: Ja, precies.
Van Oosten: Waarbij gewoon gezegd is, de opdrachtgever is mijnheer Ros. Daar kun je niet onderuit. Dat is gewoon heel simpel. En, ik denk ook, destijds heeft Plasman daar een wrakingsverzoek tegen ingediend, dat was volkomen terecht. Dat had nooit verwoord mogen worden. Dat vind ik echt een slechte zaak. Het wrakingsverzoek is toen overigens verworpen. Dus wat ons betreft, heeft het nou nog zin om voor deze rechtbank die zaak van Van der Bijl te gaan bepleiten? Wij denken eigenlijk van niet. Dat zouden we raar vinden. Deze rechtbank.... we hebben uitgesproken dat we geen vertrouwen hebben. Kijk, de rechtbank is niet onbevangen meer. Wat moet deze voorzitter nou? Nu opeens zeggen Ros is niet de opdrachtgever? Dat zou raar zijn. Dat is in strijd met het vonnis.

Bondtehond: Ja, ja nee inderdaad. Eh, oh ja, bij die andere zaak was hij ook voorzitter hè, eh....Lauwaars?
Van Oosten: Ja...   En merkwaardig is ook, er was aanvankelijk ook een andere voorzitter gepland. Mijnheer Brink zou deze zaak doen. Kijk, wij weten niet....  Om onbekende reden is die man van de zaak gegaan.

Bondtehond: Ja, alleen de pro-forma zittingen heeft hij gedaan, geloof ik hè?
Van Oosten: Ja, zowel Ros als Plasman waren stomverbaasd dat daar ineens Lauwaars zat.Bondtehond: Mischien wel grappig, toevallig heb ik Dhr. Brink ook een keer ontmoet. Vorig jaar moest ik toevallig ook een keer op de Parnassusweg zijn om voor te komen voor een zaakje, iets kleins hoor, en daar was Dhr. Brink de rechter. De rechter vraagt dan altijd wat je doet voor de kost, dus ik zit die man te vertellen over de rechtbankverslagjes van het liquidatieproces die altijd verschijnen op Bondtehond en Crimesite,  "Oh wat grappig", zei die Brink, "ik heb destijds de pro-formazittingen nog gedaan van dat proces".  Dus dat was wel leuk, stomtoevallig ook.
Van Oosten: En liep het goed af voor je?

Bondtehond: Ha ha, jawel hoor,  was een kleinigheidje hoor, niet noemenswaardig, maar het liep wel goed af. Het kon slechter aflopen. Er viel te praten met deze rechter. Ik vond het overigens een aardige spontane vent, dat ie dat vertelde.
Van Oosten:  Ja, ik had hem ook graag willen hebben. Het is een heel fijne, blijmoedige en goede rechter.

Bondtehond: Dus het is eigenlijk wel jammer dat ie van het proces is gehaald.
Van Oosten: Tja, dat had niet zo gemogen. Dat vonden we wel jammer.

Bondtehond: En ehm... Je hebt ook al wel wat andere grote zaken gedaan hè, las ik. Zoals Louis Hagemann, zag ik op uw website. Dat is iets minder goed afgelopen, toch?
Van Oosten: Ja, daar ben ik van overtuigd als die zaak had gespeeld na het gelazer met de 'Schiedammer parkmoord' was er nooit een veroordeling uit gekomen.

Bondtehond: Nee, waarschijnlijk niet hè?
Van Oosten: Nee, dat was echt een zaak zonder bewijs. Dat is voor mij echt het moment geweest, nou dat is gewoon schokkend op grond van wat voor waardeloze informatie iemand veroordeeld kan worden en dat je dan levenslang kunt krijgen. On-be-grijpelijk !

Bondtehond: Tja...  onbegrijpelijk.
Van Oosten: Op basis van roddel en achterklap. Meer was het niet. En alle stukken zijn bewust vernietigd door de politie, dat daar geen conclusies aan verbonden wordt... nee, het is on-be-grijpelijk.

Bondtehond: Nee, precies...  Ja....
Van Oosten: Een zwarte bladzijde in de Nederlandse strafrechtpleging.

Bondtehond: Ja, ik spreek haar wel es, hoe heet ze?.. eh... Jacqueline Hagemann. Of 'wel eens'... Ik heb haar wel es gesproken. Op een boekenpresenatie van Steve Brown en laatst was ze nog bij het proces van de vader van Jesse, Greg Remmers. Toen heb ik haar eventjes gesproken. Aardige vrouw. En ik lees natuurlijk De Misdaadjournalist, daar reageert ze vaak op de artikelen. Ze blijft achter hem staan hè.
Van Oosten: Ja, weet je wat het is? Louis is een grote boef, hij is ook de eerste om dat zelf toe te geven, maar dit is gewoon een zaak zonder bewijs. Hij is als een duivel afgeschilderd, om te beginnen met Peter R. de Vries. En wat er daarna aan getuigenverklaringen is binnengekomen, dat kon je gewoon op televisie teruglezen. Zelfs de fouten die daar gemaakt worden, zaten er weer in.

Bondtehond: Ja, ik heb dat allemaal wel gelezen, op die site van Jacqueline.....  En de A12-moorden hè?
Van Oosten: Ja, dat was wel een groot sucses. Daar is pas nog een documentaire over geweest, heb je die gezien? Met Anker & Anker? De uitzendingen (deel 1) en (deel 2) staan op Holland Doc. Dat moet je maar even kijken een keer. Een tweeluik van Maria Mok en Meral Uslu.


Bondtehond: Ok, dat ga ik eens even kijken straks.
Van Oosten: Ja, de verdachte komt daar pontificaal in beeld.

Bondtehond: Ok, interessant. Ik zag ook dat je vrij veel documentatie op je website hebt staan?
Van Oosten: Ja, klopt, wel veel oudere zaken, hij moet nog even aangepast worden binnenkort.

Bondtehond: Dat zag ik ja, wat ik onder andere zag was de 'snelkookpanmoord'.
Van Oosten: Ja, en het laatste wat ik gedaan heb, is natuurlijk die 'bijlmoord'.

Bondtehond: Dat vroeg ik mij af ja, bij de Bijlmoord, wie is nou Johan Keijzer? Die kon ik niet helemaal thuisbrengen.
Van Oosten: Die werkte tot voor kort voor dit kantoor.

Bondtehond: Oh ok, zodoende. Ja, ik had me wel een beetje ingelezen hoor, voor ik hierheen ging. En die zaak met die IKEA-verkeersregelaar.
Van Oosten: Ja, klopt, die zaak hebben Johan en ik samen gedaan.

Bondtehond: Oh ja, daar zag ik die naam.
Van Oosten: Ik doe nu ook een zaak, ik sta een man bij die wordt verdacht van het om het leven brengen van een anderhalf jaar oud kind, Cerise uit Hellevloetsluis. Dat is wel een bijzondere zaak. Daar gaan we binnenkort hard mee aan de slag. We doen heel veel moordzaken op het moment.

Bondtehond: Ja?
Van Oosten: Ja, we hebben ook een vrouw die twee mensen heeft doodgereden, onbewust volgens mij. Dat gaat ook bij het Hof dienen binnenkort. Een drievoudige uitlokking moord. Ja toevallig hebben we veel levensdelicten op het moment.

Bondtehond: Je bent wel druk dus momenteel. Vroeger deed u geen strafrecht toch?
Van Oosten: Nee, ik heb nu ongeveer 10 jaar fulltime ervaring als strafpleiter.

Bondtehond: Ok.. En hoe lang zit je nu in de advocatuur?
Van Oosten: Zo'n twaalf en een half jaar nu.

Bondtehond: Ja, want ik heb geen idee hoe oud je bent?
Van Oosten: Ik ben veertig nu.

Bondtehond: Oh, dan ben ik een paar jaartjes ouder. Hahaha!
Van Oosten: Oh ja? Hahaha!

Bondtehond: Maar goed, dat terzijde, haha. Nee, ik zag dat je ook voor een juridisch blad werkt?
Van Oosten: Klopt ja, ik ben voorzitter van de redactie van het Advocatenblad van de Nederlandse Orde van Advocaten.

Bondtehond: Zo druk als een klein baasje dus.
Van Oosten: Nou, valt mee hoor. Ik doe het graag.

Bondtehond: Hartstikke mooi. Nou, ik zal je werk in ieder geval tot op de voet volgen aankomend jaar. Ik ben zeer benieuwd waar het liquidatieproces ons zal brengen, maar vooral de verdachten. Ik neem aan dat je je aansluit bij de rest van de advocaten en gaat voor vrijspraak?
Van Oosten: Dat staat buiten kijf.

Bondtehond. Mooi zo. Sucses gewenst.
Van Oosten: Jij ook.

Ook met Mr. Geertjan van Oosten zou je uren kunnen babbelen. Zo is de raadsman portefeuillehouder strafrecht en zit ie namens de Orde van Advocaten in de ministeriële werkgroep die het experiment "raadsman bij het eerste politieverhoor" voorbereidt. Zo staat te lezen op zijn website.
Genoeg materie om uren over te praten.

Maar de tijd zat er helaas op, om 19:00 werd nog een cliënt verwacht. Mr. Geertjan van Oosten leidde me door het pand en naar de voordeur, waar we afscheid namen. Tot de volgende zitting van het liquidatieproces.


                              Overtoom 296 - Amsterdam                                               

Bondtehond