vrijdag 27 januari 2012

Willem Holleeder heeft mazzel

'Blauwe lucht en mooi zonnig weer, vanmorgen. Een goede dag om vrij te komen. Beter dan op een koude, miezerige, regenachtige dag als je na zoveel jaren weer eens je voeten op vrije bodem kunt zetten'. Dat zou ik denken als ik in Holleeder's schoenen zou staan. Want vandaag is het dan eindelijk zover. Precies na 6 jaar is Willem 'de Neus' Holleeder met ontslag gegaan in gevangenis 'De Schie' in Rotterdam. Zonder verlof gedurende zijn detentie, zonder resocialisatietraject na afloop, maar hoogstwaarschijnlijk wel met een envelope met €13,60 voor een treinkaartje Rotterdam CS - Amsterdam CS op zak, heeft justitie Holleeder vanmorgen naar een geheime locatie gereden.Die vergoeding voor een treinkaartje heb je als gedetineerde die met ontslag gaat tenslotte recht op, of je nu weggebracht wordt of niet. Wat er verder nog aan geld in de envelope zat, weet je niet. Zat zijn laatste weekloon er in, bijvoorbeeld? Heeft Willem eigenlijk wel gewerkt op de arbeidszaal? Arbeid is namelijk niet verplicht als je als verdachte nog niet bent veroordeeld en nog wacht op een uitspraak, echter na uitspraak van Hoger Beroep wordt iedere gedetineerde normaalgesproken geacht mee te doen aan de arbeid op de werkzaal.

Vroeger was het wasknijpers maken, keukendoekjes inpakken, postzakken naaien, matten snijden, houtbewerking, TL-balken in elkaar zetten en dat meer van dat soort geestdodende produktiewerk. Maar ach, je bent uit je cel en je hebt wat te babbelen met je mede-gedetineerden. Er worden halve dagen gewerkt. De meeste gedetineerden gaan gewoon werken. Niet zo zeer voor het magere loontje, maar eerder om maar even aan die muffe cel te ontsnappen en je benen te kunnen strekken. Verder regel je het beste wat genotsmiddelen op de werkzaal, bijvoorbeeld een blowtje. Of Willem Holleeder blowt, weet ik echter niet.

Vaak zie je dat op de werkzaal groepjes worden gevormd. Ik vraag me af of Holleeder zijn eigen groepje had georganiseerd, of het gezellig was aan zijn tafel en of er afluisterapparatuur was geïnstalleerd, of dat er (verborgen) camera-toezicht was op zijn werkzaal? Je weet als justitie-medewerker/werkmeester immers dondersgoed dat er in de bajes, met name op werkzalen, vaak weer nieuwe contacten worden opgedaan en vaak "zakelijke" afspraken worden gemaakt tussen gedetineerden onderling. Zou dat bij Willem Holleeder ook het geval geweest zijn? In ieder is het een gezellige babbelaar gebleken tijdens Kolbak en humor heeft ie zat.

Kan natuurlijk ook zijn dat hij vanwege zijn hart vrijgesteld was van de arbeid en een arbeidsongeschiktheiduitkering kreeg, bestaande uit het basissalaris, maar dan zonder zonder provisie. Provisie vang je namelijk alleen als je hard doorwerkt. Gemiddeld loon voor gedetineerden voor halve dagen arbeid in het HvB: net onder de 20 euro, mét provisie: net boven de 20 euro. Scheelt geloof ik rond de 60 - 80 cent per werkdag. In de gevangenis beur je iets meer. Maar ja, iedereen begrijpt natuurlijk dat Holleeder sowieso eigen geld op zijn bajes-rekening had staan.

Nee, alle gekheid op een stokje. Holleeder heeft waarschijnlijk een vermoeiende dag voor de boeg vandaag. Ontmoetingen, handjes schudden, dingen regelen, alert zijn voor mogelijke (beweerde) wraakacties en tegelijkertijd letten op wat je zegt met de vele politiemensen in je buurt die ongetwijfeld op de loer liggen op zo'n eerste vrije dag. Welke buurt eigenlijk? Daar wordt alweer volop over gespeculeerd in de media. Als ik het mocht zeggen, zou ik zeggen dat ie wellicht ergens aan de Rozengracht een appartement kan lenen op 4 hoog. Dat staat sinds Augustus 2010 leeg. Maar goed, dat is natuurlijk ook speculeren. (wel met een knipoog zoals u begrijpt)

Als je Dino Soerel's advocaat Mr. Nico Meijering hebt gevolgd, die overigens afgelopen week nog te gast was bij Pauw & Witteman, of Dino zelf tijdens zittingen tijdens het Passage-proces, is dat ondenkbaar. Soerel zou het contact met zijn oude gabber reeds jaren geleden hebben verbroken. Het lijkt wel een kwestie van tijd voor bekend wordt waar Holleeder daadwerkelijk neerstrijkt.

Of er een feestje wordt georganiseerd, zoals te lezen is in De Telegraaf, valt nog te bezien. Een aantal Cafébazen in de Jordaan hebben inmiddels wel al laten weten dat Willem Holleeder wat hen betreft gewoon weer welkom is aan de bar. Zou ik trouwens ook zeggen als ik kroegbaas was, daar niet van, maar of en zo ja waar er slingers opgehangen worden van te voren, heb ik nog niks over gehoord.

De waarheid zal wel ergens in het midden liggen, maar het zou maar zo kunnen dat die heel anders is dan de verwachtingen van veelgehoorde journalisten de afgelopen week. De een gunt hem kennelijk een spoorslags vertrek naar een buitenlands onderduikadres, de ander geeft hem blijkbaar liever geen tweede kans zijn leven dit keer anders in te richten dan voor zijn detentie. Een ander weer wel. Ook vergeten veel mensen dat Holleeder kinderen heeft. Onder andere samen met zijn voormalige vriendin Maike Dijkhuis, die in 2005 is bevallen van een zoontje van Willem. Zou hij niet de behoefte hebben eindelijk zijn jongste kind eens in vrijheid in zijn armen te houden? En hoe zal de relatie momenteel met de moeder van zijn kind zijn? Allemaal vragen waar je nu nog maar weinig over hebt gehoord of gelezen. Het privéleven van de beruchtste crimineel van Nederland lijkt aardig goed afgeschermd de laatste jaren. Je zou bijna vergeten dat Holleeder naast dat ie ex-crimineel en (volgens het OM nog steeds) verdachte is, ook nog gewoon een leven had, en mogelijk weer zal gaan hebben met de zijnen.

De beslissing om Willem Holleeder niet te vervolgen in het lopende liquidatieproces Passage zal wellicht goed doordacht zijn genomen. Een van de grootste vragen is inderdaad de vraag die Mr. Nico Meijering afgelopen week terecht stelde in de talkshow Pauw & Witteman: Hoe is het uit te leggen dat zijn cliënt Dino Soerel op mogelijk minder (vermeend) bewijs, en aanvullende bewijzen/bewijsmiddelen/verklaringen, nog wel wordt vastgehouden?

In de Volkskrant zegt Meijering daarover het volgende: [bron]

"Als ik kijk naar het dossier dan kunnen ze Holleeder niet langer vasthouden. De belangrijkste reden is dat de kroongetuige onbetrouwbaar is gebleken.

Het is dan ook heel opmerkelijk dat Justitie heeft besloten om mijn client Dino S. te vervolgen, omdat de zaak tegen hem rust op hetzelfde bewijs, maar dan minder. En dan heeft getuige Peter la S. Holleeder ook nog eens aangewezen als de opdrachtgever van diverse moorden.

Officieel zegt het Openbaar Ministerie dat Holleeder vrij moet worden gelaten maar wel verdachte blijft in de zaak, maar dat is
'window dressing' om de aandacht af te leiden van de problemen in het onderzoek en van de vervolging van mijn cliënt."

De betrouwbaarheid van kroongetuige La Serpe wordt door de advocaten al vanaf het begin van het Passage-proces betwist, echter het kan zijn dat het openbaar ministerie daar gedurende de loop van het proces pas steeds meer van doordrongen is geraakt. Daarnaast, wie weet wat er zich tijdens de zittingen achter gesloten deuren heeft plaatsgevonden? Om nog maar te zwijgen over alle verklaringen van getuigen en/of anonieme bedreigde getuigen inzake betrokkenheid van La Serpe bij de liquidatie van Gerrie Bethlehem die tijdens het proces zijn opgedoken. Mogelijk kiest het OM eieren voor haar geld?

Ongetwijfeld zullen er aankomende weken intressante ontwikkelingen volgen en wellicht zeer belangrijke gebeurtenissen plaatsvinden in de Bunker te Osdorp. Nog een grote vraag is: Hoe zal de rechtbank reageren op een verzoek tot opheffing voorlopige hechtenis van Soerel, dat advocaat Nico Meijering nog in de koker heeft zitten en dat naar verwachting binnenkort zal worden ingediend bij de rechtbank?

Wordt vervolgd.
Tot slot: Er schijnt nogal jacht te worden gemaakt op de eerste foto van Willem Holleeder in vrijheid.

Editie NL schrijft: [bron]
Wie maakt de eerste foto?
Heel journalistiek Nederland aast vandaag op de eerste foto van Holleeder in het wild. De roddelbladen en kranten willen weinig kwijt, zo blijkt uit een belronde van Editie NL. Sommigen doen geheimzinnig, maar de fotografen lijken ook wat angstig. Eén ding is zeker: degene die de eerste foto maakt krijgt niet alleen een bak met geld maar vooral eeuwige roem. De maker, dat kan ook jij zijn.

Ook ik hoop natuurlijk ook snel wat pics van Willem Holleeder te mogen zien en heb stille hoop spoedig wat plaatjes te mogen ontvangen. Een verzoek is reeds de deur uit. Weinig kans natuurlijk, maar nooit geschoten is altijd mis.... bondtehond@xs4all.nl

PRIMEUR: De eerste foto is vanmiddag gemaakt door Peter R. de Vries meldt hij op Twitter

Bondtehond