dinsdag 2 oktober 2007

'Want dat kost echt geen drol'

Er waren audio- en videoapparatuur geplaatst in het halletje, de voorkamer en in de achterkamer, aldus Bram Zeegers over het kantoor van Endstra aan de Apollolaan. Endstra was getipt over een inkijkoperatie in zijn kantoor. Dit is in 2001 aan het licht gekomen.


Endstra en Klaas Hummel hadden toen de apparatuur 'gevonden'. Endstra wist dit overigens wel van te voren, want zijn secretaresse Daniëlle had met toestemming van Endstra de sleutel van het kantoor gegeven. De politie had tegen haar gezegd "Als je de sleutel geeft, is dit gunstig voor je man en wordt hij geholpen hogerop te komen", die werkt nl al bij de politie. En anders zouden ze het hem moeilijker maken.

De secretaresse besprak dit met haar baas, die haar toestemming had gegeven de sleutel te geven. Ze moesten nog lachen toen ze door henzelf opgenomen beelden later terugzagen. De agenten hadden apparatuur geplaatst vlak naast de camera- en afluisterapparatuur van Endstra en deze niet eens opgemerkt. Er was dus dubbel apparatuur geplaatst. Een mannetje van Holleeder had hun eigen spullen geplaatst, geavanceerde apparatuur met mini-discs.Endstra had eens woorden laten vallen dat hij het niet prettig meer vond. Ook heeft hij eens gezegd, we zitten in 'een compleet Big-Brother Huis'. Willem Holleeder en Endstra liepen ook met 'dingetjes', volgens Holleeder, een soort zendertjes die 48 uur konden opnemen, zo klein dat ze bij fouillering zelfs niets vonden, aldus Holleeder. De opnames kwamen op een portable Discman. Ook in de auto was afluister-apparatuur geplaatst. Daar hield Endstra rekening mee.

Hij had de AGS, een beveiligingsbureau dat al eerder gewerkt had met Clinton toen deze in Nederland was, ingeschakeld. Deze controleerde de gepanserde auto's van Endstra op afluisterapparatuur, het z.g 'sweepen'. Op een gegeven moment hoorde Endstra zichzelf praten over de autoboxen, dus werd zijn stem ergens heengezonden wat weer opgepikt werd door de autoradio, aldus Bram Zeegers over de gepanserde BMW van Wim Kok waar Endstra nu in reedt. Waarschijnlijk had de overheid die spullen geplaatst. Endstra had ook de gepanserde auto overgenomen die vroeger van Koningin Beatrix was geweest. Daar zat zelfs nog een pakeervergunning bij voor het Binnenhof. De auto's waren 'standaard dealer geleverd' met de afluister-apparatuur er al in, grapte Endstra eens tot Bram Zeegers. Daar had Holleeder wel een vraag over:

"Waarom werden die auto's niet 'gesweepted' dan, want dat kost echt geen drol ?" De publieke tribune schoot weer even in de lach, het klonk ook wel komisch. Daar had Bram Zeegers geen antwoord op. De 1e auto was niet gesweeped, de tweede wel. Al met al moet het een paranoïde levensstijl geweest zijn van Endstra en ook voor de zijnen want hen werdt vaker medegedeeld dat hun batterijen uit de telefoons gehaald dienden te worden om afluisteren te voorkomen, iets wat Endstra geleerd scheen te hebben uit CIE-gesprekken.

Door Bondtehond