dinsdag 4 maart 2008

'Jesse ziet alles als een spel'

Peter La Serpe's doel om naar de CIE te stappen met zijn verhaal was om niet zelf afgeschoten te worden. Dit beweerde hij vandaag in de Osdorpse Bunker. Hij wist gewoonweg te veel van Jesse Remmers, een levens-gevaarlijk figuur in La Serpes ogen. Hij was al jaren bezig met "eruit te stappen". Dat bleek niet makkelijk te zijn. Rechter: U bent toen de boer opgegaan met uw verhaal ? La Serpe: Ik had een inwendig conflict en het was moeilijk vrienden met mezelf te blijven. Toen Thomas van der Bijl werd doodgeschoten realiseerde ik me dat ik niet meer kon weglopen voor de keuzes die ik maakte. Dat was het moment dat ik besefte nu moet het gebeuren.

 
Jesse zat toen in Lelystad. Ik werd gebeld door Jesse's vriendin. En nou geloof ik, en eigenlijk iedereen in het milieu, niet zo in toeval, dus ben ik op bezoek gegaan bij Jesse. Ik had hem verteld dat de CIE naar mij toegekomen was. Hij is een jongen met een groot ego. Jesse ziet alles als een spel. Het niveau van het spel was in zijn ogen omhoog gegaan. Hij wilde alles weten over de 3 miljoen euro die mij geboden was om te praten met de CIE. Dat had ik hem verteld. Het streelde zijn ego.

Ik was eerlijk naar Jesse toe. Ik kon het het beter zelf vertellen dan dat hij het op een andere manier zou horen. Het was een risico, maar we konden er zo wel over praten. Anders zie je het niet aankomen. Ik besefte dat ik de volgende kon zijn. Ik had wetenschap van 7 a 8 liquidaties, waar ik Jesse mee kon ophangen. Hij had bij 7 of 8 man het licht uit de ogen geschoten. Jesse kon zo denken, weet je wat, je weet te veel van me, dat kan zomaar, dan ben je dood. Door te vertellen dat de CIE bij me gekomen was, ipv ik naar de CIE, bleven we praten.

Het contact tussen Jesse en mij was ook meer dan criminaliteit alleen. We hadden relatief een open manier van met elkaar omgaan. Wetenschap en Religie oversteeg de criminaliteit. Jesse vertelde dat hij contact had met de Nationale recherche. Hij dacht steeds dat de CIE naar mij toegekomen was. Geld is echter nooit de motivatie geweest om te gaan praten. Ik heb toen een kostenplaatje gemaakt van, wat gaat er op mij afkomen ? Wat zijn de kosten. Hoe kan ik relatief veilig wegkomen met dit ?

Rechter: Dat moet erg gespannen geweest zijn ?
La Serpe: Jesse Remmers is een jongen die praat. We waren hele goede vrienden.Jesse is ook een rationele jongen. Hij ging me betrekken bij liquidaties om ervoor te zorgen dat ik hem niet zou verlinken.
Rechter: Niettemin liet u zich ook betrekken bij liquidaties ?
La Serpe: Het was best slim zoals ik het opgelost had. Maar ik praatte wel met de CIE, en dat was discutabel. Één van de manieren om mij niet te laten praten was door mij vuile handen te laten krijgen.
Rechter: U raakte betrokken. Er wordt gezegd dat u dit deed om zo een deal te kunnen sluiten ?
La Serpe: Dit is veel moeilijker. Voor de liquidatie van Kees Houtman had ik een betere positie.

Rechter: Wat was het voortraject in grote lijnen?
La Serpe: Jesse kreeg info. Dan kwam hij naar Wilnis en reden we naar Rotterdam. Daar kreeg hij de data voor twee liquidaties. Die van Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Die van Kees Houtman eerst, de auto, het adres, etc, later die van Van der Bijl. Jesse kreeg die data bij de Baja, daar waren Dino en Ali, zei Jesse.
Rechter: Waarom bent u zo zeker dat Ali bij liquidaties betrokken is ?
La Serpe: De afspraak in Diemen en de Baja is via Ali gegaan. Jesse vertelde dat Ali had gevraagd, waarom zijn die Turken nog niet gedaan?
Rechter: U heeft dat van Jesse begrepen? Heeft u ze gehoord ?
La Serpe: Dat heb ik begrepen uit alle manieren van non-verbale communicatie die ik had met Jesse....
Rechter: Hoe vaak heeft u Ali Akgün gezien ?
La Serpe: 10 a 12 keer. We hadden afspraken in het park. Ik leerde Ali kennen in het pannekoeken-restaurant, oppervlakkig.
Rechter: U zag wel kans hem te contacteren ?
La Serpe: Het broertje van Jesse woonde in de flat naast die van Ali. Ik ben ook bij Ali binnen geweest, samen met Ali. Jesse kreeg 10.000 Euro in een café van hem. Ali Akgün was betrokken bij de liquidatie van Houtman, dat ging via Ali als Jesse contact moest hebben met Dino. Toen Fred Ros vrijkwam werd die vooruit geschoven.
Rechter: Als wat? La Serpe: Als makelaar.
De beschrijving van de auto is zeker via Ali gegaan. Dat is zeker gebeurt. Jesse's informatie liep via Ali, niet naar Dino, dat was te moeilijk. Fred had closer contact met Dino. Er was ook een Ali-lijst: Atilla, een neger uit de flat van Ali, Nedim Imaç en een Dino-lijst: Thomas van der Bijl, Kees Houtman, Ruud Hilligers-eigenaar van café Corner.
 
Later volgde een confrontatie tussen Peter La Serpe en Ali Akgün. Ali kreeg gelegenheid enkele vragen te stellen. Daarover, en andere confrontaties in de Bunker, morgen meer....

Door Bondtehond