donderdag 11 februari 2010

'Ja, daar ben je verbaast over hè, dat ze jou ook wilden liquideren'

Over Russell Jones aka Anthony Christopher Vaz aka Raps, de Engelsman die aan het IJsbaanpad te Amsterdam geliquideerd zou moeten worden, en de reden waarom, doen diverse verhalen de ronde. Het 'deeldossier Indiana' ging over deze liquidatiepoging. Zelf heeft de negroïde Engelsman diverse verklaringen afgelegd met uiteenlopende reden waarom hij de avond van 26 Oktober 2000 een ontmoeting had aan het IJsbaanpad. Hij zou een gestolen Mercedes 500 kopen van ene Mark voor 5000 pond. Het tweede verhaal is dat hij 10 kilo skunk zou kopen die daar geleverd zou worden. Waarschijnlijker is wellicht het verhaal dat hij 400.000 pond, oftewel 1,6 miljoen gulden, overhandigd zou krijgen van Moppie Rasnabe. Dat bedrag zou Jones aan zijn opdrachtgevers, Engelsen die in Marbella wonen, hebben moeten overhandigen tegen 6% commissie. Volgens Jones zou Moppie hem dat bedrag daar op die avond overhandigen. Hij zou eerder bij het Lido-Casino de overdracht besproken hebben met Moppie. Aangekomen op de locatie in Amsterdam-Zuid, vlakbij het Stadionplein, was er echter een zwarte motor aan komen rijden met twee personen. De bijrijder was afgestapt, had het vizier van de helm geopend en had vrijwel meteen geschoten.
Jones verklaarde later bij de politie dat hij vrijwel meteen Moppie herkende aan zijn ogen. De andere persoon had hij ook gezien en leek op een Chinees volgens de Engelsman. Later is hem een foto getoond van Jesse Remmers maar daarvan kon hij niet met zekerheid zeggen of de tweede persoon Jesse was. De tweede persoon had ander haar en leek dikker in zijn gezicht. Jones overleefde de aanslag omdat hij was weggerend terwijl er nog werd geschoten en had zich uiteindelijk schuil weten te houden in een sloot. Later is hij opgepikt door een ambulance die toevallig in de buurt was.

De aanleiding volgens Jones zelf zou zijn dat Moppie hem geld moest geven en als hij dood zou zijn dat Moppie dat geld niet meer zou hoeven te geven. Moppie zou dan kunnen zeggen, ik heb het geld gegeven en Vaz is er mee vandoor gegaan. Hij blijft vaag over de grootte van het bedrag en zegt dat het er niet beter op zou worden als ik hij het bedrag noemt. Later zegt hij nog eens dat het klopt dat hij Moppie heeft aangewezen. Die wist als enige dat hij daar zou komen. Weer later verklaard Jones dat naar alle eerlijkheid hij niet kon zeggen of het Moppie was, omdat het vizier van de helm gesloten was gebleven. Over de afspraak met Mark en de auto zei hij dat dat fictief was en dat hij dacht er zo wel mee weg te komen door dat te verklaren.

Over wat gebeurd is op de plaats-delict zijn een aantal mensen gehoord. Iemand verklaarde twee personen te hebben zien rennen waarvan een met een rode helm en waarvan de ander met een pistool in beide gestrekte handen een aantal keren heeft geschoten. Een andere getuige had twee personen gezien, waarvan een met een bordeaux-rode helm en een grijze jas. Na de eerste schoten was de motor aan het zoeken en was deze na ongeveer een kwartier weggereden. Weer een andere getuige verklaarde niet zeker te weten of het vizier omhoog stond. Nog iemand wist wel zeker dat het vizier niet ophoog had gestaan.

De rechter hield Moppie Rasnabe een aantal verklaringen voor van ene Patrick Ter M. Dat zou een soort butler geweest zijn van Moppie. Patrick Ter M. had een Ford Mondeo gehuurd op Schiphol en daar zou Moppie mee naar de liquidatie gereden zijn. Hij had de auto nl aan Moppie gegeven, een week voor de liquidatiepoging. Hij vertelde de politie dat hij Moppie al kende vanaf begin jaren '90 en dat hij allerlei klusjes deed voor Moppie, zoals kleding naar de stomerij brengen en andere boodschappen. Op deze beweringen reageerde Moppie fel: Dat is echt de grootste fantast die ik ken! Hij moet vaker Fanta drinken! Die man liegt nog als hij ademt. Daarop vroeg de rechter of Moppie Patrick kende. Moppie: Nee ! Verder beriep Moppie zich op zijn zwijgrecht. Vandaag nam Mr. Janssen waar voor Mr. Mul, de advocaat van Moppie in deze zaak, en waakte er voor zijn confrère over dat Moppie zich wel op zijn zwijgrecht bleef beroepen op sommige momenten. Mr. Waarts maakte bezwaar tegen het voorhouden uit verklaringen terwijl Peter La Serpe die inmiddels naar boven was geroepen erbij was.

Peter La Serpe had plaatsgenomen in het getuigehokje en kon worden verhoord over Indiana.
Rechter: We gaan het hebben over Indiana.
La Serpe: Ja, dat weet ik.
Rechter: Eerst de algemene vraag. Wat herinnert u zich mbt het IJsbaanpad?
La Serpe: Ik werd door Gilbert Rommy gebeld. Hij vroeg of ik zijn stem herkende. Ik bevestigde dit. Ik moest naar de afsluitdijk komen. Daar kwamen Gilbert en Jesse in de Golf van Gilbert. Jesse vertelde dat er een mislukte aanslag was waarbij Gilbert had gereden. Het was een neger. Hij kon er vandoor gaan.
Rechter: Waarom belden ze u?
La Serpe: Ik zat in Friesland. Daar is het betrekkelijk veilig. Ik heb Jesse naar Hamburg of Bremen gebracht.
Rechter: Wat weet u van het slachtoffer?
La Serpe: Hij was geraakt. Gilbert en Jesse hadden van te voren gebeld dat hij daar heen moest komen. Er zou simultaan iemand in Marbella geliquideerd worden, de eigenaar van een eettentje. De vriend van de eigenaresse.
Rechter: Hoe hoorde u dat?
La Serpe: Ik was met Jesse in Marbella. Hij vertelde dat de neger in het IJsbaanpad en de eigenaar van dat eettentje simultaan geliquideerd moesten worden.
Rechter: Vertelde hij nog waarom die eigenaar van dat eettentje geliquideerd moest worden?
La Serpe: De eigenaresse zou een relatie hebben met degene die haar man moest liquideren. Dat is nogal bizar, maar ja....
Rechter: Waarom moest ie nou dood, die Engelsman?
La Serpe: Moppie trad op als makelaar. De opdracht kwam van Ibiza. Moppie was op dat moment in Amsterdam. Moppie was herkend. Dat vond Jesse wel komisch. Dat hield hem uit de wind.
Rechter: Hij vond het wel best zo dat Moppie herkend was?
La Serpe: Ja, tuurlijk...

Verderop:
Rechter: Hij wou dus naar Duitsland?
La serpe; Ja, hij wou naar Bremen of Hamburg.
Rechter: Wie had er nou geschoten?
La Serpe: Jesse heeft geschoten. Gilbert gereden. Gilbert reed te snel weg. Jesse gaf Gilbert de schuld omdat hij die neger achterna wou gaan en Gilbert wegreed. Gilbert is een goede motorrijder.

Na een pauze konden de advocaten Mr. Waarts en Mr. Janssen de kroongetuige ondervragen. Hieruit kwam niet echt iets opvallends, tot La Serpe zijdelings mededeelde 'dat het een feit was dat Moppie Rasnabe in een ander rijtje zou komen, maar ze konden zijn huis niet vinden.' Met andere woorden, Jesse, ene Mark en Gilbert Rommy waren op Ibiza op zoek geweest naar het huis van Moppie Rasnabe.
La Serpe: Ze zouden hem te grazen nemen. Hij woonde bij een Golfterrein. Hij kwam er echter niet meer. Iemand zou het filmen.
Mr. Janssen: Ja, dat zei u. Dat is vreemd. Van wie heeft u dat gehoord?
La Serpe: Dat heb ik van Jesse gehoord. Mr Janssen: Dat filmen van die weg. Ik vind dat fascinerend. U verklaart: 'Bepaalde mensen konden zijn huis niet vinden' en 'het is niet gebeurd want hij leeft nog'. Dat impliceert dat men Moppie wilde vermoorden.
Moppie schuifelde wat op zijn stoel en keek op.
La Serpe klonk bijna enthousiast: Ja, daar ben je verbaast over hè, dat ze jou ook wilden liquideren?
Moppie reageerde niet.
Mr. Janssen ging verder: Dat is een vreemd verhaal, die camera in de auto.
La Serpe: Dat is niet zo vreemd hoor. Gilbert heeft miniatuur-cameraatjes ingebouwd in zijn auto op een stash-plaats voor hasj. Die zijn later in beslag genomen.

Later vroeg de rechter nog eens naar Patrick Ter M. Hij zou van ene Van L. gehoord hebben dat er met de gehuurde auto een liquidatie gepleegd was.
Rechter: Hij zou toen naar u op Ibiza zijn geweest en u hebben gesproken.
Moppie: Ik heb hem nooit gezien in het buitenland.
Rechter: U zou geïrriteerd zijn geweest omdat hij dacht dat u zou hebben geschoten.
Moppie: Ik beroep me op mijn zwijgrecht.
Rechter: Een Surinamer, de lijfwacht van Mink Kok, zou hebben gezegd dat het ging om een drugsdeal.
Moppie: Zwijgrecht.
Rechter: Er zouden te weinig kilo's zijn geleverd.
Moppie: Zwijgrecht.
Rechter: Patrick Ter M. vertelt dat hij bedreigd is door familie van Jesse. Greg zou wel vrij zijn op dat moment, maar Ter M. laat in het midden wie het precies geweest is. Hij wil er verder ook niets over zeggen wat er precies geleverd is.
Moppie geïrriteerd: Die man heb ik nooit in het buitenland gesproken. Ik word een beetje moe van die gast. Ik heb geen zin om te reageren op deze fantast. Laat mijn advocaat dat maar doen.
Rechter richting Jesse: Kunt u er iets over zeggen?
Jesse klonk netjes: Ik denk dat het een geadoreerde perceptie is, maar ik begrijp niet wat u bedoeld. Ik wil verder gebruik maken van mijn recht om te mogen zwijgen.

Het OM had nog enkele vragen voor Moppie.
Officier: Er is een seizoenskaart van voetbal bij Patrick Ter M. in de kelder aangetroffen. Kunt u vertellen hoe die daar komt?
Moppie: Gelooft u het zelf, dat iemand naar Ibiza komt om iemand te zoeken? Dan kun je beter de Lotto spelen, dan maak je meer kans om te winnen dan mij te vinden op Ibiza.
Rechter: U kunt toch antwoorden?
Moppie: Ik heb een bloedhekel aan het strand! Wat denkt u zelf? Ik zit alleen op een boot als ik al ga. Gelooft u het zelf dat iemand naar Ibiza gaat om te zoeken op het strand? Mevrouw de rechter, het is een fantast! Laat hem een datum geven en ik bewijs dat ik dat niet was.
De rechter werd meerdere malen onderbroken door Moppie, die duidelijk kwaad was. Sterker nog, ze kwam er bijna niet meer tussen op dit moment.
Rechter: Mark B. gaat met u praten over dit.....
Moppie nog steeds geïrriteerd: Ik beroep me op mijn zwijgrecht.
Rechter: Mark B. zegt over Patrick Ter M. dat die nog liegt als hij ademt. Dit komt ons bekend voor..... Volgens B. zit de politie helemaal fout. Hij ziet u echt niet zo gauw schieten.

De rechter hield nog wat verklaringen voor van verschillende betrokkenen, zoals familie van Jones aka Vaz. Deze liepen sterk uiteen.
Een vriend van het slachtoffer beweerde dat Moppie 1,5 miljoen schuldig zou zijn aan Jones. Een ander dat het om een ripdeal van vele miljoenen ging.
Er kwam ook een verklaring voorbij van Edgar van Lent die zou hebben verklaard dat Marco Eijk de opdrachtgever zou zijn geweest. Een Engelsman zou XTC afnemen en betaalde niet. Marco zou geschoten hebben. Hij was ertoe in staat, aldus Edgar van Lent. De Engelsman overleefde omdat er toevallig een ambulance langskwam die hem behandelde.

Tot slot was er weer een telecom-presentatie mbt het Indiana-dossier. Op een kaart zag men een aantal nummers en Imei-nummers behorende bij telefoons van Jesse Remmers, Moppie Rasnabe en Russell Jones heen en weer bewegen. Daarbij viel op dat de telefoons van Moppie en Jesse rond het tijdstip van de liquidatiepoging zendmasten aanstraalden in de buurt van het IJsbaanpad. Ook de afspraak eerder op de dag bij het Lido-casino, om met Jones te praten over de overdracht van 400.000 pond, was te volgen op de kaart.

De rechter had over de telecompresentatie een vraag aan Jesse: Het is een redelijk hard gegeven dat uw toestel wordt uitgepeild rondom de plaats delict en dat de gegevens in een computer worden gevonden die aan u te linken valt. ( Er was een aantekening met het nummer van Jesse's telefoon en zijn naam erbij op de computer van Francis K. gevonden)
Jesse: U zou zich kunnen afvragen hoe dat in die computer terecht is gekomen.
Rechter: Daar zou u beter over kunnen verklaren.
Jesse: Ik beroep mij op mijn zwijgrecht.
Later zullen we horen hoe de telecomgegevens geïnterpreteerd worden.
Donderdag 18 Februari gaat het proces verder.

Door Bondtehond