Fred Ros en Jesse Remmers waren vandaag de enige twee verdachten die aanwezig waren in de bunker te Osdorp. Het was vandaag wel weer eens ouderwets druk op de tribune. Een delegatie rechtenstudenten, afkomstig van drie universiteiten, volgden de verrichtingen in de rechtszaal met grote belangstelling. Ook waren er weer familieleden en kennissen van de twee verdachten aanwezig en hoorden deze wat de rechtbank te vertellen had mbt artikel 140, deelneming aan een criminele organisatie. En natuurlijk vele beroepsmatig bij het proces betrokkenen. Rechtbankvoorzitter Lauwaars nam vandaag het voorhouden voor zijn rekening. Lauwaars: We houden voor wat door ons van belang wordt geacht. Het betekent echter niet dat het bij voorbaat zo is als we iets over een cliënt zeggen, maar we gaan niet iedere keer zeggen, zo mogelijk, zou kunnen, volgens, wat wordt beweerd, etc etc. Laat dat bij voorbaat duidelijk zijn. Dus we hoeven daar niet telkens weer dit soort kanttekeningen bij te zetten. De criminele organisatie behelst het plegen van liquidaties en drugshandel in structurele samenwerkingsverbanden.


Wat volgde was de rolverdeling.
Lauwaars: Dino Soerel en Ali Akgün worden gezien als de zelfstandige opdrachtgevers.
Jesse Remmers en Fred Ros worden gezien als degenen die de makelaars-handelingen verrichten.
Daaronder is er de groep uitvoerders die werden begeleid door hen.
Sjaak Burger wordt gezien als wapenhandelaar en leverde bij de liquidaties gebruikte wapens.

De top neemt het initiatief. Deze kan desgewenst opdrachten uitvoeren in het milieu. In 2000 zijn er al gesprekken getapt waaruit dit bleek. In dat jaar is er een getapt gesprek tussen Remmers en Akgün. Jesse Remmers leert Akgün in het jaar 2004 kennen. Remmers en Ros zijn kennelijk zo op elkaar ingewerkt dat de werkzaamheden tijdens detenties gewoon doorgang vinden. Men trof maatregelen. Er is gesproken in versluierd taalgebruik. Personen werden met cijfers of codes aangeduid. Er was een onderlinge verzorging. Dat betrof bv het verzorgen van de vrouwen, de auto's en woonruimte.

Peter La Serpe, Alex de Boer, maar ook een aantal anderen hebben verklaringen afgelegd over de liquidatieopdrachten, de structuur en de professionaliteit van de organisatie. Over de liquidatieopdrachten: Remmers en Ros hebben een lijst aangenomen. Deze lijst kwam van Soerel en Akgün.

Lauwaars las vervolgens de opdrachten in min of meer chronologische volgorde op met daarbij telkens hetgeen getuigen hadden verklaard. Wat volgt is een greep uit deze opdrachten en de afgelegde verklaringen op een tijdlijn. Het komt wellicht wat onduidelijk over, echter in de rechtszaal ging het ook zo. Het werd in rap tempo opgelezen door voorzitter Lauwaars en ik moet zeggen dat zelfs al volg je het proces vanaf het begin, dan nog was het moeilijk die volgorde precies te volgen. Maar goed. Wat volgt is dan ook een samenvatting.

Na een overval waarbij is geschoten op de politie kwam Jesse Remmers in het Wolvenplein te zitten samen met La Serpe. Daar leerden de twee elkaar kennen. Kort na zijn vrijlating zegt Jesse tegen La Serpe dat hij Cor van Hout 'mag doen' voor 500.000 gulden. Gerrie Bethlehem wordt verantwoordelijk gehouden voor een mislukte drugsdeal van 369 kilo en moest daarom dood. Volgens La Serpe had Jesse over deze liquidatie gezegd dat hij 'er wel een stuk of 17 in moest schieten omdat hij maar bleef komen'....

Arnold Pels was daarna aan de beurt geweest. Na Pels was de liquidatie op Cor van Hout. Deze zou zijn uitgevoerd door Fred Ros en Sjaak Burger. La Serpe had Jesse Remmers meteen herkend van compositie-tekeningen. Jesse had een pak aan gehad bij deze liquidatie. La Serpe: Jesse trekt vaker een pak aan bij het liquideren. De gebruikte helmen werden gekocht ivm voorbereidingen voor van Hout. Het was volgens La Serpe duidelijk dat Jesse doelde op Cor van Hout. Francis K. zegt dat Fred Ros in de bajes liep rond te bazuinen dat hij Cor van Hout had gedaan. Sjaak Burger zou de schutter zijn geweest bij van Hout.

Op dat moment waren Remmers en Burger close. Burger was degene die achter de wapens in Vinkeveen zat. Ros geeft opdracht aan George van Dijk Piet Schneider te liquideren. Dat ging over 6 ton. George weigert. Daar onstaat een conflict over. George van Dijk zou daarna een belastende verklaring hebben afgelegd over Greg Remmers en Fred Ros. Hij belandt ook op een lijst.

De opdracht om August Adjoeba te liquideren wordt verstrekt in Leiderdorp, in het Pannekoekenhuis. Ali regelt onderdak in Motel Akersloot voor de voortvluchtige Jesse. De manager daar is een vriend van Akgün. Na zijn vrijlating verteld Jesse over een lijst die door Jesse en Fred Ros is aangenomen. Ali geeft bij restaurant Ping aan dat Nedim ImaÇ dood moest.

La Serpe maakt in 2005 kennis met Sjaak Burger. Burger was een stabiele en betrouwbare wapenhandelaar. La Serpe: Met Sjaak Burger gesproken over een Semptex-bom die hij zou maken. Daar zijn spullen voor gehaald bij de houthandel. Deze bom zou onder de auto van Imac geplaatst worden en tot ontploffing gebracht worden met een GSM. Daar is toen nog over gelachen omdat hij ook af kon gaan als een ander een berichtje stuurde. In de Residence in Hilversum heeft La Serpe Jesse en Sjaak Burger tegen elkaar op horen bieden over het aantal door hen gepleegde liquidaties. Hij hoorde Sjaak zeggen dat hij op zijn 16e de eerste al deed.

Jesse en La Serpe zijn bij Atilla Önder's huis geweest, maar deze was steeds niet thuis. Op een gegeven moment regelde Gwenette Martha dat hij Atilla Önder zou tonen in de Heinekenhoek. Er zijn voorbereidingen geweest bij Imaç z'n flat in Osdorp. Burger had een scooter geregeld. Die wist best waar deze voor was. 7 November 2005 wordt 130.000 euro uitbetaald voor de liquidatie op Kees Houtman, Jesse 65.000 en La Serpe 65.000. Er was een Ali-lijst en een Dino-lijst. Ali Akgün, Dino Soerel en Dick Vrij horen tot de Hidder-clan. Koos Reuvers, Atilla Önder en Nedim Imaç stonden op een van die lijsten.

Alex de Boer vertelde dat Fred Ros eens 2 ton had ontvangen van 'de commissaris'. De commissaris was de hoogste man in het milieu. Die had gezegd: 'Hier heb je 2 ton want je doet het goed.' Ros heeft eens een BMW X5 hebben geregeld voor Lydia v.d. H. Ros was trots geweest daarover, omdat dit voor 'de commissaris' geweest zou zijn. Als hij zijn mond zou houden, zou alles voor hem geregeld worden. Fred had zoveel nummers dat hij wel 7 telefoons had. De Boer voelde zich in de gevangenis zelfs niet veilig omdat daar ook iemand uit de organisatie zat. Ros had gezegd: Als ik je het pand van van der Bijl laat zien, is er geen weg terug meer. Hij zou er wel een miljoen voor over hebben om 'de losse eindjes weg te werken'.

Fred had verteld dat hij alles van Greg Remmers heeft geleerd. Greg, Jesse en Fred trokken een tijd op met z'n drieën. Ze hadden eens een advertentie in de krant geplaatst met de tekst: 'Fred, Greg en Jesse Remmers wensen 'bijna' iedereen een gelukkig nieuwjaar.' Jesse betekent een hoop voor Fred. Hij heeft een gezegd dat Jesse zijn stiefbroertje was.

Arjen Kaale jr. heeft een verklaring ingetrokken omdat  hij die onder invloed van drank en drugs zou hebben afgelegd. Desondanks las Lauwaars passages voor uit deze verklaring: 'Ik stond op de lijst. Ik heb naast Sjaak Burger gezeten 7 maanden. Dat was een ADHD-figuur, een junk. Ik zag bij een tankstation in Badhoevedorp een kofferbak vol wapens. Zo'n raketwerper was daarbij op drie poten. Cor (van Hout) leefde toen nog. Ik vond Ali een aardige gozer. Heb Ali ook met Dino gezien. Later trekt Arjen Kaale jr. deze verklaring in en zegt dat hij nooit heeft gezegd dat Sjaak Burger bij liquidaties is betrokken. Ariën Kaale sr. heeft eens gezegd: Dino is ondergedoken bij een contact in Ierland, dat contact heeft ie overgehouden aan wapenleveranties aan de IRA.

Fred Ros, Greg, Jesse en Reggy Remmers zouden in de Powerzone een ontmoeting hebben gehad waar Greg zei George van Dijk niet meer te kunnen gebruiken voor incassowerk. Ros zei, ik regel wel een vervanger. Ros heeft meer reikwijdte dan je denkt. Hij heeft potenties een hele grote te worden.
Francis K. verklaarde dat ze Jesse wel eens met een pistool heeft gezien, maar de laatste tijd deed ie dat niet meer omdat hij vaak staande werd gehouden. Hij praatte vaak in codetaal en er werd alleen vanuit internetcafe's ge-e-maild. Jesse had een synchronisatielijst in de computer van Francis staan. Volgens haar waren Jesse en La Serpe ook bang dat er wat met hen zou gebeuren. Ze hielden daarom zo veel mogelijk afstand op de weg.

Advocaat Mr. Nico Meijering onderbrak voorzitter Lauwaars even voor een opmerking. Ene Hr. Mare zou iets hebben gezegd over zijn cliënt Ali Akgün.
Meijering: We hebben gehoord dat Dhr. Mare een verklaring heeft afgelegd. Hem is een foto van mijn cliënt getoond. Mijn cliënt zou bij Moppie Rasnabe geweest zijn en 5 minuten binnen zijn geweest. Mijn cliënt is kort daarover: De grootst mogelijke onzin! Hij is nooit bij Moppie geweest. Cliënt zou Holleeder kennen. Hij kent Holleeder niet. Verder dan zien en eens een rondje hebben meegenomen, maar verder niet.
Lauwaars vond dit een geschikt moment om de dag hierbij af te sluiten. Hij kondigde aan dat er morgen wordt verdergegaan over de professionaliteit van de organisatie. Dat duurt een paar uur. Om 11:00 komt La Serpe aan het woord.

Morgen verder dus.

Door Bondtehond