donderdag 7 juni 2012

'Enkele dagen geleden is door het OM de invrijheidstelling van La Serpe gelast'

Kroongetuige Peter La Serpe is vrij man, dat zal u vast niet ontgaan zijn. Vanmorgen vroeg officier van justitie Mr. Betty Wind in verband daarmee even het woord aan de Passage-rechtbank in de bunker. Het openbaar ministerie wilde graag een mededeling doen, zo zei Mr.Wind. De officier veronschuldigde zich allereerst tegenover Mr. Stijn Franken en zijn cliënt Pinny Song. Hoewel men van plan was pas ná het pleidooi van Mr. Stijn Franken wat te zeggen, had het OM besloten nu reeds deze mededeling te doen over de vrijlating van La Serpe. Ze begreep wel dat de raadsman graag wilde beginnen aan zijn pleidooi.


Dat er in de media allerlei berichten opduiken, oa in NRC en bij NOS Journaal, had het OM doen besluiten al vóór het pleidooi van Franken met deze mededeling te komen. Dat er niet eerder mededelingen zijn gedaan hierover door het OM was vooral uit veiligheidsoverwegingen. De beslissing tot invrijheidstelling is mede op verzoek van de raadsman van La Serpe genomen. Ik zal de mededeling hier integraal publiceren.

Lees hier de mededeling van het openbaar ministerie

De advocaten van La Serpe Mrs. Jan Peter van Schaik (strafrecht) en Richard Korver (civielrecht) staan op de achterste benen om hun ongenoegen te laten blijken in de media, en Mr. Korver zou al aangifte hebben gedaan (de zoveelste ?) bij de Rijksrecherche wegens schending van het ambtsgeheim. (tegen wie?) Dit na de publicatie in NRC-next donderdag over de vrijlating.

Een NRC journalist zou deze week gebeld hebben met advocaat Mr. Jan Peter van Schaik en de advocaat hebben medegedeeld dat hij uit 'opsporingskringen' gehoord zou hebben dat La Serpe inmiddeld al was vrijgelaten.

Ik stelde me vanmorgen voor dat het ongeveer zo kan zijn gegaan:
De NRC-journalist belde met de advocaat van La Serpe en vertelde dat hij had gehoord dat La Serpe al was vrijgelaten. De advocaat zei daarop wellicht: Maar van wie weet u dat dan? Dat wil ik wel heel graag weten, want dat mag helemaal nog niet bekend zijn. De journalist zei: 'Dat wist ik ook nog niet, maar nu wel'... Hij hing op en begon aan zijn artikel.

Met bluf kom je soms een heel eind... Het was toch een vrij algemeen bekend gegeven dat La Serpe hoogstwaarschijnlijk 1 juni vrij zou komen? Soms heb je alleen bevestiging nodig... 

Zou maar zo kunnen...

(Binnenkort een verslag over het pleidooi van Mr. Stijn Franken inzake zaaksdossier 'Opa' voor zijn cliënt Pinny Song.)

Bondtehond