zaterdag 19 januari 2013

Bezoekers misdaadsite Camilleri op de korrel bij politie inzake dubbele liquidatie

Wederom blijkt dat de politie de bekende misdaadsites nauwlettend in de gaten houdt en meeleest wat er zoal aan commentaar geleverd wordt onder artikelen door willekeurige bezoekers van deze steeds populairder wordende groep websites die zich voornamelijk richten op de (veelal zwaardere georganiseerde) misdaad in Nederland. Na Crimesite is nu ook Camilleri aan de beurt en viel er deze week een heuse 'Vordering verstrekking identificerende gegevens' op de deurmat bij de registrar van Camilleri, te weten Mijndomein / Metaregistrar. En ook Camilleri zal niet zonder slag of stoot vertrouwelijk geachte gegevens beschikbaar stellen aan de politie.


Meteen werpt zich al een vraag op: Waarom richt het TGO (Team Grootschalig Onderzoek) zich niet rechtstreeks tot de redactie van deze misdaadsite? Is de reden dat men bij voorbaat al denkt, en daar kunnen ze wel eens gelijk in hebben, dat de Camilleri-redactie nou niet 1,2,3 bereid is daar meteen gehoor aan te geven? Je wilt als objectieve misdaadnieuws-website immers niet als verlengstuk van justitie bekend komen te staan. Maar buiten dat, het lijkt mij sowieso niet erg slim van de speurneuzen om een interessant bronnetje, die je anders niet zo gauw voorhanden zou hebben, reeds te dempen voor men de verkregen (mogelijk waardevolle) informatie eerst op andere wijze probeert uit te rechercheren.

Door te laten blijken dat deze comments nauwlettend gevolgd worden, die overigens vaak voor een groot deel bestaan uit speculaties en stoere coffeeshop- of kroegverhaaltjes, aangevuld met hier en daar een plausibel en serieus klinkend stukje informatie, zullen de bewuste reageerders voortaan wellicht minder geneigd zijn het achterste van hun tong te laten zien op een openbaar forum. En dat is jammer, veel meer kan ik er niet van vinden.

Ook voor journalisten zijn reacties onder nieuws-artikelen namelijk soms bruikbaar. Het kan wel eens leiden tot interessante onderzoekjes, en ook deze journalisten hebben vaak geen toegang tot deze IP-nummers. Achtergelaten emailadressen zijn in 9 van de 10 gevallen gewoon vals, weet ik uit ervaring. Emailadressen als mocrogangsters @ west.nl, kaaskop @ web.nl, thedevilon @ coke.nl en mother @ fokker.nl kom je regelmatig tegen...tja... wat moet je daar nu verder nog aan toevoegen?

Camilleri-redactie schrijft: 'De vordering (13EBETSU/ 2012332178 ) op grond artikel 126nc van het Wetboek van Strafvordering, is overduidelijk: de politie wil de IP en eventuele mail gegevens van bezoekers. Vanzelfsprekend heeft de redactie van Camilleri deze vordering ter beoordeling gelegd bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en haar huisadvocaat mr. Yehudi Moszkowicz. Aansluitend op de principes van het voltallige Camilleri team is het advies van hen geen gehoor te geven aan deze vordering. Camilleri is een nieuwssite over criminaliteit en de redactieleden zijn vrijwel allemaal aangesloten bij de NVJ. Bronbescherming hoort bij de journalistiek. Mijn domein / Metaregistrar heeft geen toegang tot IP gegevens van de bezoekers en lijkt ons sowieso het verkeerde loket om aan te schrijven. De heren van het Team Grootschalig Onderzoek kunnen desgewenst terzake contact met Mr. Yehudi Moszkowicz opnemen voor een eventuele nadere uitleg. Camilleri geeft geen informatie aan politie. Alleen op last van een bevoegde rechter zullen wij dit overwegen'.

Het blijft een interessant vraagstuk of politie/justitie op deze wijze onderzoek zou moeten (en mogen) verrichten. Zou men niet beter stilletjes mee kunnen blijven lezen wat stemmen van de straat ons te vertellen hebben? Want één ding zullen de meeste redacties het wellicht met me eens zijn, en dat is dat jonge en oude, goede en slechte, serieuze of asociale crimewatchers uit alle lagen van de multiculturele Nederlandse samenleving er soms kennelijk behoefte aan hebben hun mening te geven of wat anders met anderen te delen en dat moet je niet willen onderwerpen aan allerlei wettelijke dwangmaatregeltjes die hoogstwaarschijnlijk maar op één manier uitgelegd worden en dat is dat de vrijheid van meningsuiting en/of debat, zeker op serieuze journalistieke websites als Camilleri.nl, Crimesite.nl, Misdaadjournalist.nl, Bondtehond.nl of  Dutchprisons.nl hier op den duur ernstig mee zal worden ingeperkt. En dat zou je toch eigenlijk niet moeten willen met z'n allen.

Mischien moest de plisie zelf eens een website openen met mogelijkheid tot reaguren? Weet men meteen hoeveel werk dat met zich meebrengt en hou je de opsporing vooral onder eigen pet...

Deze hele kwestie zal ongetwijfeld een (mogelijk juridisch) staartje krijgen.

Wordt dus vervolgd....

Bondtehond