zaterdag 28 augustus 2010

Dino Soerel gearresteerd in appartement aan de Rozengracht te Amsterdam

Vermeend onderwereldkopstuk Dino Soerel, door Willem Endstra genoemd als 'Koning van de onderwereld' en handlanger van Willem Holleeder, is gisteravond om 21:10 gearresteerd in een appartement aan de Rozengracht, hoek Lijnbaansgracht. Een zwaar bewapend arrestatieteam deed een inval waarbij rookgranaten werden ingezet en drie keer werd geschoten. Ook vloog er constant een politie-helikopter boven het appartement tijdens de inval.Zoals gewoonlijk was AT5-foto/video-journalist Frank Buis ter plaatse en schoot de volgende beelden (Copyrights Frank Buis - Met dank aan B101)De Nationale Recherche heeft zich enkele weken intensief beziggehouden met het onderzoek voor men tot actie overging. Het onderzoek kwam voort uit een tip die enige tijd geleden bij de politie is binnengekomen en na analyse zeer betrouwbaar bleek te zijn, aldus Jan Boersma, chef opsporing van de Nationale Recherche. Het pand waar Soerel zich zou bevinden is vervolgens onder observatie gesteld.

De bovenetages waren volgens Boersma echt ingericht als schuilplaats. Dino Soerel (49) had de vierde en vijfde verdieping van het pand in gebruik, waarbij op de vijfde een zolderkamertje in gebruik was als fitnessruimte. De zolder heeft een toegangsdeur tot een dakterras, dat weer in verbinding staat met daken van omliggende panden. Op deze manier kon er eventueel over het dak gevlucht worden.De grondig voorbereidde arrestatie is overigens zonder problemen verlopen. Toen het zwaarbewapende arrestatieteam de woning binnenviel, gaf Soerel zich direct over. De politie arresteerde twee mogelijke handlangers. Een van de arrestaties vond op straat plaats.

In de woning zijn geen wapens gevonden. De politie vond wel meerdere valse paspoorten met de foto van Soerel. Verder werd vermommingsmateriaal gevonden, waaronder een grote hoeveelheid brillen. De politie neemt aan dat Soerel vermomd met hoed en zonnebril het pand verliet.Dino Soerel wordt niet vastgehouden op een politiebureau, maar op een geheime locatie, aldus Soerel's advocate Mr. Bénédicte Ficq. De basis voor zijn arrestatie is het bevel tot gevangenneming dat de rechtbank Haarlem heeft afgegeven in het kader van de drugszaak "Zuil", waarin Soerel is veroordeeld tot 8 jaar cel. In die zaak hebben zowel de advocaat van Soerel als het Openbaar Ministerie hoger beroep aangetekend.

UPDATE:
Ficq heeft Soerel zaterdag samen met haar kantoorgenoot Nico Meijering langdurig gesproken. Over de inhoud van dit gesprek wenste zij geen mededelingen te doen.
Het is vooralsnog onduidelijk welke status Soerel heeft of zal krijgen in het grootscheepse liquidatieonderzoek Passage, dat momenteel in Amsterdam onder de rechter is. ''Soerel is niet offcieel verdachte in die zaak'', aldus Ficq. ''Dat is mij niet bekendgemaakt.''

Gaan we Dino Soerel binnenkort ook zien in de rechtszaal van de Bunker tijdens het grote liquidatieproces? En welke gevolgen zal de arrestatie hebben voor de verdere verloop van het Passage-proces? U kunt het allemaal volgen op deze website:

'Bondtehond bij het Liquidatieproces'.


Bondtehond