De media-explosie na het artikel van John van de Heuvel in de Telegraaf met John Mieremet was de doodsteek voor het bedrijf geweest van Willem Endstra.
"Wim was duidelijk in paniek, zo had ik hem nog nooit gezien", zei Holleeder. Met het overzetten van de bedrijven op de wallen was snelheid geboden. Waarom was dat?, vroeg een vrouwelijke Rechter. Marcel Katee was vandaag veel aan het woord en antwoordde op haar vragen.


"De snelheid was door het artikel in de Telegraaf. Dat artikel zorgde voor grote commotie. Endstra wilde z.s.m van die hallen af. De hallen waren slecht voor zijn imago en wilde daarom afbouwen. Al voor het artikel wilde Endstra van de bedrijven af. Hij wilde 'knap' Onroerend-goed in zijn portefuille. Daarom was snelheid geboden met het veranderen van namen."

Wim Endstra had Marcel gevraagd de bedrijven over te nemen. Hij wilde niet wachten op een overname-financiering en daarom had Endstra gezegd:
"Die financiering hoeft niet, die 10 Miljoen leen ik je."
Maar waarom moest het nou zo ontzettend snel?
"Endstra was ontzettend bang voor nieuwe artikelen, die hallen moesten uit de structuur." Maar waarom werdt de prijs zo ontzettend gedrukt?
Katee zuchte: "Endstra wilde echt van die panden af, al was het gratis, zei hij eens"
Rechter: "Dacht u van, nu druk ik de prijs flink?"
Marcel Katee reageerde nu duidelijk geïrriteerd en zei:
"Dat vind ik een beetje flauw, ik werk al vanaf '83 bij die Hallen."

De vrouwelijke Rechter las wat quotes voor uit de Endstra-tapes:
"We moeten verkopen die hallen, Katee moest de prijs uitrekenen. Iemand uit Den-Haag bood 7 of 8 miljoen meer, maar ze moesten naar Holleeder. Weet je wat, ik geef ze wel aan de politie"

Hier had Hein Jan Kuijpers wel wat tegen in te brengen:
"Dhr Endstra zegt in één alinea wel drie verschillende dingen"
Die hallen zijn onverkoopbaar vanwege de hoge protectiegelden, die hallen zijn alijd al van Holleeder geweest en 'pak ze maar af !'
Maw, die Endstra-tapes hangen van tegenstrijdigheden aan elkaar.

Er werd verder veel tijd besteedt aan de financiële afwikkeling van de deal met Marcel Katee. Echt een vinger kreeg de Rechter er niet achter. Het meeste bleek wel verklaarbaar door de huidige Gokhallen-eigenaar.

De aandacht ging tussendoor ook naar Holleeder. De secretaresses van Endstra en Moszkowicz hadden hier en daar ook een duit in het zakje gedaan.

Lydia de Wit van Bram zei "Ja ik ben bang voor Holleeder, het is de sfeer die om hem heenhangt, hij heeft overal mensen."
Daar antwoordde Holleeder olijk op: "Ze heeft nog wel Surinaams voor me gekookt, dus ze heeft echt geen aanleiding om bang voor me te zijn." Er klonk gelach.

En toen Holleeder zoals wel vaker bij Bram Moszkowicz op kantoor kwam klagen als er weer wat over hem in de krant stond, had Bram gesegt:
"Jongen, morgen zit de rotte vis er weer in" en weer klonk een lachsalvo.

Over de tragische dood van Bram Zeegers was tijdens de Bunker-zitting weinig te bespeuren. Buiten de zaal werd er wel over gepraat.

Door Bondtehond