donderdag 11 november 2010

Achter tralies - De rauwe werkelijkheid van het echte gevangenisleven


‘Voor buitenstaanders is het leven in de gevangenis te bizar voor woorden.’

Hoe is het om in de gevangenis te zitten? Hoe gaat het er werkelijk aan toe? Wie er nog nooit gezeten heeft, kan zich daar nauwelijks een voorstelling van maken. Het boek Achter Tralies van onderzoeksjournalist Bert Voskuil, dat op 8 november verscheen, geeft een onthullende inkijk in deze bizarre en keiharde wereld. ‘Er geldt hier maar een wet en dat is het recht van de sterkste.Journalist Bert Voskuil bezocht een groot aantal zware gevangenissen in Nederland. Daar sprak hij met tientallen langgestraften. Voskuil tekende verhalen op over de vechtpartijen, het gokken, het binnensmokkelen van drugs, de onderlinge dealtjes, de pikorde en de jacht op pedofielen – dikwijls aangemoedigd door de bewaarders. ‘Kinderverkrachters worden geslagen, bespuugd, uitgescholden, ontweken, getreiterd, bedreigd en geschopt. Elke dag en bij elke gelegenheid.’ Ook onthulde hij de geheimen over ernstige fouten bij de medische dienst, die zelfs mensenlevens kostten.

Achter tralies beschrijft de essentie van een gevangenisstraf. Want ‘achter tralies’ bevindt zich een cel waar het gevecht met de schuld en de eenzaamheid plaatsvindt. De gevangenen zijn opmerkelijk openhartig richting Voskuil en vertellen over hun leven, hun ervaringen, hun gevoelens en behoeften en hun onderlinge verhoudingen met de bewaarders. ‘Vooral de jongere bewaarders zijn corrupt. Niemand mag het weten.’

Auteur:
Bert Voskuil is een true-crime onderzoeksjournalist met een lange staat van dienst. Hij schreef o.a. spraakmakende en onthullende reportages voor Nieuwe Revu en werkte mee aan het programma van Peter R. de Vries. Voskuil is een veelgevraagd spreker in het lezingencircuit. Zijn boek Achter tralies is al jarenlang het meest uitgeleende gevangenisboek. Deze volledig geactualiseerde editie verschijnt 8 november en is true crime tot op het bot.

Koen Voskuil, de zoon van de auteur en tevens misdaadjournalist, schreef op verzoek van zijn vader een exclusief voorwoord over zijn eigen gevangeniservaringen. Hij moest enkele weken zitten nadat hij voor de rechter weigerde zijn bronnen prijs te geven in de strafzaak tegen topcrimineel Mink K. Hij ervoer aan den lijve dat wat zijn vader Bert schrijft de absolute realiteit is.

Bert Voskuil

Boekgegevens:
Achter Tralies – Bert Voskuil.
Paperback, 272 pagina’s
ISBN 97890 8975 1355
prijs: € 17,95


Extra : Met een voorwoord door Koen Voskuil.

BESTELLEN?   (Klik op de banner aan rechterzijde)

Vanaf 8 november 2010 in de boekhandel verkrijgbaar.


'Een aanrader !'

Bondtehond

Kijken in de Ziel: Strafpleiters II

Deel II - De verdachte
Topadvocaten als Gerard Spong, Wim Anker, Bram Moszkowicz, Bénédicte Ficq, Inez Weski, Stijn Franken, Geert Jan Knoops, Theo Hiddema, Cees Korvinus, Lucy Oldenburg en Peter Plasman praten over hun vak en over zichzelf. In deel 2 praten zij over de verdachte.

Uitgezonden door NTR op Woensdag 10 November 2010 - 22:55

Deel I : Op Zitting

Bondtehond