dinsdag 16 maart 2010

'Ik hoor u voor het eerst zeggen dat u mijnheer La Serpe nu wel kunt volgen'

De advocaat van Peter La Serpe, Mr. Jan Peter van Schaik, benadrukte gisteren dat zijn cliënt in een noodtoestand zit. En dat La Serpe beseft dat hetgeen hij nu doet, dus niet langer meer zwijgen, van grote invloed kan zijn op het verdere verloop van zijn samenwerking met justitie. Dat zij zo, maar zijn cliënt kan niet langer meer zwijgen. Hij is van mening dat zijn rechten op grove wijze zijn geschonden. Dit zou moeten leiden tot niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie. Nimmer heeft de kroongetuige toestemming gegeven de geheimhoudersinformatie te mogen gebruiken voor andere doeleinden. Het beluisteren van de geheimhoudersgesprekken zou niet van strafrechtelijke aard zijn. Het TGB (Team Getuige Bescherming) heeft bevestigd dat telefoongesprekken zijn afgeluisterd. Dat zou een van de voorwaarden zijn voor het TGB-traject. Nu echter zijn gesprekken in een andere vorm ook bij het OM terecht gekomen. La Serpe, alsook zijn raadslieden zijn daarvan nimmer op de hoogte gesteld. Dit had Mr. van Schaik begrepen van de ene raadsman van de 5 die als enige een telefoon heeft ontvangen van het TGB. Afluisteren moet dus onmiddelijk worden gestaakt. Opnemen, afluisteren, overdragen, wordt op geen enkele wijze ondersteund, aldus de reactie van de raadsman.


Gisteren las u hier al dat Peter La Serpe het helemaal gehad heeft met het OM en TGB. Het verhaal kent u dus nu wel. De 4 verklaringen die door hem werden voorgelezen stonden bol van de quotes. Deze hoorden we in een toon die we niet voor het eerst hoorden, maar wel dat dit tegen het OM en TGB was gericht. Dat dit twee onafhankelijke trajecten zijn, gelooft La Serpe absoluut niet meer. Over hoe zijn positie er na zijn detentie uit zal zien, heeft ie al evenmin vertrouwen in. Hij zou ook op geen enkele wijze zijn geïnformeerd hoe die eruit zou gaan zien. En na afloop, als de tijd erop zit? Is er electronisch huisarrest? Hoe ziet de resocialisatie eruit? Hij zit nu 20 uur per dag geheel geïsoleerd op cel. Contacten heeft ie niet. Het komt volgens Mr. van Schaik op zijn cliënt over of de geboden strafkorting teniet wordt gedaan door de zwaarte van zijn detentie. Ook over zijn strafblad is hij blijkbaar ontevreden. Hij dacht dat deze geschoond zou worden, maar in 2009 heeft hij bericht gehad dat zijn strafblad niet wordt gewist. Hij krijgt vervalste geboortebewijzen, dus in principe is hij al meteen strafbaar als hij deze zou gebruikten. Nee, er was niet veel waar Peter La Serpe wel tevreden over is. Hij voelt zich bedrogen en opzettelijk misleidt. Hier volgen wat van zijn uitspraken.

Verdere quotes van La Serpe:
- Ik ben in de hoek gezet.
- Ik heb moeten buigen of barsten.
- De OM-deal is daarmee onrechtmatig geworden.
- De wanprestatie van het TGB.
- Het passage-onderzoek is besmet.
- Het is bijna lachwekkend om te zien hoe het OM zich in bochten wringt.
- Het bleek gebakken lucht te zijn.
- Ze hebben me glashard en schaamteloos voorgelogen.
- Ik ben bereid alles op tafel te leggen.
- Er is geen enkel rechtsgeldig document om geheimhouderinformatie te gebruiken.
- Tot vandaag heb ik als een jongleur het proces overeind proberen te houden.
- Er is vals gespeeld met hoofdletters.
- 'As fruits of the poisoned tree'.
- Ik zal verschillende geheime prijs moeten geven.
- Ik wil mijn leven daarvoor in de waagschaal stellen.
- Ze rekent erop dat de kroongetuige een gijzelaar wordt van zichzelf.
- Ik voel me compleet in de maling genomen.
- Als beloning ben in bedrogen door de staat.
- Ik speel niet meer mee met dit toneel.
- Het mes snijdt nu aan twee kanten.
- Ik geloof niet meer in de goede afloop.
- Ze willen zo goedkoop mogelijk van me afkomen.

De onderste steen moet boven komen, als het La Serpe betreft. Daarvoor wil hij een rij getuigen op laten roepen. Mr. van Schaik las de lijst voor:
- Peter La serpe
- Mr. W. Boonstra - voormalig advocaat
- Mr.van der Bel - voormalig hoofd TGB.
- Dhr. Verwiel - huidige hoofd TGB.
- Mr. Hans Speijdel - eerdere advocaat.
- Team medewerkers TGB. (over het ontstaan van de deal en hun standpunt inzake misleiding en bedrog)
- Dhr Sander de Haas. CIE-officier.
- Peter van de Brenk - Teamleider CIE.
- Officier van justitie Betty Wind
- Angelo Diaz en John van der Heuvel. (over de werkwijze van het OM)

Hiernaast verzocht Mr. van Schaik de voorlopige hechtenis op te heffen, dan wel te schorsen.

Het OM wilde wel alvast een reactie geven. Deze kon kort zijn volgens officier van justitie Betty Wind: Duidelijk is dat La Serpe ontevreden is. We betreuren dat ten zeerste. We gaan er vanuit dat elke zijde 2 kanten heeft. We betreuren dat hij in zulke scherpe bewoordingen kritiek heeft geuit op personen van het TGB. Deze kunnen niet reageren. We gaan er vanuit dat de overeenkomst rechtmatig is. Bedrog is geen sprake van. Misleiding ook niet. We zijn ook beperkt om te kunnen reageren. Wij hebben afspraken met het TGB. Hij heeft nu een probleem en legt dat op het bordje van uw rechtbank, waar het niet thuis hoort. Daar is het niet het juiste forum voor. We hebben meer tijd nodig om te reageren. Hoe lang wil ik eerst met mijn collega's bespreken.

Hierna kregen nog enkele advocaten gelegenheid tot een reactie.
Mr. Sander Jansen: Zou u willen terugkomen op hetgeen in Juni ter sprake is gekomen? Er zou 1 miljoen zijn toegezegd. Nu hoor ik dat er verregaande toezeggingen zijn gedaan.
Mr. Nico Meijering: Ik zou namens Akgün en Burger willen aansluiten op de onderzoekswensen van La Serpe. Ik volg het wel als La Serpe zegt dat voor hem betreft er maar 1 deal is. Ik sluit mij niet aan bij wat het OM zegt, dat het niet op uw bord thuishoort. Me dunkt dat het dat wel hoort.
Lauwaars merkte glimlachend op: Ik hoor u voor het eerst zeggen dat u mijnheer La Serpe nu wel kunt volgen....
Mr. Jan Hein Kuijpers: Alles moet in het werk gesteld worden. Het naadje van de kous wil ik weten.

De NOS, RTL en andere media waren aanwezg met camera's. RTL had wel wat vragen voor Mr. Nico Meijering. De raadsman weigert echter de champagne al uit de kast te pakken. Hij sprak wel van 'een smeerboel' die je aan kunt zien komen. De waarheid lijkt nu boven tafel te komen. De TGB-deal kun je niet los zien van de OM-deal. Meijering: In de wet staat: Dat mag niet! Hij heeft gezegd dat er een fonds is opgericht. Dat hij een ton krijgt steeds om zijn veiligheid te garanderen. Je kunt hem niet steeds een ton geven. Dat mag niet!
RTL: Of de raadsman het zelf als een bom ziet?
Meijering: Het kan inderdaad een bom leggen. Maar ik zie het nog niet gebeuren. Ik kan niet zeggen dat het in de ene zaak wel gebeurt en in de andere niet. Ik heb wel afgeleerd om over bom te praten.....

Dinsdag 23 Maart reageert het OM uitgebreider op de verklaringen van Peter La Serpe.

Door Bondtehond