vrijdag 5 oktober 2007

'Kunnen we Klaas niet effe afluisteren?'

Wat weet u van balletje balletje?, vroeg de Rechter aan Willem Holleeder, toen er zijdelings even over Maruf 'Paja'Mrzic werd gesproken. "Wat ik ervan weet? Nou, dat je gewoon je geld in je zak moet houden en wegwezen", klonk het antwoord met een lacherige ondertoon. Op de tribune was iedereen het er mee eens dat het grappig klonk want er werd weer hard om gelachen. "Het is jammer dat ie er niet is, anders kon ie het effe voordoen." vervolgde Holleeder in plat Amsterdams.


Er werd maar niet verder op ingegaan. Wel op waarom Willem zo vaak met Endstra meeging naar zakelijke relaties ? "Nou dat was gewoon gezellig, vriendschappelijk. Ik zag het ook als een leerschool, die vastgoed." Kort daarop gaf Rechtbankvoorzitter mr. Rino Verpalen aan dat de zitting even geschorst zou worden. De tribune stroomde leeg en al het aanwezige pers- en tv-volk ging weer even naar de perskamer voor een welverdiende onderbreking van de zitting.

Na de pauze was de beurt aan Vincent Heus, de technische man van Endstra, niet van Holleeder, volgens hemzelf. De eerste opdracht kreeg Vincent van Willem Endstra toen diens blauwe Porsche was gejat voor de deur aan de Diepenbrockstraat waar hij woonde. De videocamera was stuk geweest en had daarom geen beelden van de diefstal geschoten.

De opname-apparatuur werd vervangen en verplaatst naar de kelder, de camera's waren nog goed. "Vrijwel alles was stuk daar, zei Vincent, de garagedeur en de sauna werden gerepareerd maar ook werden er sleuven gefreest ivm leidingen voor de nieuwe keuken die zou worden geplaatst." Later werden in het kantoor aan de Apollolaan de opnameapparatuur vervangen door minidiscs, verder voor en na 'de digitalisering' genoemd door Mr Rino Verpalen en Vincent Heus.

Endstra praatte op een grappige manier volgens Vincent, zoals met een lach "Kunnen we Klaas niet effe afluisteren?" Ze reden toen naar het kantoor van Klaas Hummel en Endstra had onderweg verteld "Dat kantoor is van mij", echter het alarm was wel afgegaan.  Endstra had even met de security-man gesproken die was komen opdagen en het was toen verder goed geweest. Daar is alleen wat in de bureau-telefoon van Klaas Hummel geplaatst en wat beneden in de kast, dan kon er 1,5 uur worden afgeluisterd met een cassetterecordertje dat alleen begon te lopen als de telefoon werd opgenomen.

Verder had Vincent klusjes gedaan bij oa Anita Schuts en Haico Endstra, zoals die keer toen de telefoon moest worden doorverbonden of in Aerdenhout in de Villa van Robbie, de vriendin van Haico, waar een B&O-installatie moest worden aangesloten. Ook een CV-installatie had ie aangelegd toen Anita daar om vroeg. "Doe dat maar" had Endstra gezegd. In de winkel van Anita was ook opnameapparatuur aangelegd. Er waren dus veel plekken waar afluister- en opnameapparatuur was verborgen in de panden van Endstra.......
Morgen meer.

Door Bondtehond