donderdag 8 oktober 2009

La Serpe: 'Ik zat toen redelijk aan de grond'

In de Bunker te Osdorp was het vandaag weer zeer rustig. Geen grote aantallen journalisten. Bijna geen publiek. Alleen vrienden en familie van vermeende moordmakelaar Fred Ros volgden vanaf de tribune de gebeurtenissen in de beveiligde rechtszaal. Ter inleiding meldde een van de rechters dat aanwezige George van Dijk in de middag zijn woord kon doen. Dit deed hij in een slachtoffer- verklaring die van Dijk na de middagpauze oplas. George van Dijk zit momenteel zelf ook in detentie omdat hij op het huis van zijn broer heeft geschoten tijdens een uit de hand gelopen familieruzie. Dit is volgens van Dijk een van de gevolgen van de spanningen waarin hij de laatste jaren heeft moeten leven door dreigingvanuit de onderwereld, met name de jacht die op hem zou zijn gemaakt door Fred Ros. Dit kwam aan bod in de verklaring. Daarover leest u morgen meer. Het OM las eerst de aanklachten voor aan het adres van Fred Ros, die weer werd bijgestaan door zijn raadsman Mr. Peter Plasman. In het kort komt dit neer op het beschikbaar stellen van een Uzi aan Andreas Pata om de liquidatie te kunnen arrangeren op George van Dijk, met behulp van Peter La Serpe.


Daartoe zou Ros de woonplaats, het adres en telefoonnummer van George van Dijk beschikbaar hebben gesteld aan Pata. Op de vraag of Fred Ros zou willen reageren op de aanklachten antwoordde hij dat wel te willen maar pas nadat La Serpe zijn woord had gedaan, zodat La Serpe zijn antwoorden niet zou kunnen afstemmen op de antwoorden die hij ging geven. Hiervoor gaf de rechtbank toestemming. Dus eerst kwam La Serpe aan het woord. Op de vraag aan La Serpe wat hij zich nog kon herinneren van de gebeurtenissen vertelde de kroongetuige dat hij op enig moment bij Fred Ros op bezoek kwam die hem toen vroeg contact op te nemen met Pata. Vrijwel meteen na dat bezoek had La Serpe buiten de gevangenis van Scheveningen om de hoek bij de benzinepomp de CIE gebeld. In dat gesprek had hij Pata ook genoemd. Later heeft hij contact gehad met Pata en heeft die verteld wat Fred wilde.

Het bezoek aan Fred was op verzoek van Greg Remmers, anders zouden Dave of Reggy, de zonen van Greg Remmers en broers van Jesse, gegaan zijn, aldus La Serpe. Daarop vroeg de rechter: 'Waarom ging u?' 'Omdat ik betrouwbaar ben', antwoordde La Serpe, om meteen daaraan toe te voegen dat Ros via Reggy aan Jesse was gevraagd of hij betrouwbaar was. 'Er is toen gezegd dat ik betrouwbaar ben. In de onderwereld betekent dat dan ook dat je betrouwbaar bent. Punt.' Later is La Serpe nog eens op bezoek geweest bij Ros, maar daar is verder weinig besproken, ook niet over Pata omdat La Serpe de Albanees niet kende. Wel heeft hij een briefje gekregen dat George van Dijk moest worden geliquideerd. Pata zou daar 50.000 euro voor krijgen. Er is daarna een ontmoeting geweest tussen La Serpe en Pata in de Mac Donald bij Durgerdam. Deze ontmoeting zijn camerabeelden van de Mac Donald van, waarvan de rechtbank fotoprints liet zien aan La Serpe die daarop staat in een witte trui. La Serpe bevestigde dat hij dat was. Ook bevestigde La Serpe dat hij daar aan Pata namens Ros heeft gevraagd om voor 50.000 euro George van Dijk dood te schieten.

Later is er nog een ontmoeting geweest met Pata, dit keer in Buitenveldert. Pata had na deze afspraak ook contact gezocht met de CIE, over de liquidatieplannen van Ros verteld en tevens
aangegeven dat La Serpe hem een mini-Uzi aangeboden had. La Serpe ontkent dit overigens. Hij is buiten getuige tevens verdachte in deze zaak. Het lijkt erop dat La Serpe zichzelf niet teveel wil belasten, alhoewel hij op een eerder tijdstip het verhaal juist bevestigde met: 'Ik zat redelijk aan de grond in die tijd.' Maw hij kon het geld goed gebruiken wat ie voor de mini-Uzi had kunnen vangen. Een versie die La Serpe verteld is dat Pata in het gesprek in een parkje bij Buitenveldert een Uzi, een auto en 50.000 wou voor hij zou beginnen. La Serpe had het gesprek overgebracht om zichzelf niet in gevaar te brengen. Het zou nl raar zijn als ie alleen de opdracht had opgehaald bij Ros en daar verder niets mee zou hebben gedaan. Kort daarop was de CIE bij Fred Ros in de cel geweest en hadden de zaak stukgemaakt door hem te vertellen dat ze op de hoogte waren van het liquidatieplan. Dit was voor La Serpe een panieksituatie geweest.

Hij had nl gedacht dat er een probleem was ontstaan tussen Fred Ros en hem. De rechter vroeg door op een aantal handelingen die er toe zouden kunnen leiden dat de liquidatie uitgevoerd zou kunnen worden. La Serpe noemde deze handelingen manouvreren met zijn eigen veiligheid. Hij kon bepaalde handelingen niet laten, ook al wou hij dat de liquidatie geen doorgang zou vinden. De rechter vroeg: 'Kunt u zich herinneren dat u voor Ros bij iemand een Uzi zou ophalen in de parkeergarage van Scheveningen, die naar Pata moest?' La Serpe: 'Klopt ja, die kwam toen niet opdagen.' Hij kon niet zeggen dat hij de Uzi niet ging ophalen, dus daar was La Serpe opgelucht over geweest, omdat hij niet wilde dat de liquidatie uitgevoerd zou worden.

Vervolgens kon Mr. Plasman wat vragen stellen.
Opvallende vragen waren:
Plasman: Dat briefje wat is daarmee gebeurd?
La Serpe: Ik weet het niet meer. Ik denk dat ik een concreet bewijsmiddel niet zo zou laten slingeren.
Plasman: U zei, ik heb het weggegooid.
La Serpe: Nou hadzjikidee ! Dan is dat het, als ik dat heb verklaard.

Plasman: U zegt, door u is de liquidatie niet doorgegaan. Kan het niet zo zijn dat u gewoon tegen Pata zegt: U kunt 50.000 verdienen als u George van Dijk omlegt?
La Serpe: Ik had hem te licht bevonden.
Plasman: Dus u vond hem te licht en gaat vervolgens dan toch zo'n voorstel doen?
La Serpe: Het zou sowieso geen doorgang vinden.
Plasman: Er was geen contact met de CIE over Ros en Pata.
La Serpe: Er was wel contact! Ik zou het sowieso niet door hebben laten gaan, want ik zou het doorgegeven hebben aan de CIE.

Plasman was natuurlijk aan het vissen of La Serpe toch niet schuldiger is dan hij de rechters wil doen geloven. Veel vragen beantwoordde La Serpe met: 'Dat kan ik mij niet herinneren.'
In een gesprek met de CIE had La Serpe de man met de Uzi weggelaten.
Plasman: Dat is vrij belangrijk. Dat vergeet je toch niet zomaar?!
La Serpe: In de 4000 herinneringen kan er wel eens 1 blijven liggen.
Plasman: Zo verklaart u dat?
La Serpe: Het geheugen is niet absoluut......
Hierna was het pauze.

Na de pauze zei de rechter: 'Ik zal nog wat uit het dossier lezen. Daarna kunt u maar eens reageren, mijnheer Ros....'
Dit was een aansporing om Fred Ros nou eens aan het praten te krijgen, die tot nu toe het zwijgen had toegedaan. Dit deed Ros ook vrij uitgebreid.

Morgen leest u op Crimesite het verslag van dat gesprek, samen met hoofdpunten uit de slachtofferverklaring van
George 'Sjors' van Dijk. Word dus vervolgd...

Bondtehond