woensdag 22 december 2010

Liquidatieproces met Kerstreces: terugblik 2010/vooruitzicht 2011

Het liquidatieproces ligt tot 4 Januari stil in verband met de Kerst-vakantie van de rechtbank. Dat zullen de speciale eenheden van het zogenaamde BOT-team (Bijzonder Ondersteunings Team), die zorgdragen voor de aan- en afvoer van de verdachten, niet slecht uitkomen gezien de zware sneeuwval van afgelopen dagen. Een tocht naar De Bunker via de besneeuwde en spekgladde snelwegen, waar je op vele plekken niet harder dan 50 km per uur mag rijden, zou 'een crime' op zich zijn.

Het was ook een veelbewogen jaar, en iedereen was wel toe ook aan een welverdiende onderbreking. Waren het niet de advocaten die alles op alles op alles hebben gezet hun cliënten nog voor de Kerst thuis te laten zijn, dan waren het wel de leden van het OM die er veel aan gelegen is de vermeende hitmannen, moordmakelaars, opdrachtgevers en/of faciliators juist achter de tralies te houden van de extra beveiligde inrichting. En de rechters waren hierin met recht scheidsrechters te noemen, op vele momenten. Maar dan wel van een 'top-wedstrijd'.

Intussen zijn er al twee verdachten thuis zoals we inmiddels weten, namelijk Sjaak Burger en Ali Akgün. Met name bij de laatste was het een enorme klus voor diens advocaat, Mr. Nico Meijering de rechtbank te overtuigen dat de bewijzen tegen zijn cliënt die er nu liggen volgens het openbaar ministerie niet afdoende zijn om Ali Akgün langer in voorarrest te houden. Maar liefst 3 zittingsdagen besteedde Meijering aan het voordragen van een enorme pleitnota. De rechtbank ging hier voor een groot gedeelte in mee: De ernstige bezwaren in de zaak 'Nicht' zijn niet voldoende om hechtenis te laten voortduren.Voor het overige, de Art.140-zaak zou de duur van het Ali's voorarrest waarschijnlijk niet boven de tijd uitkomen die hij uiteindelijk als maximale straf opgelegd zou kunnen krijgen, aldus de rechtbank.

Sjaak Burger werd al in een eerder stadium heengezonden. Wapenleveranties zouden niet tot een hogere celstraf leiden dan hij al in voorarrest had doorgebracht. De Art.140-beschuldigingen (criminele organisatie) waren reeds door Het Hof van tafel geveegd. Ook Sjaak mocht zijn zaak dus in vrijheid afwachten en kwam vervolgens steeds braaf de zittingen bijwonen die hem aangaan.

Twee verdachten naar huis, en één 'nieuwe' verdachte die aan het proces is toegevoegd: Dino Soerel.
Maar liefst 7 maanden gaf de rechtbank Dino Soerel en zijn advocate, Mr. Bénédicte Ficq, om de dossierstukken te bestuderen. weer een flinke vertraging van het Passage-proces dus. Een enorm pakket aan papieren dossierstukken zou hiervoor afgeleverd worden bij Soerel in de EBI, alhoewel men van het OM al aangaf dat de directie van de EBI niet wil dat dit papieren dossier, bestaande uit meer dan 550 ordners, op cel wordt bewaard. Dit in verband met de brandveiligheidsregels van de 'Extra Beveiligde Inrichting' in gevangenis Nieuw-Vosseveld te Vught, alwaar Dino Soerel nu gedetineerd zit. Dat wordt een enorme grote klus voor Dino om al die ordners door te lezen. Ga er maar voor zitten. Je zult maar niet van lezen houden......

Het liquidatieproces gaat in ieder geval nog minimaal een vol jaar duren, zijn de ruwe schattingen op dit moment. Ik heb werkschema zoals het er nu uitziet even opgezocht:

Het WERKSCHEMA RECHTBANK PASSAGE
(van 22 november 2010)

Het proces kende afgelopen jaar een aantal interessante ontwikkelingen. Ik noem de beweringen van de F-getuigen in verband met de zaak Gerrie Bethlehem en de bewering van Jesse Remmers dat kroongetuige Peter La Serpe een prostituee heeft gewurgd en in foetushouding zou hebben begraven. Dat er dus meer aan de hand lijkt te zijn met de kroongetuige zelf is wel zo goed als zeker. En de verdediging had al geen hoge pet op van de betrouwbaarheid van Peter La Serpe. De levensdelicten waarvan hij anderen beticht staan onderhand steeds minder in evenwicht met hetgeen men mondjesmaat aan de weet komt over meerdere levensdelicten, mogelijk door kroongetuige La Serpe zelf gepleegd. Er komt steeds meer informatie boven dat bij veel mensen, waaronder allereerst de rechters, op z'n minst de wenkbrauwen zal doen fronsen. Het gaat inmiddels al over 3 levensdelicten: Kees Houtman, Gerrie Bethlehem en de onbekende prostituee.

En als ik het goed begrepen heb, waren er tijdens de laatste zitting geluiden uit de mond van Jesse Remmers te horen die erop wijzen dat er mogelijk nog een levensdelict door La Serpe gepleegd zou zijn en waar tot nu toe nog niet eens over gesproken is in de rechtszaal. En wat te zeggen over het allerlaatste verrassende balletje dat door de rechtszaal heen stuiterde nadat Jesse Remmers dat opwierp, vlak voor rechtbankvoorzitter Lauwaars de laatste zitting van 2010 afsloot?

Peter La Serpe zegt nou wel dat hij Kees Houtman heeft helpen liquideren, maar volgens Jesse ligt dat toch heel anders. Zeer intressante ontwikkelingen staan dus nog te wachten en ongetwijfeld zullen we daar in het nieuwe jaar meer over te weten komen. Het blijft in ieder geval spannend wat er allemaal precies staat te gebeuren tijdens de zittingen begin volgend jaar. Ik zal hoe dan ook in het nieuwe jaar verslag blijven doen van het liquidatieproces op 'Bondtehond bij het liquidatieproces' en 'Crimesite.nl - Altijd het laatste misdaadnieuws'.

Beide websites hebben overigens ieder een eigen redactie die volgens een eigen planning werken, maar wel regelmatig met elkaar in contact staan. Ook zaken als reclame-inkomsten en content vormen gescheiden trajecten. In het nieuwe jaar zal op deze site onder meer een andere spy-artikelenwinkel gaan adverteren, maar ook zullen er weer enkele bekende strafpleiters van de partij zijn op 'Bondtehond bij het liquidatieproces'.

Natuurlijk staat iedereen vrij een aanvraag te doen voor een reclamebanner op deze site. De prijzen zijn mooi. Op een kwartaal adverteren, geef ik de derde maand gratis. (12 maanden adverteren = 8 maanden betalen) Wilt u bv een true-crimeboek promoten in een kring van voornamelijk true-crimewatchers, geen enkel probleem, bekende misdaadjournalisten/auteurs Koen Scharrenberg en Bert Voskuil gingen reeds voor. (zie rechts)

Intresse?  Neem CONTACT op met : bondtehond@xs4all.nl

Van enkele contacten, die ik heb opgedaan afgelopen jaren, zullen er in 2011 een aantal hun visie geven op hetgeen er gebeurt in de Bunker. Met gepaste trots kan ik u alvast melden dat ik nog voor het einde van 2010 een interview zal hebben met Mrs. Paul Waarts en Sander Janssen, de advocaten van de mischien wel het meest tot de verbeelding sprekende verdachte van het Passage-proces: vermeend hitman Jesse Remmers. Ergens in januari hoort u hier alles over.

Verder zal in Februari/Maart mijn vaste columnist Ruben Poppelaars zijn rentree maken en ons op gezette tijden weer van interessante columns over forensische opsporing voorzien. Ruben had afgelopen periode wat minder tijd voor zijn maandelijkse pennevrucht omdat hij momenteel erg hard werkt aan een interessant boek over forensische opsporingstechnieken in opdracht van een kleine uitgever. Waar een column op deze site al niet goed voor kan zijn. Ruben's columns waren de uitgever namelijk allereerst opgevallen na publicatie daarvan op deze site. We zijn mede daarom heel erg benieuwd naar het boek. Ook daarover hou ik u tezijnertijd volledig op de hoogte. Over Ruben Poppelaars gaan we zeker nog veel horen.

Daarnaast staan er nog enkele ontmoetingen gepland met nauw betrokken medewerkers van het liquidatieproces en enkele bekende misdaad-auteurs waarvan er inmiddels al één heeft aangegeven ook te willen publiceren op Bondtehond aankomend jaar. Hou deze site dus in de gaten, dan mist u in ieder geval niets van de ontwikkelingen tijdens en rondom het grootste en langdurigste onderwereldproces sinds jaren: Het liquidatieproces. Codenaam: 'Passage'.

Bondtehond wenst u alvast:

Prettige Kerstdagen en een Voorspoedig 2011 !

Bondtehond