dinsdag 27 januari 2015

'De vergelijking doet zich op met een soufflé, als je je ergens op verheugd, zakt hij in'

Kroongetuige Fred Ros bleek vandaag ziek te zijn. Na 45 minuten file uiteindelijk het JCS bereikt, maar helaas: Ros bleek niet aanwezig in de getuigencabine van de rechtszaal. Hij zou volgens de KLPD niet in staat zijn om deze eerste dag van een reeks geplande getuigenverhoren te komen getuigen. Het Hof vroeg aan de aanwezige raadsman van Ros, Mr. Onno de Jong, of wat precies de reden was. Mr. de Jong gaf aan dat hij gisteren nog bij Ros op bezoek was en dat zijn cliënt toen al aangaf dat hij ziek was. De Jong had vanmorgen met de KLPD gesproken. Er zou een arts bij Ros zijn geweest gisteravond, die had aangegeven dat het 'een no-go was'. De raadsman bood namens Ros en hemzelf zijn verontschuldigingen aan.

Ros ziek - Aanslag op Burger - Getuigenverhoor uitgesteld

Het OM gaf ongeveer dezelfde informatie, maar de AG's konden niets zeggen over de toestand van Ros. De voorzitter zei: 'Tja... de vergelijking doet zich op met een soufflé: Als je je ergens op verheugd, zakt hij in'. Dat kun je inderdaad wel zeggen. Niet dat het vandaag heel erg druk was, maar er waren toch wel weer eens wat journalisten aanwezig. ANP (Peter Elberse), NOS (Robert Bas) , De Telegraaf (Saskia Belleman), Anna Korterink, Silvan Schoonhoven, mensen van Crimesite, Marian Husken en ikzelf. Bezoekers waren, gelukkig voor hen, dit keer niet in groten getale aanwezig. Ja, wel een aantal rechtenstudenten, dacht ik.

Van de procesdeelnemers waren aanwezig: de verdachten Jesse Remmers, Dino Soerel en Moppie Rasnabe, die altijd eventjes vriendelijk zwaait, en natuurlijk hun advocaten. Geen van hen had vragen, de mededeling over de afwezigheid van Ros was ook duidelijk, dus wat moet je daar verder ook over zeggen?

Alleen Jesse Remmers merkte op: 'Nou ja, als ik het van te voren had geweten, was ik niet gekomen en was ik naar de beklagzaak gegaan in verband met de ridicule maatregelen in de PI' (Penitentiaire Inrichting). Kennelijk was dat vandaag.

Voorzitter van het Hof Mr. Ruud Veldhuisen: 'Ja, het is even niet anders. We gaan even pauzeren om te overleggen hoe nu verder. Tien over tien terug in de zaal'.

Na deze pauze deed de voorzitter van het Hof een mededeling dat hij een brief voor zich had liggen waarin stond dat Ros niet in staat was om te komen.
Voorzitter: 'Het Hof legt zich daarom neer bij deze 'status quo' en wil graag uiterlijk donderdag 13:00 inzicht in de toestand van Fred Ros. Als het goed is gaan we dan vrijdag om 9:30 verder in dit gebouw. Dat was het voor vandaag. Dank u wel'.

Overigens is het niet zo dat het Hof helemaal niets zei in verband met de moordaanslag op Sjaak Burger zaterdagmiddag in Panama, want dat deed het Hof allereerst, maar de voorzitter gaf aan nu niet te zullen informeren naar Burger's gezondheidstoestand aan diens raadslieden. Wel geeft hij hen de gelegenheid, indien gewenst, daar binnenkort zelf iets over te zeggen. Misschien is het ook nog wat te vroeg om daar nu al iets over te kunnen zeggen, maar ik kan me ook voorstellen dat je als advocaat van een zwaargewonde cliënt en net voor een belangrijk (afgelast) getuigenverhoor wel even iets anders aan je hoofd hebt. Dat is afwachten dus.

Zelf ben ik ook geschokt door de heftige beelden op Youtube van de moordaanslag die ons reeds zondag bereikten. Ik heb Sjaak maar kort gesproken na diens vrijlating, want Sjaak was tijdens het proces in eerste aanleg mijns inziens misschien wel de meest gesloten verdachte, daar waar het contact met de aanwezige media in de Bunker te Osdorp betrof. Ik heb daar misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink een en ander over verteld.  Ik moet er wel bijzeggen dat dit op een moment was dat er reeds berichten via NOS binnenkwamen dat Burger de aanslag niet zou hebben overleefd. Dat bleek achteraf wel zo te zijn. Burger zou op een intensive care afdeling liggen en in coma worden gehouden. Of er enige kans op een voorspoedig herstel is, kan ik geen zinnig woord over zeggen. Ik herinner me Burger vooral als iemand die een bloedhekel had aan kroongetuige Peter La Serpe en erg boos was over de volgens hem leugenachtige verklaringen van La Serpe. Sjaak leek me wel iemand met humor en ging demonstratief een krantje zitten lezen onder een getuigenis van La Serpe. Dat kwam hem te staan op een geïrriteerde opmerking van voorzitter Mr. Frits Lauwaars.

Met wie ik wel soms korte oppervlakkige gesprekjes had, was de vader van Sjaak Burger, een grote, rustige, aardige man op leeftijd die achter zijn zoon bleef staan en bijna iedere zitting de Bunker bezocht en even zwaaide of knikte naar zijn zoon in de rechtszaal bij aanvang van de zittingen. Hij is autohandelaar en voor zover ik weet woonde Sjaak bij hem, of vlak naast hem, ergens in Badhoevedorp. Voor hem is het natuurlijk heel erg dat zijn zoon nu slachtoffer is van een liquidatiepoging. Ik wens hem bij deze veel sterkte. Laat ik het zo zeggen: je kunt de keuzes van een zoon niet z'n vader aanrekenen. Daar ga ik persoonlijk wel vanuit, voor zover de strafbare gedragingen van Sjaak Burger überhaupt bewezen zijn. Deze man leek mij, nog afgezien van zijn gezondheidstoestand, omdat hij toch een tijdje afwezig was vanwege een ziekenhuisopname en daarna op krukken liep, sowieso geen verkeerde vent. Hij nam toch maar mooi de moeite er steeds te zijn, slecht ter been of niet.

Bij deze wens ik ook de raadslieden van Burger ook veel sterkte en laten we hopen dat er gauw uitsluitsel gegeven kan worden over de toestand van Sjaak Burger op de Panamese intensive care. Gezien het weigerende wapen, zou hij door het oog van de naald kunnen zijn gekropen. Laten we het hopen. Er is zelfs al sprake van een aanhouding van de mogelijke dader. Nieuws zal ongetwijfeld volgen.

***

In verband met de liquidatie van Ali Akgün zouden in Turkije ook enkele arrestaties zijn verricht. Journalist Hendrik Jan Korterink volgt dat wat beter dan ikzelf. Lees hier zijn bevindingen. Ik kan daar momenteel weinig aan toevoegen.

Bondtehond