dinsdag 9 november 2010

'Het is niet te geloven wat er allemaal gebeurt in die rechtbank, Moppie'

Vrijdag 5 November 2010 - 13:00 Afspraak Jan Hein Kuijpers staat er in mijn agenda. De drukbezette strafpleiter en ik probeerden al weken een gaatje te vinden voor een interview. Dat was niet eenvoudig, Mr. Kuijpers heeft meestal een overvol dagprogramma. Aan de Prinsengracht, vlak voor het nieuwe kantoor van Kuijpers & van der Biezen-advocaten, parkeer ik mijn auto. Dit is wel een van de mooiste stukjes van Amsterdam om kantoor te houden, schiet het door mijn gedachten terwijl ik een parkeerkaartje pin en achter de vooruit van mijn auto leg. Vanuit mijn ooghoek neem ik het statige grachtenpand op Nr. 706 in mij op. Wat me als eerste opvalt zijn de versgeschilderde kozijnen en het welbekende koperen naambordje naast een grote en met dit mooie, zonnige herfstweer openstaande deur.


Meteen binnen kom ik in een glazen halletjes waarvan de toegansdeur elektronisch bediend wordt door een receptioniste die in de smaakvol ingerichtte wachtkamer aan een oud-houten bureau achter twee levensgrote beeldschermen zit te werken. Het aardige meisje biedt me meteen koffie aan, waarna ik plaats neem naast de drie reeds aanwezige wachtenden. Onmiskenbaar een advocatenkantoor is mijn eerste indruk, te zien aan de stapels dossiers, de vele poststukken met stempels van Justitie en het complete dikke, rode wetboek van strafrecht dat staat opgesteld in een grote moderne wandkast.

Ik kijk een lange gang in met een rij kantoortjes tot achter in het pand. Deze zijn van elkaar gescheiden door mooie mat-glazen wanden met een soort bloemenmotief, prachtig en smaakvol bij de rest van het interieur passend. Het duurt niet lang voor de jonge en vooral door de verdediging van topcrimineel Willem Holleeder bij het grotere publiek bekend geworden strafpleiter Mr. Jan Hein Kuijpers de gang in komt lopen met een cliënt. Hij is gekleed in een licht maatpak met een dun streepje.

Kuijpers neemt snel afscheid, ontvangt goedlachs als hij meestal is zijn volgende cliënten alweer en begroet mij vluchtig met een kort: Jij bent vroeg, ik kom zo. Het is een drukbezet man, dat merk je meteen. De deur sluit zich nog niet achter de raadsman met zijn gevolg of een volgende cliënt dient zich alweer aan. Het is een komen en gaan, onder anderen de grotere jongens uit het milieu weten het nieuwe kantoor van Jan Hein Kuijpers al feilloos te vinden.Voorheen werkte hij nl vooral vanuit het kantoor in Den Bosch, waar ik vorig jaar al eens een bezoek bracht aan Ruben Poppelaars, de forensisch adviseur die ook kantoor houdt in het andere statige kantoorpand van Kuijpers & van der Biezen.

Op dit moment kennen we hem natuurlijk allemaal van zijn optreden in het liquidatieproces, waar hij vermeend hitman Moppie R. bijstaat, maar ook van de verdediging in Hoger Beroep van Remond P., verdacht van de liquidatie van vastgoedman Victor 't Hooft. In eerste aanleg werd P. vrijgesproken nadat Kuijpers het DNA-bewijs onderuit wist te schoffelen na onderzoek en een adviserende rol van Ruben Poppelaar, die andere mogelijke scenario's aan het licht bracht dan waar het OM mee kwam in de aanklacht. Deze vrijspraak is een van de sucsessen die inmiddels op conto van de advocaat kunnen worden bijgeschreven.

Er zullen er wat hem betreft nog vele volgen. Ik word uit mijn dagdroom ontwaakt wanneer de advocaat weer vriendelijk als altijd afscheid neemt van zijn laatste cliënt voor onze afspraak. Ha Eric, zullen wij eerst eens even een peukie doen?, zo begroet de advocaat me opnieuw, en we lopen naar buiten op de stoep voor het kantoor annex woonhuis op de bovenliggende verdiepingen. 'Mooi pand heb je hier, Jan Hein', complimenteer ik de advocaat met zijn kantoor. Je zit hier lekker dicht bij het kantoor van Nico Meijering, merk ik op. Kuijpers: Ja, we zitten hier met een paar kantoren vrij dicht bij elkaar. Dat is wel handig. Ik heb hier meteen naast me de allerliefste en beste buurvrouw van Amsterdam die je maar kunt wensen, Adèle van der Plas, om de hoek Nico Meijering en vlakbij aan de overkant Stijn Franken en Chrisje Zuur. Al keuvelend wordt Kuijpers geroepen vanaf de overzijde van de gracht door de cliënt die net het kantoor verliet en in een spierwitte BMW X6 stapt die langs de gracht is geparkeerd. Lachend zwaait Kuijpers terug naar de man, die vervolgens wegrijdt en langzaam uit het zicht verdwijnt in de grote, opvallende SUV.


We lopen na onze sigaret naar de keuken aan de achterzijde van het kantoor, dat tevens als een soort spreekkamer fungeert en net zo smaakvol is ingericht als de rest van de werkruimtes. Om de paar minuten gaat de telefoon, maar dat ben ik gewend bij Kuijpers.We staan in de pauzes van het liquidatieproces wel vaker buiten om een sigaret te roken met een aantal mensen en het komt geregeld voor dat die pauzes gebruikt worden voor besprekingen met cliënten die hem bellen. Ook horen we geregeld hoe Kuijpers persoonlijk over sommige zaken, gebeurtenissen tijdens een zitting of andere procesdeelnemers denkt. Intressante gegevens, echter zonder in details te treden. Het blijft een strafpleiter met beroepsgeheimen.

Al snel raken we in een informeel en gezellig gesprekje. Van interviewen komt eigenlijk niet veel. Het is ook duidelijk. Het zou een herhaling van zetten worden, Kuijpers behoeft in het wereldje eigenlijk geen introductie meer, en net zo min heeft de advocaat nog echt behoefte aan erg grote reclame-campagnes, concludeer ik. Ik denk daarbij aan de Kuijpers & van der Biezen-banner die sinds vorige week op de voorpagina van deze website prijkt. Ook daarover ging deze afspraak.

Kuijpers: Dat is maar ten dele waar. Arthur van der Biezen en ik steunen graag goede initiatieven en vanuit die invalshoek, jouw gedrevenheid, je opmerkingsvermogen voor details en je uitgebreidde weergave van dialogen die je normaal niet zo gauw leest in de media, hoeften Arthur van der Biezen en ik niet lang na te denken over je voorstel. Daarnaast is iedere cliënt die we kunnen bereiken en later bijstaan in een strafzaak er een. We zien ook dat jij Ruben Poppelaars steunt in zijn initiatieven en zelfs hebt bemiddeld tussen de uitgever en Ruben, die nu bezig is aan een eerste boek dat in 2011 uitkomt over onder meer zijn professie, forensische wetenschappen.

Het is dus ook een kwestie van gunnen?
Kuijpers: Haha, ja dat kun je wel stellen, maar daarnaast besteedt jij vaak aandacht aan pleitnota's, voorheen was dat onderdeel nogal eens het ondergeschoven kindje.

Ja, dat vroeg ik mijzelf wel eens af, jij bent een van de strafpleiters die er absoluut geen bezwaar tegen heeft dat ik pleitnota's integraal publiceer. Heeft dat voordelen voor advocaten? Kuijpers: Absoluut. Je kunt je wellicht voorstellen, dat als er een verzoek wordt afgewezen, of in zo'n geval dat het OM zegt 'Kuijpers schoffeerd de rechtbank', kunnen lezers zelf lezen dat dit wel meevalt. Dus in dat opzicht is het handig om een pleitnota integraal te plaatsen. Zo kan het OM of de rechtbank er niet eenvoudig mee wegkomen en kan Nederland precies zien wat er precies is afgewezen.

Er worden nogal wat verzoeken afgewezen in 'Passage', onlangs het verzoek tot opheffing voorlopige hechtenis van Moppie en het afsplitsingsverzoek van de '93-zaken, zo wordt het wel een langdurige kwestie voor Moppie? Kuijpers: Klopt, wat er met Dino moet gebeuren, is pas na die 7 maanden. Ik zei tegen Lauwaars: 'Jullie gaan Soerel toevoegen en de verdediging tijd geven, dat betekent een forse vertraging. Jullie weten zelf dat dit een forse vertraging oplevert'. Die maandag kreeg ik gelijk, dinsdag sloot iedereen zich aan en afgelopen donderdag wordt alles afgewezen. Dit had ik zo voorspeld. Er zit een zekere lijn in de beslissingen van de rechtbank. Nu met Ali, er zit een zekere kentering in. Die maandag was er een zekere deining in de rechtszaal. Ik zei toen, jullie gaan Sjaak Burger vrijlaten. Hoe kan het nou dat jullie 3,5 jaar naar die zaak kijken, het hof kijkt 5 minuten en die zeggen: Geen ernstige bezwaren ? Ik voorspel dat dit ook met Ali Akgün gebeurt binnen niet al te lange tijd.

Je voorspellingen komen vaak uit, die je wel eens tijdens pauzes doet. Denk je dat de rechtbank jou lastig vindt, ik bedoel, je staat bekend om je nogal onorthodoxe manier van pleiten? Denk je dat ze je....eh...   Haten? vult Kuijpers zelf aan. Hahaha. We schieten beiden in de lach. Nou, nee, ik denk niet dat ze je niet mogen, verduidelijk ik. Kuijpers: Nee, dat weet ik niet, maar ik doe mijn werk en als daar bijkomt dat het lijkt of ze me niet mogen, is niet zo heel belangrijk. Het gaat om de argumenten, en die zijn soms hard. Er staan grote belangen op het spel. Er is in Nederland niet eerder een zaak geweest waar zoveel jongens/verdachten tegen forse gevangenisstraffen aankijken.

Peter La Serpe wil na een staking inmiddels wel weer getuigen. Er ligt een hernieuwde overeenkomst met het TGB. De advocaten van de verdachten suggereren dat La Serpe 'gewoon is afgekocht'. Jij zei hierover: "Hij wilde geld. Kennelijk is hem opnieuw een groot bedrag in het vooruitzicht gesteld" en "We willen allemaal weten hoeveel La Serpe krijgt, maar de rechtbank niet. Volgens mij perst hij justitie af. Straks houdt hij er wéér mee op." Denk je dat deze ontwikkeling te maken heeft met het feit dat Dino Soerel inmiddels is toegevoegd aan Passage?

Kuijpers: Onmiskenbaar. Soerel is een grote vis in de ogen van het openbaar ministerie. Zonder de verklaringen van La Serpe zou men een stuk zwakker staan. Het is het OM en TGB er dus veel aan gelegen dat La Serpe weer terug komt in zijn getuigenhokje.

Met andere woorden, je zegt dus eigenlijk: La Serpe heeft het OM + TGB afgeperst door ze te chanteren, hij heeft zijn zin uieindelijk gekregen, wordt nu teruggetrapt in zijn (getuigen-)hok met een extra zak met geld, wordt op deze manier verder het zwijgen opgelegd tegen OM en TGB en wordt tot slot gedwongen verder zonder morren medewerking te verlenen. La Serpe heeft dus hoog spel gespeeld. Maar dat kon ie ook gerust doen, want hij weet dat het hele Passage-proces voornamelijk steunt op zijn verklaringen.
Kuijpers: Daar komt het in grote lijnen wel op neer ja.

Of de duvel er mee speelt, op dat moment gaat de telefoon weer af. Het is Moppie R. Kuijpers begroet zijn cliënt alsof ze elkaar al jaren kennen, wat in zekere zin ook zo is natuurlijk. Moppie zit al jaren vast en wordt al die tijd bijgestaan door Jan Hein Kuijpers. Een woordenstroom in onvervalst plat Amsterdams klinkt uit het mobieltje van Kuijpers. Die luistert aandachtig en schiet tussendoor een paar keer in de lach. Moppie is me er een. Humor heeft ie wel.

Het gaat over de zitting van afgelopen Donderdag, en de afwijzing van de verzoeken. Kuijpers: Ja Moppie, ik had het je voorspeld...... maareh weet je wie er hier tegenover me zit?.... De Bondtehond. Moppie R.: Hahaha, doe hem maar de groeten. Kuijpers, vraag eens wat Bondtehond nou vind van die rechtbank? Kuijpers: Hehe, Moppie vraagt wat jij nou vind van die rechtbank? Ik denk na, en antwoord: Het is niet te geloven wat er allemaal gebeurt in die rechtbank, Moppie. Kuijpers herhaald mijn woorden. Ik hoor Moppie daarop hard lachen aan de andere kant. De advocaat en zijn cliënt nemen vervolgens lachend afscheid. In gedachte zie ik Moppie tevreden teruglopen naar zijn cel....

Ik vraag Kuijpers of Moppie hem eigenlijk vaak belt.
Kuijpers: Moppie? Die belt me eigenlijk iedere dag wel eventjes voor een praatje....
Het is ook een gezellige prater Kuijpers, en je zou zomaar uren kunnen praten met de strafpleiter, maar het gesprek zit er nou eenmaal op.


Buiten bij de deur nemen we afscheid. De volgende cliënten staan alweer op hem te wachten op de stoep voor het nieuwe en prestigieuze kantoor van Jan Hein Kuijpers aan de Prinsengracht 706. Onthou dit adres.

Bondtehond