donderdag 28 januari 2010

'Ja, Jesse is een fijne jongen, maar hij schiet alleen iedereen dood'

Na de korte onderbreking afgelopen week, i.v.m. het wrakingsverzoek uit het kamp van de verdediging, ging het liquidatieproces vanmorgen verder alsof er niets gebeurd was. Eerder werden de opdrachten en de structuur besproken, vandaag de professionaliteit van de organisatie in het kader van artikel 140. Rechtbankvoorzitter Lauwaars opende de zitting, maar eerst excuseerde Fred Ros zich voor zijn kledingkeuze. Hij was nl weer overgeplaatst. Fred Ros ziet er normaal gesproken netjes gekleed uit, echter vandaag had hij een joggingpak aan. Na dit excuus te hebben geaccepteerd, vervolgde Lauwaars zijn verhaal. Lauwaars: Uit relaas van de verdachten en getuigen troffen de verdachten maatregelen om niet ontdekt te worden. Men praatte alleen 1 op 1, plakte stickers op telefoons, gebruikte semafoons en allerlei codes. Ook verzorgden de verdachten elkaar door middel van het regelen van onderdak, auto's, de vrouwen die geld kregen en advocaten die voor elkaar werden betaald. Dit gebeurde binnen een groep die in wisselende samenstelling met elkaar werkten. Ali Akgün had als bijnaam 'chemische reactie' en Dino Soerel 'de commissaris'. Jesse Remmers had meestal contact met Ali Akgün, Fred Ros met Dino Soerel.


De bijnaam voor Jesse Remmers was 'Volkswagen', maar ook de code 'Superwoman' was gebruikelijk. Er werd gecommuniceerd via SMS waarbij een cijfer een locatie aangaf, b.v. 1 voor restaurant Ping, en een tijdstip altijd met 2 uur erbij geteld of eraf getrokken, ook in afgesproken code werd doorgegeven.
Lauwaars las passages voor uit verklaringen van getuigen, zoals van Alex de Boer. Alex had verschillende instructies gehad van Fred Ros. Zo had hij twee maal een telefoon gekregen waarop al voorgeprogrammeerde nummers stonden. Ten tijde van de liquidatie van Thomas van der Bijl moest hij de batterij uit de telefoon halen. Na de liquidatie mocht er een tijd niet gebeld worden. De telefoons moesten na de liquidatie weggegooid worden. Hij had begepen dat Dino Soerel de commissaris was en Esther S. de commissarin. Ros en de Boer hadden tot 3 April 2006 zo'n 245 keer telefonisch contact gehad. Uit een tapgesprek bleek dat Ros Alex de Boer ook controleerde. Zo hoorde men Fred Ros in een getapt gesprek de Boer toebijten: Waarom neem je op terwijl je bezig bent? Dit was tegen de instructies.

Dwight Saro, veroordeeld voor de liquidatie op Thomas van der Bijl, bevestigde Alex de Boer. Hij had ook een voorgeprogrammeerde telefoon gekregen. Hij zei: Fred deed nooit wat met de telefoon. Ik mocht de telefoon nooit opnemen. Het verhaal van Saro werd bevestigd door Remy Habes, de tweede dader van de liquidatie op Thomas van der Bijl. Francis K. de ex van Jesse Remmers, vertelde soortgelijke details: Jesse had verschillende telefoons en haalde de batterijen eruit omdat je volgens hem anders afgeluisterd kon worden. E-mailen mocht alleen vanuit het internetcafé, wat 'het kantoor' werd genoemd. Naar kantoor komen, betekende e-mail checken. Francis K. zou overspannen geworden zijn van het idee steeds afgeluisterd te worden. Kennelijk had Lydia van der H. er ook moeite mee, aangezien ze antwoordde, in een gesprek waarin Fred Ros om uitleg vraagt over wat er gevraagd wordt via de telefoon: Ik vind het moeilijk om zo te praten over de telefoon met wat ik wel en wat ik niet mag zeggen. In een getapt gesprek zegt Fred Ros tegen ene W.: Je denkt toch niet dat ik het Imei-nummer op zolder leg. We maken allemaal wel es fouten, maar ik niet.


Er worden nogal wat telefoons aangetroffen bij verschillende personen. Bij Winston K. die op dat moment in de gepanserde BMW reed die ooit Holleeder toebehoorde vond de politie 8 semafoons, een aantal telefoons met gekleurde ronde stickers en diverse prepaid pakketten. Bij Ali Akgün zijn ouders in de berging vond de politie een fors bedrag cash-geld, 3 mobiele telefoons met groene stickers. In zijn BMW worden 9 mobiele telefoons, 10 buzzers, prepaid-pakketten, een zwart tasje, een Turkse creditcard, een rijbewijs en geld aangetroffen. Twee van de telefoons waren slechts van Ali, aldus Ali. De batterijen waren eruit en ook op deze telefoons zaten rode en groene stickers. Eén telefoon was voorgeprogrammeerd. Bij ene K. zijn ook telefoons met dezelfde stickers en telefoonkaarten gevonden. Aannemelijk wordt geacht dat deze K. en Ali tot hetzelfde netwerk behoren.

Bij Sjaak Burger werden bij een verkeerscontrole briefjes met wapens aangetroffen. Bij huiszoeking daarna vond de politie 7 mobiele telefoons een Walther P22, kogelwerende vesten in blauw en zwart. Ook werden lijsten aangetroffen met nummers van politie-eenheden in Powerflush. In een auto van Sjaak liggen 4 telefoons, 3 semafoons, 7 telefoonnummers met codes, powerflush met codes, kentekens en notities. Twee notities trekken aandacht: 'Telefoon schoon?  NEE !' en 'wapens aangetroffen + (een adres)' (dit was het adres van ene B., eerder aangehouden voor een wapenvondst/handel) Bij Gilbert Rommy werden draadloze camera's gevonden, 8 portofoons, vermommingsatributen en prepaidpakketten. Bij Lydia van der H., een vriendin van Fred Ros, vond men een wapen thuis en de foto waarop zij staat samen met Holleeder en Esther S. (zie foto)

Het versluierde taalgebruik. Wat volgt zijn gebruikte termen die als versluierd taalgebruik worden gezien. Van sommige had de politie een idee gekregen wat deze termen betekenden: T-shirts (=Coke), CD's, 'Ik ben heet' of  'Ik heb koorts'(= als de politie in de buurt was), groente (= cocaïne), broekhoest (=geld), Chinees (= Soepi Soepi, een Chinees in Amsterdam) Grote Kop (= ?) die halve gare (= La Serpe) die Engelse (= ?), die Ouwe (= Greg Remmers), Vink (=Vinkenslag), Amstel (=Amstelveen), Brada (= broer van Jesse).

Jesse Remmers belt op een gegeven moment Sjaak Burger op en ze proberen wat af te spreken. Soepi Soepi zegt Sjaak, en: 'Ik heb een hete lepel sambal in mijn strotje'  Sjaak heeft nl Broekhoest nodig. Een andere keer belt Jesse Sjaak weer op. Sjaak zegt: Nou, ik heb een afspraak richting beneden. Jesse antwoord: Je kunt toch effe naar het postkantoor? Ik heb die ouwe en Brada gezien. Sjaak antwoord: Broekhoest, heeft die ouwe dat gegeven? Jesse: Dit is van die zuurstokjes en limonade en 'Let him spin around'  Fred Ros belt Jesse een keer en zegt : Ik word er een beetje moe en geïrriteerd van. Jesse: Hoezo? Waarom? Fred: Weet je wat het is. Hij kan het niet aan die Psycho.....  (gaat waarschijnlijk over Alex de Boer die bedankte voor de liquidatie op Thomas van der Bijl)

In een OVC-gesprek (opnamen vertrouwelijke communicatie) tussen Fred Ros en z'n moeder zegt Fred: Kijk, ik ga niks over anderen zeggen. Siem Wulfse had 3 x 500 euro van Jesse gekregen. Ik zeg 1500 euro ?! Ja, zei ik, Jesse is een fijne jongen. De beste van de familie. Die kun je echt het beste hebben. Waarop de moeder van Fred antwoord: Ja, Jesse is een fijne jongen. Maar hij schiet alleen iedereen dood.... In een ander OVC-gesprek over de vader van Ali Akgün ivm 'een spaarregeling' zou volgens Ros 'van de 88 pas 50 betaald zijn'. Er moet nog 133 betaald worden. En: Wulfse moet nu naar Dicky. Hij moet nu echt langs Plasman. Die moet betaald worden want die begint nu ook te zeuren aan mijn hoofd. De vader van Ali moet hierheen komen. Nu heb ik het nodig. Ik moet mijn moeder wat geven.

Ali Akgün die zelf niet aanwezig was omdat hij een dierbare heeft verloren en daarom in een rouwperiode van 40 dagen zit, liet weten via zijn raadsman Mr. Nico Meijering 'het een absurde gedachte te vinden' dat Ali z'n vader voor zou komen in het artikel 140-onderzoek. Hij vraagt via Meijering aan het OM:  Zou het OM kunnen antwoorden of mijn vader is onderzocht? De rechter vroeg hierop aan Fred Ros: Zou u wat kunnen zeggen hierover, mijnheer Ros?  Fred Ros: Ik beroep mij op mijn zwijgrecht.

's Middags kon Peter La Serpe verhoord worden door het advocaten-team. Morgen een samenvatting daarvan op Crimesite. In de loop van de middag hadden Mr Nico Meijering en Mr Sander Janssen een mededeling voor de rechtbank. Zij kondigden alvast aan dat ze maandag met een zeer belangrijke mededeling komen, wat grote gevolgen gaat hebben voor de verdere verloop van het proces. We zijn benieuwd wat deze mededeling inhoudt. Zo ook de rechtbank, echter het lukte deze niet de raadslieden een voorschotje te ontlokken. We zullen dus geduld moeten hebben tot maandag.


Zoals gezegd, morgen op Crimesite een samenvatting van de ondervragingen van La Serpe.


Door Bondtehond