dinsdag 28 oktober 2014

Passage-verdachten Pinny Song en Nan-Paul de B. voorlopig vrijgelaten

​Twee verdachten in het hoger beroep van het liquidatieproces Passage van de '93-zaak 'OPA', Nan-Paul de B. en Pinny Song, betreffende de liquidatie van Tonny van Maurik bij het Altea Hotel (nu hotel Mercure) aan de Johan Muyskenweg, worden voorlopig vrijgelaten. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist in het Gerechtshof aan het IJdok. Deze verdachten zijn door de rechtbank veroordeeld tot tien respectievelijk twaalf jaar voor betrokkenheid bij moord in 1993.


De vrijlating is gevolg van vertraging proces door kroongetuige Fred Ros
De vrijlating is het gevolg van het onderzoek naar de verklaringen van de nieuwe kroongetuige Ros. Ros kan waarschijnlijk niet over deze moord verklaren, maar het proces waarin ook andere verdachten terechtstaan gaat nu veel langer duren dan eerder werd gedacht. De uitspraak van het hof wordt daardoor pas op zijn vroegst in het late voorjaar van 2016 verwacht. Dat is bijna een jaar later dan eerder werd gedacht. Het hof vindt dat te lang om deze twee verdachten – die beiden hun betrokkenheid bij die moord in 1993 ontkennen- al die tijd in voorlopige hechtenis te houden.

Ook rechtbank liet deze verdachten al eens vrij
De rechtbank heeft deze verdachten in de loop van het Passageproces ook al in vrijheid gesteld. De rechtbank heeft echter tegelijk met haar einduitspraak in 2013 een nieuw bevel tot gevangenneming gegeven. Sinds die tijd zaten de verdachten weer vast.

Eerdere verzoeken tot schorsing werden afgewezen
Het hof heeft eerder verzoeken om schorsing van de voorlopige hechtenis van deze verdachten afgewezen. Door deze grote vertraging in de behandeling slaat de balans nu in het voordeel van deze twee verdachten door.

De vrijlating van deze twee verdachten is natuurlijk een geweldige opsteker voor de advocaten Mr. Stijn Franken van Pinny Song en Mrs. Geert-Jan Knoops en Steven Post, de nieuwe raadslieden van Nan-Paul de B. in het Hoger beroep van het liquidatieproces Passage.

Aankomende dinsdag zal Fred Ros aan de tand worden gevoeld. De advocaten slijpen intussen ongetwijfeld de messen om zijn verklaringen tot op het bot te fileren. Dat wordt spannend.

Bondtehond