vrijdag 13 juli 2018

Operatie laat niets in leven: Het bizarre leven van oorlogsmisdadiger Guus Kouwenhoven

Je hebt van die dagen dat je jezelf achteraf wel voor je hersens kunt slaan. Bijvoorbeeld dat je op het moment dat je Nederlands bekendste oorlogsverslaggever een hand had kunnen schudden, puur omdat hij mijn gesprekspartner, oud-advocaat van Willem Holleeder, Jan Hein Kuijpers, even de hand kwam schudden, en jij je hand niet uitsteekt. Dat was vlak voor aanvang van de presentatie in Koninklijk Theater Carré van alweer de 7e editie van het glossy magazine 'Amsterdam XXXL' van society-advocaat Mark Teurlings. Misschien was ik te hard aan het prakkiseren, 'wat komt die man me bekend voor?', dat ik vergat mijn hand uit te steken. Achteraf schaamde ik me wel een beetje en dacht ik: 'dat heb ik weer'...


Dat ik later in zo'n zelfde situatie per toeval wél Quote-journalist Henk Willem Smits ontmoette en sprak, die samen met Arnold Karskens het boek 'Operatie Laat Niets In Leven' schreef, een spannend verhaal over het bizarre leven van oorlosmisdadiger Guus Kouwenhoven, maakte weer veel goed. We kwamen er van elkaar achter dat we niet zo heel lang geleden eventjes contact hadden. Hij stuurde mij deze week een exemplaar, mede omdat ik dus bijna een kleine bijdrage had geleverd in de vorm van wat informatie over een bepaald persoon. Dat bleek achteraf niet nodig, maar het is altijd leuk om onverwacht iemand te ontmoeten waarmee je tot dan toe alleen wat e-mails had gewisseld. Ik ben meteen een aantal hoofdstukken gaan lezen en kan niet anders zeggen dat de eerste hoofdstukken mij meteen aangrepen. Schrijven kunnen deze heren. Een aanrader dus dit boek!

<<0>>


President Charles (l) Taylor en Guus Kouwenhoven (r)

Rotterdammer Guus Kouwenhoven begon zijn carrière als zakenman en sjacheraar, om te eindigen als de grootste Nederlandse oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Op 21 april 2017 werd "Mr Gus' tot 19 jaar cel veroordeeld voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en wapensmokkel voor de Liberiaanse leider Charles Taylor tijdens een oorlog waarin naar schatting 100 000 doden vielen.

Arnold Karskens en Henk Willem Smits
beschrijven hoe Kouwenhoven in zijn jonge jaren in contact stond met grote Nederlandse criminelen en in Liberia schatrijk werd met houtkap. Ook vertellen ze hoe hij werd gepakt en vanuit zijn cel nog getuigen onder druk zette. Het boek is het spannende en kleurrijke verhaal van iemand die zich meermaals aan de verkeerde kant van de wet begaf en daarbij niks en niemand ontzag. Beide auteurs publiceerden al eerder artikelen over Kouwenhoven.

<<0>>

Arnold Karskens is Nederlands bekendste oorlogverslaggever. Hij is medewerker voor De Nieuwe Pers, is medewerker van diverse radio-en tv-programma's en schreef een zevental boeken, waaronder Pleisters op de ogen, pleister op de mond en Onze man in Bagdad. Op bol.com vind je alle boeken van Arnold Karskens, waaronder het nieuwste boek van Arnold Karskens.

Henk Willem Smits is onderzoeksjournalist voor Quote, eerder onder andere voor Nieuwe Revu, Dagblad De Pers en Het Parool. Hij is medeauteur van de bestsellers Het belastingparadijs en De zaak Kooistra. Smits had samen met Joost van Kleef het laatste interview met Kooistra voor diens dood. In 2011 verscheen van de hand van Van Kleef en Smits de bestseller over wijlen Sjoerd Kooistra. In 2013 volgde een tweede bestseller, Het Belastingparadijs. Waarom niemand hier belasting betaalt, behalve u, geschreven samen met Van Kleef en Van Geest. Nu dus: Operatie Laat Niets In Leven

                                                  (bestel hier)

Bondtehond