Lang als een Opera van Wagner, maar boeiend vanaf de eerste tot de laatste minuut, zo complimenteerde Rechtbankvoorzitter Lauwaars Advocaat Mr. Nico Meijering met zijn betoog van deze middag. Vanaf half 1 's middags tot 6 uur in de avond was Meijering bezig. Op verzoek van Lauwaars liet Meijering de Jurisprudentie weg, en ook de verzoeken tot opheffing voorlopige hechtenis hoefte hij niet voor te lezen, om de middag korter te houden en omdat het O.M en de Rechters alles reeds op papier voor zich hadden. Die zouden dan later kunnen reageren op deze verzoeken.

 


Het eerste gedeelte heeft u reeds kunnen lezen
in het verslag van 17:45. Het tweede gedeelte ging voornamelijk over Peter La Serpe. Deze werd 'geheel ongeloofwaardig' genoemd door Nico Meijering. Er zijn ontzettend veel inconsistenties gevonden in zijn verklaringen m.b.t. tot de deeldossiers Perugia, Agenda, Neef 1 en Neef 2. Of het nou gaat over een Opel Corsa die ter beschikking is gesteld of over Pauline N., de ex-vriendin van Jesse die naar Disneyworld in Parijs is geweest, veel wat hij verteld wijst op grote dossierkennis en wetenswaardigheden van horen zeggen.

La Serpe doet Nico Meijering ook denken aan gebeurtenissen in mafia-achtige groepen vroeger. "Iemand heeft een moord gepleegd voor een club. Nu gaat er een z.g. getuige getuigen tegen een andere club om die club zo de schuld in de schoenen te schuiven." Al gauw ging het over de Houtman liquidatie, de speerpunt van het O.M. in dit proces. De advocaat slaagde er mijns inziens goed in de La Serpiaanse zinnen uit diens verklaringen bloot te leggen. Het stikt dan ook van de tegenstrijdigheden, die nadat de verbalisanten hem daar zelf op attent maakten en er dan ook op doorvroegen, vaak op die kenmerkende 'Serpiaanse' wijze werden beantwoord.

Veel van hetgeen La Serpe verklaarde bleek gewoonweg onmogelijk. Of als je er goed over nadacht zelfs lachwekkend. Maar wat de politiemannen hem ook voorhouden, La Serpe blijft volharden in zijn beweringen. Soms kan het gewoon niet en dat maakte de politie soms wanhopig.
- Een wegtrekker krijgen met een Kalashnikov, terwijl deze niet op volautomatisch gezet kon worden: kan niet.
- Hij reed op een raam af waar mensen achter stonden. Later blijkt dat het geen huis maar een Kerkje is waar ie op af reed: kan niet.
- Er zijn (op dat moment) geen hulzen uit een Kalashnikov gevonden. Maar La Serpe houd vol dat hij de hulzen heeft geraapt en aan Jesse heeft gegeven. Hoeveel hulzen Peter ? Ik denk een stuk of 15. Hij roept het uit als de verbalisant opmerkt dat daar geen tijd voor was: "Ik heb ze absoluut overgegeven aan Jesse !" Er is geen huls gevonden. La Serpe: Ja weet je wat het is, ga dan nog maar even zoeken....

Ook verteld hij dat Jesse de hulzen onderweg op de A10 uit het raam gooide. Later, als ze de route narijden blijkt precies op die plaats de boel afgegraven te zijn, dus de hulzen blijven onvindbaar.Zijn geheugen laat hem in de steek. Later wordt weer Serpiaans geantwoord op de vraag of ie dan mischien een hulzenzakje gebruikt heeft: "Als er een hulzenzakje gebruikt is, kan dat wel door mij gebruikt zijn, dat kan maar zo. Ik had wel iets in mijn handen waardoor ik de auto niet kon starten."

Meijering: "Zie je 't voor je, in zijn ene hand hulzen en in de andere hand een Kalashnikov, en La Serpe kan de auto niet starten..." Er klonk schamperig gelach op de tribune.
- Later worden er toch 6 hulzen gevonden in de struiken van een tuin. La Serpe weet dat zijn gok om de hulzen mee te nemen niet klopte. Hij wist niet dat er later toch hulzen gevonden werden. Volgens Meijering verwijzen die 6 hulzen het La Serpe- verhaal naar het land der fabelen.

Door Bondtehond