Allereerst, niemand zal tegenspreken dat Willem Holleeder een boef is, zelfs hijzelf en zijn advocaat Jan Hein Kuijpers hebben meerdere keren ronduit gezegd dat hij geen koorknaapje is, en ook nooit zal worden. Maar klopt het wat Willem Endstra bij hoog en bij laag beweerde op de achterbank van een rijdende auto? Is Willem Holleeder een keiharde crimineel aan het hoofd van honderden bendeleden en minimaal 40 killers op motoren die de één na de ander naar de andere wereld stuurde? Is het die nietsontziende afperser waar ie nu door velen voor wordt aangezien?
De medogenloze topcrimineel die je enerzijds in je armen sloot, maar na bewezen diensten zelf naar de andere wereld probeerde te helpen via Big Willem van Boxtel? En had Willem Endstra er zelf niet het grootste belang bij de ex-Heinekenontvoerder zo zwart mogelijk af te schilderen? Was het hijzelf niet die opdracht gaf tot minmaal één, zoniet meerdere liquidaties? Te beginnen met Ronald van Essen, de oud XTC-producent/handelaar. Waarom werd deze crimineel die toch echt een hele berg geld had ingelegd bij Endstra om zodoende die XTC-miljoenen wit te wassen eigenlijk invalide geknald tijdens een liquidatie-poging?

Had die niet gewoon 'recht' op zijn xtc-geld? Was dat niet omdat Endstra eigenlijk helemaal niet van plan was dat geld terug te betalen? Of vond ie het wel goed zo dat de halve, zo niet de hele onderwereld bij hem hun avontuurlijk verkregen kapitalen kwamen witwassen? Met het grootste gemak van de wereld onderhandelde de vastgoedman met top-criminelen, waar Willem Holleeder er maar één van was. Voorheen zat Endstra al met de grootste criminelen van Nederland om de tafel.

Niets scheen te veel, te gevaarlijk of te opvallend te zijn. Het één na het andere huizenblok, cacaoloodsje of bedrijfspand werd opgekocht met drugsgeld. Geen enkel probleem mijnheer, komt u maar. Werd hij daartoe onder druk gezet ? Daarvoor is geen enkele aanwijzing. Dacht Stille Willem toen eigenlijk wel es aan de kinderen en/of ouders van verslaafden, of verslaafden zelf toen ie weer es een paar miljoen verdiende met cocaïne-, heroïne- of amphetamine-geld afkomstig van topcriminelen? Dacht Endstra ooit wel es aan de schade die hij de maatschappij berokkende, anders dan die met die achteloosheid van een geldbelust mannetje waarmee hij weer eens een paar plastic tassies met miljoenen kreeg aangedragen door zware criminelen als bijvoorbeeld Klepper en Mieremet?

Dacht Willem Endstra wel es aan de gevolgen voor zijn eigen familie? Waar dacht Willem Endstra eigenlijk wel aan? Tijdens het Holleeder-proces heb ik maar één ding kunnen bespeuren waar hij zeker wel aan dacht: Vooral aan zichzelf..... En hoe hij nog meer geld kon maken van de 450 miljoen waarvoor hij al werd ingeschat in de Quote500 toentertijd.... Als een middelpunt fungeerde hij in een risicovolle wereld waar ie steeds vaker in zijn eigen web verstrikt raakte dan goed voor zijn handel was. Steeds ontsprong Endstra de dans. Of hij kocht het af, of hij zette er weer eens stinkend dure top-advocaten op, die eens te meer voor afkoping, seponering, vrijspraak of niet-ontvankelijkheid zorgden. Wat maakt het uit, toch geld zat, moet ie haast wel es gedacht hebben na zo'n afkoping van straf.

Het OM zegt hard te hebben gejaagd achter deze super-witwasserette, maar tegelijkertijd laat ons OM zich afkopen voor een schamel miljoentje, peanuts vergeleken bij wat binnenkwam op jaarbasis in het bedrijf van Stille Willem. (Of was het OM weer bezig met zo'n top-actie, zo'n laat maar effe gaan, kijken-of-we-er-zelf-wat-beter-van-worden actie) En de criminelen?..... die werden alsmaar rijker en rijker.

Wat moet die man gelachen hebben. Aan de ene kant stromen de crimineel verkregen IRT-miljoenen binnen via die beruchte doorlaatmethodes van het oh zo vertrouwde OM, aan de andere kant heeft dat OM steeds geen poot om op te staan. Maar aan alles komt een einde. Mieremet 'adverteerde' in de Telegraaf zijn bedrijf kapot. Die 'lastige' Mieremet, met zijn 'lastige' vriendje Klepper. Willem Holleeder stond echter nog aan zijn kant, zelfs volgens John Mieremet in dat artikel waarin hij werd genoemd als de 'Bankier van de Onderwereld' De andere spinnetjes in het web begonnen echter ook onraad te ruiken en wilden zich terugtrekken in hun holletjes, maar wel graag met medeneming van hun centen.

Maar hoe? Stille Willem had tenslotte hun geld. En wie liep er het vaakst in de buurt van Stille Willem? Juist ja, zijn vriend Willem 'de Neus' Holleeder. Natuurlijk werden de toppers panisch. Natuurlijk keken die met argusogen naar de sterk benijdde positie van die ex-ontvoerder. En het net van het OM rond Willem Endstra begon zich tegelijkertijd steeds meer aan te trekken. Wat doe je op zo'n moment? Wat doe je als een Mieremet vanuit zijn Belgische vesting in Neerpelt je belt met woorden als:  "Seg Willum, kreig ik muh cente nou es een keertje trug? Of mot ik je soms ook op je kont komme gooien of zow?"

Of toen Sam Klepper weer es witheet en paranoia schreeuwend begon te dreigen dat het nou over was als ie niet snel zijn miljoenen terug kreeg. En terwijl Willem Holleeder tegelijkertijd onder druk werd gezet door Spic en Span tijdens de 'Mieremet-pandjes-kijken-routes' om zo Stille Willem in de gaten te kunnen houden, werd deze 'huisvriend' dus alleen maar een extra luis in de pels van de eens zo door alle top-criminelen op handen gedragen 'Bankier van de onderwereld'.

Maar kon Holleeder wel anders? Wat zou er gebeuren als hij weigerde de Bankier in de gaten te houden voor zijn hoofdcliënten? Was Willem Holleeder dan zelf zijn leven nog wel zeker? Wanneer zouden Klepper en Mieremet het treinwagonnetje (Holleeder) loskoppelen? Welke kant kon ie nog op? En welke kant kon Stille Willem nog op? Stukje bij beetje verslechterde het contact tussen die twee kameraden, terwijl Endstra's bloedeigen zuster toen nog zei "Het lijkt wel of die twee verkering hebben met elkaar, ze zitten dag en nacht bij mekaar". Is het niet heel goed mogelijk dat Stille Willem zijn eigen vriend opofferde voor het 'goede doel', voor ééns en voor altijd van zijn schuldeisers af te komen? (Nee hoor, kijk maar, die Neus is er vandoor met jullie cente.....)

Erg veel compassie met de mensen in deze maatschappij kun je Stille Willem niet toeschrijven, dus waarom wel met die ene ex-ontvoerder? Wat is één crimineel opofferen in vergelijking tot al die miljoenen? Lastig wel dat nou net die allergevaarlijkste topcriminelen hun centen terugwilden. Wat lastig dat je die berg poen niet gewoon in het vastgoed kan laten zitten om zodoende te vermeerderen. Wat lastig dat je op dit punt nou niemand de schuld kunt geven..... of toch wel? Zie hier, het plan om 'de schuld' in de schoenen van Willem Holleeder te schuiven is zo eenvoudig geboren tussen twee neukpartijtjes, met elke vrouw behalve dan met zijn eigen vriendin Anita Schuts, door. Ook hierin bleek Stille Willem onbetrouwbaar. De één na de andere 'in de suikerpot gedoopte klokkies' vonden hun weg naar de hoerderige en snoerderige golddiggende vrouwtjes die in 'zijn' pandjes woonden voor een habbekrats. Hoeveel kinderen, bij hoeveel vrouwen had ie ook al weer ?

Hoeveel heroïnedoden waren er ook weer de afgelopen jaren? Hoeveel coke-verslaafden kwamen er weer bij? Laat maar komen hoor op m'n vliegveld. En hoeveel kunnen niet meer leven zonder er elk week-end een paar pillen in te gooien? Over Hasjproblemen zullen we het nu maar niet hebben. Nee hoor, het was zooo'n lieve hardwerkende, betrouwbare vent die Stille Willem. Je zou echt helemaal niet van zo ééntje denken dat ie in staat is één miezerige ex-ontvoerder die zijn imago tegen heeft de schuld te geven om zijn eigen zeer dure huid te redden. Nee hoor daar zien we Stille Willem echt niet voor aan......

Daarentegen hebben we nu wel het ware beest kunnen zien vertellen voor de rechtbank. Ginnegappend, lachend, ontspannen zijn verhaal vertellend in plat Amsterdams, doordrenkt van humor met zijn ook al zo ontspannen lachende advocaat, hoe durven ze, zo zat verdachte Willem Holleeder zijn proces uit. Je ziet toch meteen dat we met de waarheid te maken hebben, de waarheid van Stille Willem dan. *kuch* De waarheid opgenomen op bandjes waarvan een groot gedeelte zoekgeraakt of beschadigd was. Bandjes waar het OM zoals gewoonlijk weer zo ordelijk mee om is gegaan. De waarheid van een man die een zondebok nodig had.

Of, is het juist de waarheid, opgetekend uit de mond van een vrijwillig (anders deden anderen dat wel)van het tableau geschrapte advocaat, de inmiddels door superdom drugsgebruik van ons heengegane 'adviseur van Endstra', die zelf bezig was de familie van zijn geliefde vriend wat panden en geld te ontfutselen na diens 'zeer betreurde dood', 'omdat diezelfde Willem Endstra hem dat in goed vertrouwen had beloofd'.Dat vertrouwen waar Brammetje nu zelf eens keihard tegenaan was gelopen.

Of was het de waarheid van een café-baas die 'die Neus' (Je moet die Neus zijn centen afpakken, dan raak je hem het hardste) niet kon luchten of zien, na wat familie relatieperikelen. Dezelfde die met zijn Golfje VW Miljoenen ging opgraven in het Parijse Bos. (Om jaloers van te worden al die tassen geld.) Een Hasj-handelaar die na enkele weekjes voorarrest op straat stond na de vondst van maar 27.000 Kg Hasj op het eindpunt, of was het 37.000 Kg? Vreemd, maar begrijpelijk.... dan, toch?....

Of mischien was het wel die ex-bankovervaller (Houtman-bende) en drugshandelaar, de ook al zo betrouwbare en trouw aan zijn vrouw zijnde Kees Houtman (op de brommert naar Yab Yum), die op zijn beurt weer zo goed was met café De Hallen-eigenaar van der Bijl? Hoe durft zo'n crimineel als Willem Holleeder al deze hondsbetrouwbare mensen nou af te persen ?

Want dat iedereen, behalve Willem Holleeder, te vertrouwen is, staat als een paal boven water. Het water wat het OM nu zo onderhand tot de kin moet staan, na gisterochtend. Alleen al daarom moet je er wel vanuit gaan dat er vandaag uiteindelijk een kop moet gaat rollen, die van een ten dode opgeschreven ex-ontvoerder die het in de eerlijke bovenwereld nooit kon maken. Of toch? Met behulp van zijn vriend, Stille Willem, die hem een kans bood, zo meelevend als deze man altijd was, zonder enkele berekening vooraf in al zijn gedrag en zaken.......

Arme, arme Willem...

Door Bondtehond