vrijdag 9 oktober 2009

'Daarna kunt u maar eens reageren, mijnheer Ros.'

Fred Ros was spraakzaam dit keer. Eerder hield de vermeende moordmakelaar zijn kaken stijf op elkaar tijdens voorgaande zittingen in de bunker te Osdorp. Op aansporing van de rechter, maar ook vanwege zijn eigen voornemen om nooit met de politie of OM te praten, dus alleen met rechters, besloot Fred gisteren wel vragen te beantwoorden. Om het geheugen wat op te frissen las een van de rechters enkele hoofdpunten voor uit het dossier. 'Daarna kunt u maar eens reageren, mijnheer Ros.', ging ze verder. 'We hebben een telefoontap waarin aan de orde lijkt te zijn een gesprek met Fred Ros. U bent gelicht waarna de CIE verteld heeft dat er plannen waren om Dhr. George van Dijk te liquideren. Er zijn taps en sms-verkeer. Er zijn verklaringen van George van Dijk. Hij verklaart waarom u mogelijk een conflict met hem zou hebben. Hij wordt naar het leven gestaan. Dan volgen er vier mogelijke redenen. Een reden daarvoor zou kunnen zijn dat u een plaats innam in de groep-Remmers die eigenlijk bestemd was voor George van Dijk. Een andere zou zijn dat u wilde dat George de wapenvondst in Vinkeveen op zich nam, wat hij weigerde. U zou nijdig zijn geweest.'

 

Nog een reden. Er moesten sieraden opgehaald worden bij Irene L. Er was een Rolex-horloge bij, die zou naar u moeten gaan. Hij hield toen alles waarover u kwaad was. Tot slot: Piet Schneider zou 600.000 euro schuld hebben aan de groep-Remmers en George van Dijk zou die hebben moeten incasseren. Van Dijk verklaard dat dit de mogelijke motieven zijn hem te laten liquideren.

Rechter: Er is een brief aan Greg Remmers waarin Van Dijk u een informant noemt. Dan is er een brief waarin staat: Piet Schneider moet aan ons 600 betalen. Hij woont in Voorburg, adres volgt. Het zou gaan om een huis in Puerto Banus-Spanje (haven van Marbella - red.) en sieraden. Er komen dus dingen in voor die George van Dijk ook noemt. U zegt echter dat Piet Schneider bij u op bezoek kwam en er niets aan de hand was. Er was een bijeenkomst in de Powerzone aan de Spaklerweg te Amsterdam waar Greg Remmers tegen George van Dijk gezegd zou hebben: 'Ga maar naar je vrouw en kinderen. Kom maar niet bij mij in de groep. Dan wil ik u nog voorhouden een brief van Greg Remmers. Daarin staat dat George van Dijk gezegd zou hebben: 'Ik wacht op alle homo's die me dood willen hebben. Ik heb een videoband liggen bij de notaris. Na mijn dood wordt die vrijgegeven. Rechter: Wilt u hier op reageren?

Fred Ros wilde wel reageren. (samengevat)
Ros: 'Ik zat gedetineerd in Scheveningen. Op enig moment kwamen Reggie en D. Remmers bij me op bezoek. Er wou iemand op bezoek komen. Ik hoorde niets van Jesse wilde dit of dat. Heb hem (La Serpe - red.) aangemeld. In Scheveningen hoefte je je niet te melden van te voren. Er zijn vaste bezoekuren. Hij komt binnen. Ik had al bezoek dus hij fluisterde met zijn hand aan mijn oor: 'Heb je nog vuurwapens liggen?' In verband met het vuurwapen-verhaal in Vinkeveen vond ik dat een vreemde gewaarwording. Wist niet wat ik ermee moest. Ik zei, bel me later, dan geef ik je een nummer. Ik had mijn boekje in mijn cel liggen en vroeg hem daarom nog een keer terug te komen. Ik hoorde niets van Reggie, D. of Greg Remmers. Ze kwamen zelf bij mij op bezoek. Ik vond het vreemd. Zat er geen opzetje achter om mij te linken aan dat vuurwapenverhaal in Vinkeveen? Ik wist er niets van. Vervolgens is hij geweest. Er zaten feestdagen tussen, dus iedereen was of weg, of druk. Ali S., die woonde bij mij in de buurt in Leidschendam had Albanese vrienden. Die kwamen bij mij op bezoek. Ik vroeg of ze contact met mij wilden opnemen. Heb La serpe gebeld of dat hij langs kon komen. Op 2 februari is hij geweest. Heb hem een papiertje gegeven met het nummer van Andreas Pata, waar hij twee handvuurwapens kon krijgen. Dat is alles. Meer stond er niet op. Mijn ex-vrouw was erbij. Die zei: 'Goh, wat heb ik nou gehoord met die George van Dijk?' Ik zei: 'Dat is gewoon een dorpsgek. Aan de hand van die 126 pagina's kon je zien dat het leugenaars waren.' Meer is er niet gezegd. Ik heb nooit rancune tegen Dhr. Van Dijk gehad. Ik heb nooit een plaats in een groep gehad. Ben gewoon bevriend geraakt met Greg Remmers. Dit is in vogelvlucht mijn verhaal. Ik ben gelicht en er is gezegd dat ik een liquidatie zou arrangeren. Toen is ook de naam genoemd'

Rechter: Zij (CIE - red.) kwamen met dat u iemand wou liquideren. Er is geen naam genoemd. Dus het is zoals u zegt, helemaal uit eigen initiatief?
Ros: Ik weet niets van een liquidatie. Het ging over wapens. Ik wist van niks. Ik vind het raar. Pata wilde ook wel eens wat verdienen. Klaar. Ik heb wel gesproken over wapens. Ten eerste heb ik ook gewoon het adres van Van Dijk. Dat had ik zelf kunnen geven. Dit is een eigen leven gaan leiden.
Rechter: Waarom heeft u dit nooit aan de politie verteld?
Ros: Dit is mijn standpunt. Ik praat liever bij u.

Rechter: Mijnheer La Serpe, wilt u reageren?
La Serpe: Ik kan het niet volgen. Fred ontkent. Hij liegt. Waarom zou Pata dan naar de politie gaan?

Rechter tot Ros: Dat wilde ik u ook voorhouden.
Ros: Ik denk dat het komt omdat hij afgeserveerd was bij de CIE.
Rechter: Hoe zit het dan?
Ros: Als ik had gewild, had ik Pata zelf laten komen. Ik had rechtstreeks contact. Op dat moment is een contact geweest tussen Pata en La Serpe. Ik vroeg of hij 2 vuurwapens kon leveren.
Rechter: U begrijpt dus niet waarom Pata naar de CIE liep?
Ros: Pata vertrouwde hem gewoon niet. Ik hoorde van de broer van Pata dat hij La Serpe niet vertrouwde.
Rechter: Waarom wou Pata niet bij u op bezoek komen? Pata zegt dat hij niet bij u op bezoek wilde komen.
Deze vraag werd middels een retorische vraag beantwoord door Mr. Plasman: Waarom zou Pata die een kort lijntje heeft met Ros eerst de politie informeren en dan niet meer op bezoek willen komen?

Ros vervolgens: La Serpe zat aan de grond. Hij dacht dan kan ik iets met Ros doen.
Rechter: Waarom zou hij dat bij u willen?
Ros: Ik weet het niet. La Serpe wil maar 1 ding, en dat is er zelf beter van worden. Het was bij andere niet gelukt, dan mij maar.

Mr. van Schaik, de raadsman van Peter La Serpe nam het woord en reageerde op Ros: Ik zou dan een scenario verzinnen dat ik bij een onbekende op bezoek zou gaan, om een onbekende dood te schieten, en dan een onbekende benaderen om dat te doen. Dat klinkt erg fantastisch. Dat is wat ik wou zeggen......

Verder in het verhoor:
Rechter: Waarom liet u La Serpe op bezoek komen?
Ros: Ik heb nooit bericht gekregen dat hij oké zou zijn. Ik hoorde dat het een vriend van Jesse was, dan is het goed. Het was even belangrijk dat hij kwam.
Rechter: Heeft u later contact met Jesse gehad over het bezoek van La Serpe?
Ros: Nee, ik zat op dat moment vast en probeer u uit te leggen dat ik van niets wist. Hij had zelf voorgesteld dat het belangrijk was. Hij had 2 vuurwapens nodig. Ik heb hem toen maar laten komen.
Rechter: U heeft het er toen over gehad, later?
Ros: Ongetwijfeld, ik schreef ook met Greg Remmers.
Rechter: Heb je nooit contact gehad en verteld, wat voor rare vogel stuur je nu op me af?
Ros: Nee, want ik wist toch niks...
Men wou mij opzetten tegen Dhr. van Dijk. Men heeft rondgestrooid met dossiers, uit 'dossier Zeeslag' .
Rechter: U denkt dat La Serpe bij Francis K. dat dossier heeft zien liggen, en naar aanleiding daarvan naar de CIE is gestapt?
Mr. Plasman: La Serpe zegt het zelf al. Er zit een schijf tussen. Hoe kan ik dat dan rijmen met dat hij rechtstreeks naar Pata is gegaan?

Weer verder:
Rechter: Benny Sopacua zou dood moeten, wat weet u daarover?
Ros: Niets, ik heb het wel gelezen, maar weet van niets.
Mr. Plasman: Die Benny Sopacua zegt in een verklaring: Ik heb Ros nooit horen zeggen dat hij George van Dijk dood wou....

Rechter: En dat andere? Dat Van Dijk boos zou zijn omdat u een plaats had ingenomen?
Ros: Nee, dat is niet zo. Ik heb nooit in een groep gezeten, of zo.
Rechter: Uit de aantekeningen: Piet Schneider moet aan ons 600.000 betalen.
Ros: Daar wil ik niets over zeggen.
Rechter: Gaat dat over een huis in Puerto Banus, een huis in Limmen en sieraden?
Ros: Wil daar verder niets over zeggen.
Rechter: 'Adres volgt' , zou dat om het adres van Piet Schneider gaan?
Ros: Wil daar niets over zeggen.
OM merkt op: Piet Schneider is op bezoek geweest. Je zou zeggen dat het adres bij Ros bekend is.
Mr. Plasman: Van Dijk woont op 500 meter afstand van Piet Schneider.... Het staat erbij dat adres.

Het verhoor werd vlak voor de pauze afgesloten. Na de pauze kon zoals aangekondigd George van Dijk zijn slachtofferverklaring voordragen. Deze had hij opgeschreven en las het voor.

Samengevat:
Geachte Rechtbank,
Vandaag is de dag waar ik jaren naar toe heb geleefd. De confrontatie met Ros en La Serpe is een overwinning. Want ik leef nog. Ik ben niet voor een levenslange straf, maar soms is het gerechtvaardigd. Opdracht geven voor een moord onder toezicht van mijn vrouw en drie kinderen heeft ongekende woede bij me losgemaakt. De opdracht tot mijn liquidatie heeft mijn leven zwaar op de proef gesteld. Nooit ben ik informant geweest. Dat staat hoog bij mij in het vaandel. Heb ook alles gedaan dit te voorkomen. Echter, het heeft mijn leven kapot gemaakt. Hierbij merk ik ook op dat mijn dood nog steeds dichtbij is. Ik vraag u dan ook als mij of mijn kinderen de kogels om de oren vliegen Dhr. Ros hiervoor verantwoordelijk te houden. 'Mijn dood ligt in zíjn handen. Als het gebeurt weet u dat u hem verantwoordelijk kunt houden.

Rechter: Mijnheer La Serpe, wilt u reageren?
Peter La Serpe: Nee.
Rechter: Mijnheer Ros, wilt u reageren?
Fred Ros: Nee.

George van Dijk ging verder: La Serpe heeft een opdracht gekregen voor mijn liquidatie. Volgens mij heeft La Serpe al eerder een poging gedaan. Een buitenlands uitziende man met een bek vol rotte tanden. Ik wist toen nog niet dat Peter La Serpe 'Viestand' werd genoemd....
De rechter onderbrak George van Dijk: Dit gaat buiten het dossier, mijnheer van Dijk.
George van Dijk: Oh ja...
Rechter: U zegt net in de brief dat u leven kapot is gemaakt.
Van Dijk: Mijn vrouw heeft besloten te scheiden van mij. Ik ben uit huis weggegaan. Ze kon de dreiging van het gevaar niet aan. Ik zit nu ook gedetineerd wegens schieten op mensen. De bom barstte. Dit was het gevolg van de spanningen die opliepen. Ben om die reden weg uit mijn gezin. Neem dat de verdachten erg kwalijk. La Serpe ook.

Met deze verklaring van George 'Sjors' van Dijk als laatste woorden sloot de Rechtbankvoorzitter de zitting af.
12 Oktober reageert het OM op Mr. Nico Meijering.

Bondtehond