vrijdag 25 september 2015

'Je moet niet mekaar een oor aannaaien of niet de waarheid zeggen'

Gisteren was het een interessant Passage-procesdagje in het Justitieel Complex te Schiphol, met natuurlijk de beslissing van het Hof, aangaande de getuigenis van de Holleeder-zussen Sonja + Astrid en Sandra de Hartog. Een succesje voor de verdediging is het wel te noemen, die niets zagen in een verhoor in Vandros en Passage tegelijk met een video-verbinding met de Rechtbank aan de Parnassusweg. Natuurlijk willen de advocaten deze voor Holleeder zeer belastend verklarende getuigen en in hun visie juist ontlastend voor Soerel, zelf horen op zitting voor het Hof. Het Hof wees daartoe, naar tevredenheid van de verdediging, het verzoek van het OM af de Vandros-getuigen pas veel later in de rechtbank te horen.


Na deze beslissing was het de beurt aan ex-crimineel Martin Kok, tegenwoordig misdaadjournalist met zijn site Vlinderscrime.nl, om te komen getuigen voor het Hof. Helaas had ik 's middags andere verplichtingen, waardoor ik het tweede deel, de ondervraging van Kok door de advocaten-generaal van het OM, niet kon bijwonen. Dat ik het laatste deel miste had ook een andere reden. Onverwacht kwam nl. voor het verhoor van Kok de eerder deze week gegijzelde beruchte Piet Schneider opdagen voor het Hof, samen met zijn raadsman Mr. Michel van Stratum. Piet Schneider had besloten toch maar wat vragen van kroongetuige Fred Ros te beantwoorden, iets wat hij eerder pertinent weigerde. Daarop besloot het Hof hem daar een paar nachtjes over te laten slapen in de cel. Dat hielp kennelijk, want Schneider stond Ros nu wel te woord. Dat moest dus eerst even worden afgerond voordat Martin Kok kon worden gehoord.

Piet Schneider
Piet Schneider liet echter bij lange na niet het achterste van zijn tong zien. Hij beriep zich meermaals op zijn verschoningsrecht omdat er nog een ontnemingsvordering op hem loopt. Een getuige hoeft zichzelf nl. niet te belasten. Fred Ros wilde van Piet Schneider weten waarom hij bij hem op bezoek is geweest en waarom Schneider daarna bij Greg Remmers op bezoek ging in PI Zuijder Bos. Daar zou Schneider zelf over hebben verklaard: 'Na het bezoek aan Fred Ros ben ik bij Greg Remmers op bezoek geweest om te vragen hoe het zat'. Ros vroeg: 'Weet je nog waar je op dat bezoek aan Greg Remmers naar geïnformeerd hebt?' Kennelijk ging dit over financiën, dus telkens kwam hetzelfde antwoord: 'Ik beroep mij op mijn verschoningsrecht'. De vraag: 'wie waren er nog meer op bezoek bij Greg Remmers?', ook die vraag moest Schneider onbeantwoord laten. Dat wist hij niet meer: 'Iemand anders, wie weet ik niet meer, diegene ging weg toen ik binnenkwam'. Ook wilde Ros weten of er met Schneider tijdens die bezoeken is gesproken over dood van crimineel Marco Eijk in het Belgische Achel op 5 april 2004?  Schneider: 'Niet dat ik mij kan herinneren'... Ros probeerde nog: 'Zou die liquidatie te maken kunnen hebben met de schuld, die u volgens meneer Remmers had bij hem?' Schneider: 'Dan beroep ik mij weer op mijn verschoningsrecht'....

De voorzitter vroeg aan Schneider of hij überhaupt iets wist over de reden waarom Marco Eijk is doodgeschoten? Dat wist Schneider niet, zei hij.
Voorzitter: Maar Eijk was toch een goede vriend van u?'
Schneider: 'Daarvoor was het een goede vriend van mij, maar op dat moment dat hij werd doodgeschoten, had ik al 3 a 4 jaar geen contact meer met hem omdat ik gedetineerd heb gezeten'. Voorzitter: 'Nooit iets gehoord over wat daar de achtergrond zou kunnen zijn?'
Schneider: 'Nee'.
Voorzitter: 'Helemaal niet?'
Schneider: 'Nee'.

Op verdere vragen beriep Schneider zich meestal op z'n verschonings-recht. Piet Schneider verklaarde deze zomer dat Ros met hem over de betrokkenheid van Ros bij de liquidatie van Cor van Hout hebben gesproken voor de loods van Paul Thijssen in Leidschendam. Dat kwam dinsdag ter sprake.

Na het verhoor gaf voorzitter Mr. Ruud Veldhuisen aan dat Piet Schneider was ontslagen uit gijzeling en dat hij vrij was om te gaan. Schneider liep de zaal uit met zijn raadsman via de normale toegangsdeur.

Martin Kok
Martin Kok, de stotterende ex-crimineel en tegenwoordig misdaad-journalist met zijn Vlinderscrime, die mijns inziens eigenlijk nog wel een beetje op zijn spelling zou moeten letten, kwam na Piet Schneider's vertrek meteen binnen met zijn raadsman Mr. Bart van Elst en nam vooraan in de zaal plaats voor het Hof. Na de plichtplegingen, waarbij Kok koos voor de belofte, kon het verhoor beginnen.

Mr. Nico Meijering stelde als eerste vragen aan de getuige. Het ging allereerst over de wijze waarop Kok besloot als getuige naar voren te treden. Met name over hetgeen hij van Fred Ros zou hebben gehoord in PI De Geniepoort in Alphen a/d Rijn tijdens een Joodse gespreksgroep bij Rabbijn Heinz: nl. dat Fred Ros op de motor zou hebben gereden tijdens de liquidatie van Cor van Hout in Amstelveen. Dat zou Ros volgens Kok zelf aan hem hebben verteld.

Het bleek dat Martin Kok het kantoor van Meijering uit zichzelf had benaderd nadat hij op, hij dacht Misdaadjournalist.nl, had gelezen dat Fred Ros ontkende bij de liquidatie van Cor van Hout betrokken te zijn geweest. Dit was nadat bekend werd dat Ros verklaringen had afgelegd. Dat ligt volgens Kok dus wel even anders en hij wil dat de waarheid boven tafel komt. De vragen gingen onder meer over zijn relatie tot Dino Soerel. Ooit waren Kok en Soerel samen betrokken bij de doodslag op een discobezoekers in Volendam die stierf na een klap met een barkruk. Hij vindt Dino Soerel een aardige gozer, maar verder zou hij zich niet echt vrienden willen noemen van Soerel.

Destijds heeft Martin Kok van de gesprekjes die hij had bij de Rabbijn met Fred Ros aantekeningen gemaakt in zijn agenda, echter deze agenda is zoekgeraakt omdat zijn ex deze had opgeslagen samen met andere spullen en hij deze spullen tot op de dag van vandaag, ondanks een kort geding dat hij won, nog niet heeft teruggekregen. Zij is 'met de noorderzon vertrokken' en reageert, ondanks de dwangsom die erop staat, niet door zijn spullen aan hem terug te geven.

Toen Fred Ros hem ontmoette merkte Martin Kok dat Ros nogal enthousiast was om hem te ontmoeten en vrijwel meteen ging het onderonsje over: hoe lang moet jij nog, ken jij die, of die en weet jij dit of dat, etc. Ros was meteen op Kok af komen lopen, was naast hem gaan zitten en had gezegd: 'Ik weet wel wie jij bent'. Dat was volgens Kok ook omdat hij ooit eens op de voorpagina van de Telegraaf had gestaan, toen uitkwam dat Kok een escort-bureau in de bajes runde. Zowel Ros als Kok waren nep-Jood, aldus Kok. Ze zaten alleen bij de Rabbijn in de gespreksgroep omdat je dan beter eten krijgt. Je kunt bij binnenkomst in een bajes je geloof opgeven. Moslims bv. krijgen tijdens de Ramadan eten van de Moskee buiten de bajes en Joden krijgen kosjere maaltijden.

Het onderonsje ging dus ook over personen die zij beiden kenden. Volgens Martin Kok was hij nogal verbaasd dat Fred Ros hem vertelde dat hij op de motor heeft gezeten in Amstelveen bij de liquidatie van Cor van Hout omdat algemeen bekend was dat Martin Kok en Cor van Hout met elkaar omgingen een tijd. Daar kwam een einde aan nadat ze een zakelijk geschil kregen, maar het was volgens Kok in het milieu wel bekend dat hij daarvoor altijd goed was met Cor van Hout. Dat wist iedereen. En tijdens dat gesprek liet Fred Ros blijken dat hij allerlei mensen kende, ook van de media, het was volgens Kok opbieden tegen elkaar wie ze allemaal kenden. Het ging over George van Dijk, Greg Remmers, Dino Soerel, van deze namen wist hij zeker dat ze genoemd werden tijdens dat gesprek.

In totaal zijn er zo'n 5 gesprekjes geweest bij die Joodse gespreksgroep van de Rabbijn, maar er is verder niet gesproken over de motor in Amstelveen, alleen die ene keer tijdens dat eerste gesprek. Kok had een poppetje getekend in zijn agenda met een motortje en een vals telefoonnummer erbij als geheugensteuntje. Mr. Meijering vroeg: Als die agenda nog boven water komt, wat zien we dan? Kok: Het staat bij maart met een poppetje en een motortje of fietsje...

Over het hoe en waarom hij bij Meijering en via Meijering bij de politie terecht is gekomen werd nog even doorgevraagd, Het antwoord van Kok was dat hij geen moreel oordeel heeft over misdaden en/of misdadigers, omdat hij zelf ook crimineel bezig is geweest. Kok had echter één 'maar': 'Je moet niet mekaar een oor aannaaien of niet de waarheid zeggen'. Hij heeft toen besloten zijn verhaal te doen...

Lees bij de bron zelf: Spannend dagje Passage proces

Tijdens de middagpauze moest ik helaas gaan.

Maandag 28 september om 9:30 wordt Maikel Bronkhorst (aka Willem de glazenwasser) gehoord door het Hof.

Later meer...

Bondtehond

Geen opmerkingen :

Een reactie posten