Het was een vroegertje vanmorgen. Dat moest wel, anders kon je toegang tot de Bunker in Osdorp wel vergeten. Toen ik om 7:45 aankwam bij de beveiligde rechtbank stonden er al zeker twintig vaste bezoekers van het Holleeder-Proces in de rij voor de ingang. Het was toen al duidelijk dat het een erg drukke dag zou worden rondom de uitspraak van het vonnis. De hele Nederlandse pers was uitgerukt en stonden al klaar met hun camera's en zendwagens met schotel op het dak. Gelukkig hadden parketwachters al aangegeven dat dit zo zou zijn op deze dag. We waren er dus ook op tijd bij van crimesite.



De verdachten kwamen binnen, met Renee van Deene voorop, en Holleeder die als laatste de rechtszaal binnen liep. Er werden wat begroetingen tussen raadslieden en verdachten uitgewisseld. De publieke tribune zat bomvol, alle plaatsen waren bezet. Toen de rechters, met Rino Verpalen voorop de zaal betraden, stond iedereen zoals gewoonlijk op uit respect voor de rechters. Vrijwel meteen begon de rechtbankvoorzitter Verpalen met het vonnis, na een korte inleiding.

Je kon een speld horen vallen op dat moment en iedereen hoorde gespannen toe. Het vonnis was verdeeld in 4 gedeeltes en duurde zo'n 2,5 uur. Rechter Verpalen ging in op waar de advocaten eerder over hadden gepleit tijdens de verdediging. Deze hadden grote vraagtekens gehad bij de betrouwbaarheid van de getuigen, zoals bv die van Maria Houtman, de vrouw van de geliquideerde ex-bankovervaller en drugshandelaar Kees Houtman. Volgens de rechters was haar getuigenis echter wel geloofwaardig omdat anderen haar getuigenis hadden ondersteund.

Ook de Endstra-tapes hadden wel bewijskracht, ondanks dat de vastgoedman zelf nu dood was en het niet meer kon komen bevestigen. De vele verklaringen van mensen rondom Willem Endstra waren volgens de rechtbank genoeg om zijn verhaal te bevestigen. Juist het feit dat Willem Holleeder eerst goed bevriend was met Endstra en in die begin-periode juist verdienstelijk optrad voor hem, en dat ie de vastgoedhandelaar later juist is gaan afpersen, werd Holleeder zwaar aangerekend.

Van alle verdachten werd ingegaan op de pleidooien.
Stapsgewijs kwam Rino Verpalen dichterbij het einde, de uitspraak. Ook verzachtende omstandigheden werden besproken, zoals het feit dat Fred Teeven wel degelijk uitspraken had gedaan in de media. Steeds kwam de rechtbank tot vrijspraken op diverse punten, waardoor het leek of ook dit proces met een sisser af zou lopen voor de verdachten.

Voor Senol Tuna en Ozan Turfanda liep het inderdaad op algehele vrijspraak uit, echter de andere verdachten werden allen veroordeeld. Zelfs Maike Dijkhuis kreeg witwassen van crimineel verkregen gelden aan haar broek, maar hoeft hier niet voor te zitten. Een werkstraf is voldoende voor deze first offender.
Willem Holleeder, Richard Geisterfer, Maruf Mrzic en Marcel Kaatee kregen allen een celstraf.

Het enige feit waarvoor Marcel Kaatee voor veroordeeld is, was het geval waarbij hij een envelope met 250.000 Euro aan contanten had opgehaald op het kantoor van Willem Endstra. Deze had hij later echter teruggebracht. De verklaring was dat ie geen melding bijzondere transacties wou en het bedrag daarom over de bank betaald wilde krijgen. De Rechtbank vond dit ongeloofwaardig, daar een bedrag van een legale transactie gewoon zonder problemen op te geven zou zijn als bijzondere transacties. Na afloop baalde Marcel Kaatee omdat hij zich van geen kwaad bewust was toendertijd en nu door deze veroordeling wel onder de Bibob-wet zou komen te vallen, waardoor grote kans bestaat dat hij dan toch zijn Amusements-hallen kwijt kan raken. Immers alleen mensen zonder veroordeling onsnappen meestal aan de wet-Bibob. Hij zal zeker in beroep gaan. 

De hoogste straf was voor Willem Holleeder. Hij wordt gezien als de leider. De rechtbank sprak 9 jaar gevangenisstraf tegen hem uit. Er was eigenlijk weinig tot niets aan Holleeder te merken. Hooguit wisselde hij wat teleurgestelde blikken met zijn advocaat Jan Hein Kuijpers. Kort daarop zei Rino Verpalen: "En dit was het dan" De parketwachten stonden op, liepen richting de verdachten alsof ze deze naar de cellen wilden begeleiden. Deze namen nog kort afscheid van hun raadslieden en waren eigenlijk in no-time vertrokken. De publieke tribune stroomde meteen leeg. Dit was het dan waar we maanden op hadden gewacht....

Buiten de rechtszaal gaf Jan Hein Kuijpers nog een korte verklaring voor de camera's nadat hij zijn cliënt kort had bezocht in zijn wachtcel. Hij vertelde dat Willem Holleeder teleurgesteld en aangeslagen had gereageerd op de straf-uitspraak. Verder noemde Mr. Kuijpers de staf fors en noemde de motivering op onderdelen tegenstrijdig. Ook begreep hij niet waarom de rechtbank geen rekening hield met de medische situatie en de levensverwachtingen van zijn cliënt. Hoogstwaarschijnlijk gaat Willem Holleeder in hoger beroep. 

Door Bondtehond